Oticanje nogu – kako se riješiti ovog problema

Avatar photo
oticanje nogu

Oticanje nogu je uobičajena pojava i nije ništa što je neočekivano kod nekolicine ljudi. Bilo da ste po cijele dane na nogama ili ste išli na putovanje, a možda i u dugu šetnju prirodom, vaše noge mogu u potpunosti promijeniti izgled . Osjećaj natečenih nogu je neugodan, a ponekad vas sprečava i u tome da se slobodno krećete. Srećom, postoji nekoliko načina za ublažavanje, pa čak i sprečavanje tog osjećaja.

Dugotrajno stajanje, hodanje pa čak i sjedenje, mogu uzrokovati oticanje nogu, a posebno zglobova i stopala. Ovi uzroci ne predstavljaju velik rizik po vaše zdravlje, ali poželjno je izbjegavati dugotrajno stajanje i sjedenje jer dovode do proširenih vena i problema sa kapilarama. Takođe, pretjerano hodanje ili trčanje mogu imati negativan utjecaj na zdravlje zglobova i ligamenata.

Postoje razni trikovi, a ZdraviJa vam donosi konkretne ideje koje bi mogle biti najefikasnije, kako bi oticanje nogu smanjili i spriječili na vrijeme.

oticanje nogu
@pinterest

Kompresivne čarape kao olakšanje

Kompresivne čarape pružaju olakšanje od osjećaja natečenih nogu i sprečavaju nakupljanje tečnosti u nogama, zglobovima i stopalima. Ono o čemu treba da vodite računa prilikom kupovine je da ste odabrali par koji nije previše tijesan za vaše tijelo. Čarape između 8mmHg i 20mmHg pružaju laganu kompresiju i mogu ih koristiti svi koji osjećaju da bi mogli imati koristi od toga.

Dignite noge tokom sjedenja i ležanja

Podignite noge na tabure ili stolicu kako biste smanjili osjećaj natečenih nogu. Uz to, mogle bi vam pomoći razne joga pozicije, poput ležanja na podu s nogama podignutima u zrak i pritisnutima uza zid. Pogotovo ako nakon posla nemate mogućnosti za treniranje ili šetnju, tijelo će ovom pozom zauzeti položaj suprotan uobičajenom sjedenju za radnim stolom. Tako će se brzo oporaviti, ublažiće se napetost kičme, težina u nogama će nestati, a cirkulacija će se poboljšati jer će srce trebati više raditi kako bi pumpalo krv u noge dok je tijelo u ovoj poziciji.

oticanje nogu
@pinterest

Kretanje je takođe ključno

Dugo sjedenje ili stajanje na jednom mjestu može pojačati osjećaj natečenih nogu. Upravo zato dobro je da pomaknete koljena s vremena na vrijeme, savinete ih, a potom ispružite noge cijelom dužinom, do nožnih prstiju, za olakšanje. Također, ne bi bilo loše da razmislite o plivanju jer vam ono omogućuje vježbanje bez opterećenja koje može umiriti kožu i osjećaj natečenosti. Gubitak kilograma uz povećano kretanje također može smanjiti osjećaj natečenih nogu i poboljšati ukupno zdravlje.

oticanje nogu
@pinterest

Dodajte magnezijum u svakodnevnu ishranu

Moguće je da vam dodavanje 200 do 400 mg magnezijuma u dnevnu prehranu može pomoći da smanjite osjećaj oticanja nogu. Prije nego što dodate bilo kakav dodatak svojoj ishrani, uvijek je preporučljivo da razgovarate sa ljekarom ili ljekarnikom.

Možda te zanima
biljke u stanu odrzavanje

Stručnjaci preporučuju da za najbolje rezultate uvijek koristite više metoda istovremeno. Na primjer, nakon šetnje stavite kompresivne čarape. Ako plivate, razmislite o dodavanju joge u svoju rutinu, a uz sve to možete uzimati magnezijum kao dodatak svojoj ishrani ili svakodnevno nanositi odgovarajuću kremu na svoje noge.

Dodatni savjeti za oticanje nogu

Možete unijeti i druge male promjene u svoj svakodnevni život kako biste smanjili osjećaj oticanja nogu. Neke od njih su:

  • Kratka šetnja svakih sat vremena,
  • Dnevno pijte 8 do 10 čaša vode (ako ne pijete dovoljno vode, to zapravo podstiče nastanak osjećaja natečenih nogu),
  • Ograničite unos soli i ugljenih hidrata u svoj organizam,
  • Stavite jastuk pri dnu svog kreveta kako biste tokom noći držali noge na povišenom,
  • Isprobajte eterična ulja poput ulja peperminta, eukaliptusovog ulja, ulja od lavande ili kamilice.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh