Now Reading
Opuštanje, zabava i edukacija spojeni u jogi za djecu

Opuštanje, zabava i edukacija spojeni u jogi za djecu

joga za djecu

Prva asocijacija kada spomenemo jogu je da je to nešto što se radi polako i da za to treba biti smiren i strpljiv. Međutim, kada je riječ o jogi za djecu radi se o jednom dinamičnom i zabavnom konceptu vježbanja i rada sa djecom. Danas, 21. juna se obilježava Međunarodni dan joge u svijetu, a zašto je joga korisna i za djecu, čitaj u nastavku.

Šta je to joga za djecu?

Joga za djecu je rekreativna, relaksaciona, kreativna i edukativna aktivnost za djecu koja je usmjerena na opuštanje i zabavu nakon raznih školskih i ostalih obaveza. Istovremeno se kroz joga položaje i različite joga igre razvija snaga tijela, koordinacija, fleksibilnost i stabilnost kod djece.

Joga za djecu sadrži sve elemente joge za odrasle, veoma je dinamična i provodi se sa mnogo zabave. Svaki položaj tijela (asana), svaka vježba disanja (pranayama) i svaka vrsta relaksacije se realizuje kroz igru.

Kom uzrastu djece je namijenjena?

Ovaj koncept joge namjenjen je djeci od 4 do 14 godina. Mada se časovi mogu prilagoditi i za stariji uzrast tj. tinejdžere.

Kako izgleda čas joge za djecu?

Čas joge za djecu traje sat vremena i osmišljen je tako da ima: uvodni dio časa na kojem se  upoznajemo, povezujemo, opuštamo, a zatim ide zagrijavanje kroz igre i joga poze/položaje.

Kada smo zagrijali svoje tijelo i pripremili ga slijedi centralni dio časa – joga položaji (pojedinačni ili u paru) i na kraju časa dolazi opuštanje, najčešće uz pomoć vođene meditacije ili nekog drugog vida mirne relaksacije. Struktura časa je pored toga fleksibilna i prilagođava se grupi djece i njihovom psihofizičkom stanju.

Dok traje čas djeca imaju mogućnost da se u svakom momentu odmore u „Kutku za odmor“ ili na svojoj prostirci. Takođe, ako im se u datom momentu ne učestvuje u aktivnosti mogu da ostanu na svojoj prostirci ili u „Kutku za odmor“ te da se pridruže kada su spremni za to.

Možda ti bude zanimljivo: Joga – beskrajna harmonija čovjeka i prirode

Jedan od naših dogovora je da ne ometamo one koji žele da učestvuju, ali ni one koji žele da odmore i budu sami sa sobom. Podstiče se spontanost kao odraz kreativnosti i mašte.

Joga je djeci interesantnija kada se isprepleće sa muzikom, pjesmom, glumom, pričom te likovnim izrazom – stvara se prostor za kreativnost u kojem se djeca izražavaju tijelom (pokretom), glasom, bojom i drugim različitim tehnikama i rekvizitima.

Joga za djecu podstiče rad u parovima i manjim grupama, međusobno pomaganje, kreiranje stava o sebi i drugima, učenje o prirodi, životu, drugim kulturama i prihvatanju. Joga za djecu ne ulazi u religijske aspekte joge, i podstiče takmičenje sa samim sobom „Danas sam bolja/i od sebe juče!“.

Radi se u malim grupama sa maksimalno 10 polaznika. Časovi se održavaju jednom sedmično. Obzirom da je joga relativno nov koncept rada sa djecom na našim prostorima prvi čas je besplatan kako bismo djeci omogućili da probaju ovu aktivnost i odluče se žele li nastaviti.

joga djeca opustanje relaksacija

Šta znači da su časovi tematski?

Svaki čas je priča za sebe, obrađujemo različite teme interesantne djeci. Djeca često mogu sama birati teme časova što ih dodatno podstiče da budu aktivniji. Tokom časova odlazimo na različita putovanja, obilazimo znana i neznana mjesta kao npr. Madagaskar, Indija, Kina, Rusija, Afrika, sjeverni pol, Butan, Pariz i sl.

Čas smo na morskoj plaži ili 20 000 milja pod morem, pa smo u svemiru, a onda se pitamo gdje žive emocije, kako raste drugarstvo. Zatim eksperimentišemo, sadimo biljke i pravimo lampione. U našim avanturama smo gusari, drvosječe, vatrogasci, raznorazne životinje, princeze i različita mitska bića.

Ma sve kud nas naša mašta odvede. Djeca sama smišljaju neke joga poze i igre, te im daju imena što ih dodatno inspiriše da budu aktvni na časovima.

Zašto joga za djecu?

Mnogo je koristi od praktikovanja joge u ranom uzrastu. Brz ritam života, pun obaveza, pritisaka i rivalstva u školi, na igralištu, vanškolskim aktivnostima, ne ostavljaju djecu bez stresa, nažalost.

Pored toga digitalna era donosi novi izazov kako za odrasle tako i za djecu. Djeca su mahom „overdozirana ekranima“ od najranijeg uzrasta što dodatno utiče na smanjenje kontakta sa samim sobom i realnim svijetom oko sebe.

Djeca u jednom danu prime toliku količinu informacija koje njihov mozak ne uspijeva proraditi – nerazriješene situacije i neprimjereni sadržaji dovode do gomilanja negativnih misli i neprijatnih emocija, a zajedno sa stresom može dovesti do agresivnog i destruktivnog ponašanja.

See Also
osamostalite svoje dijete

Djeca često nemaju razvijene odgovarajuće mehanizme nošenja sa stresom i agresijom, a tu im može pomoći joga. Jer primjeri nošenja sa stresom i agresijom koje mogu da vide i uče od odraslih iz njihovog okruženja često nisu dovoljno efikasni.

Joga za djecu ih uči kako se nositi sa različitim emocijama, uči ih da se takmiče sami sa sobom, da sebi postavljaju izazove koji će ih podsticati da pomjeraju svoje granice. Koncept joge za djecu je pogodan i prilagođen za učenje i razvijanje životnih vještina i kapaciteta koji doprinose što funkcionalnijem rastu i razvoju djece u okolnostima u kojima žive.

Djeci je potrebno vrijeme za svjestan i kvalitetan odmor u danu. Kroz jogu djeca uče različite vrste relaksacije i načine na koje dolaze do unutrašnjeg mira i tišine. Da bi djeca bila sretna, potrebno im je puno igre i zabave, poštovanje i razumijevanje njihovog ponašanja, potreba i želja te puno novih sadržaja, kao i prostor za istraživanje i učenje.

joga

Da li jogu za djecu mogu raditi i odrasli?

Pored rada sa djecom ovaj koncept je prijemčiv za zajedničku rekreativnu aktivnost djece i roditelja. Na zajedničkim časovima roditelji se bolje upoznaju sa svijetom mašte svog djeteta i kroz zajedničko vježbanje osnažuju duh, podižu raspoloženje, opuštaju se i jačaju međusobno povjerenje.

Djeca na zabavan način kroz igru vježbaju motoriku, koordinaciju, fleksibilnost i pravilno držanje, stiču povjerenje u roditelja/e, ali i samopouzdanje.

Možda ti bude interesantno: Joga pomaže da se riješiš stresa

Tekst pripremila:

instruktorka joge za djecu Bojana Delibašić Bjelić iz škole joge za djecu „Bobica“

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top