Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravimo kada pakujemo kofere

Avatar photo
saveti za pakovanje

Pakovanje kofera može biti prava umetnost. Neki su izuzetno vešti u tome, a neki prave iste greške iznova i iznova. Bilo da se radi o vikend putovanju ili letovanju koje će trajati deset dana, pre puta svi danima razmišljamo o tome šta poneti sa sobom i kako spakovati kofere efikasno i bez stresa.

Da bismo vam olakšali taj proces, donosimo vam sedam najčešćih grešaka koje pravimo prilikom pakovanja kofera i savete kako da ih izbegnete.

1. Previše stvari

Jedna od najčešćih grešaka koje svi pravimo je naravno preterivanje sa stvarima koje nosimo. Mnogi od nas imaju tendenciju da pakuju odeću za svaki mogući scenario, što rezultira prepunim koferima i dodatnim troškovima za prtljag.

Rešenje: napravite spisak najvažnijih stvari koje su vam zaista potrebne i držite se njega! Ponesite komade odeće koji mogu lako da se kombinuju, birajte neutralnije boje; nosite multifunkcionalne beauty proizvode u manjim,putnim pakovanjima; ne nosite previše komada istih odevnih predmeta (npr. dovoljno je da ponesete dvoje pantalone, ne pet!) itd.

2. Pakovanje u poslednji čas

sta pakovati na put

Pakovanje u poslednjem trenutku može dovesti do toga da zaboravite neke od važnih stvari. Umesto da čekate dan pred polazak, počnite da planirate i stavljate stvari u kofer nekoliko dana unapred. Ovo će vam obezbediti dovoljno vremena da se setite svih bitnih detalja i da se oslobodite nepotrebnog stresa.

3. Nepažljivo pakovanje tečnosti

Mnogima se dešava da im tečnost, poput šampona, micelarne vode ili losiona, procuri u kofer. Da biste to izbegli, uvek pakujte tečnosti u posebne vakuumske kesice koje mogu da se zatvore. Još bolje, investirajte u putne bočice koje su dizajnirane tako da spreče curenje.

4. Zanemarivanje pravila u vezi sa prtljagom

Svaka avio-kompanija ima svoja pravila u vezi sa prtljagom, uključujući težinu i dimenzije kofera, ali i pakovanje tečnosti, elektronike i slično. Dakle, pre nego što se uputite na aerodrom, proverite pravila vaše avio-kompanije kako biste izbegli neprijatna iznenađenja i dodatne troškove.

5. Zanemarivanje sigurnosnih mera

putovanje avionom

Nezaštićen prtljag može biti laka meta za lopove. Investirajte u kofer sa sigurnosnom bravom ili koristite katance. Takođe, izbegavajte pakovanje vrednih predmeta u prtljag koji predajete.

Možda te zanima
avanturisticko putovanje

6. Pakovanje skupocenih stvari

Potpuno vas razumemo ukoliko želite da svoju novu dizajnersku torbicu prošetate ulicama Pariza ili Milana, ali nema potrebe da sa sobom nosite previše skupocenog nakita, komada odeće ili aksesoara. Ovo naročito važi za velike gradove gde obično ima puno džeparoša.

7. Previše obuće

Nošenje previše pari cipela može zauzeti dragoceni prostor u koferu. Pokušajte da ograničite taj broj i ponesete samo obuću koja je neophodna. U odnosu na mesto na koje putujete i vremenske uslove, suzite izbor na: jedan par udobne obuće (patike), jedan par elegantnije obuće i papuče.

Naravno, ukoliko idete na mesto gde je klima hladnija, listu ćete prilagoditi vremenskim uslovima koji vas tamo čekaju. U svakom slučaju, tri para obuće su sasvim dovoljna.

Uz malo planiranja unapred i dobru organizaciju, čak i pakovanje kofera može postati jednostavan i prijatan zadatak, verujte nam!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh