Ova hrana će vam pomoći da ostanete hidrirani

Avatar photo

Ispravna hidratacija je veoma važna za vaše tijelo. Ako ne pijete dovoljno vode, mogli biste lako dehidrirati, što vam može izazvati različite probleme sa zdravljem.

Zato je Zdravija istražila koja vam to hrana može pomoći da zdravo i pravilno hidrirate vaš organizam.

Lubenica

Sadržaj vode: 92%

Lubenica je veoma zdrava i jedna od najhidratantnijih namirnica koju možete da pojedete. Jedna kriška od 150g sadrži gotovo 120ml vode kao i vlakna i nekoliko važnih hranljivih tvari poput vitamina C, A i magnezijuma. Lubenica ima jako malo kalorija, pa tako jedna kriška sadrži 46 kalorija.

Jagoda

Sadržaj vode: 91%

Zbog 91% vode u svom sadržaju konzumiraje će doprinijeti vašem dnevnom unosu vode. Jagode sadrže i mnogo vlakana, antioksidanata, vitamina i minerala uključujući vitamin C, folat i mangan. Redovno konzumiranje jagode dokazano smanjuje upalne procese što može pružiti zaštizu od srčanih oboljenja, dijabetesa, alchajmerove bolesti i raznih vrsta raka.

Dinja

Sadržaj vode: 90%

Jedna kriška od 180g sadrži 90% vode ili tačnije 120ml. Ovakva porcija sadrži 2g vlakana zbog čega se pri konzumiranju osjećate sitije, te smanjujete apetit. Dinja je bogata vitaminom A, a jedna kriška sadrži 120% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Istraživanja su pokazala da vitamin A može ojačati imunitet, jer štiti od infekcija.

Breskva

Sadržaj vode: 89%

Osim velike količine vode, breskve sadrže veoma važne vitamine i minerale poput vitamina A, C, B kompleksa i kalijuma. Konzumiranje breskvi zajedno sa kožom znači da u tijelo unosite antioksidanse poput hlorogene kiseline koja štiti od infekcija. Jedna breskva srednje veličine sadrži samo 60 kalorija.

Možda te zanima
argeta veggie

Narandža

Sadržaj vode: 88%

Osim što jedna narandža otprilike sadrži 120ml vode, ona takođe sadrži vlakna i nekoliko hranljivih tvari od kojih su nabitniji vitamin C i kalijum koji mogu ojačati vaš imunitet i zdravlje srca. Redovna konzumacija citrusa poput narandži vas može zaštiti od stvaranja kamena u bubregu. To je zbog toga što se limunska kiselina koju sadrže vezuje za kalcijum oksalat koji je inače glavni krivac za stvaranje kamenja i na taj način ga izacuje iz tijela.

Krastavac

Sadržaj vode: 95%

U poređenju sa drugim povrćem koje ima veliki sadržaj vode krastavci spadaju u grupu povrća sa najmanjom količinom kalorija – 50g krastavaca sadrži samo 8 kalorija. To znači da možete pojesti veliku porciju krastavaca a da pri tom ne unesete veliki broj kalorija.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh