Ovo je najhladniji maraton na svijetu!

Avatar photo

Avanturistički maratonci i ultra sportisti uvijek traže sljedeći veliki izazov. Ovakvi izazovi su pustinjski maraton, planinski maraton visoke nadmorske visine ili džunglovski maraton. Međutim, kopno Antarktika predstavlja jednu novinu i svojevrsnu granicu, konačnu destinaciju koja može biti osvojena. Ukoliko ste avanturistički nastrojeni sportisti, ovo je novi zadatak za vas.

Dana 24. novembra 2017. i 13. decembra 2018. održaće se trinaesti i četrnaesti Antarktika Ice Marathon. Trke će se održati samo nekoliko stotina kilometara od južnog pola, u podnožju planine Ellsworth. Antarktički ledeni maraton je jedini maraton u unutrašnjosti Antarktike, a organizuju ga Global Running Adventures, organizatori godišnjih maratona North Pole Marathon, Volcano Marathon i World Marathon Challenge. Ova trka predstavlja istinski ogroman i pravi antarktički izazov sa uslovima koji podrazumijevaju snijeg i led, te prosječnu temperaturu vjetra od -20C. Događaj se odvija na nadmorskoj visini od 700 metara.

Četvorodnevni događaj uključuje let privatnim avionom iz Punta Arenasa (Čile), 23. novembra, na lokaciju maratona – Glacier Union, Antarktik. Obilježen put od 42,2km (26,2 milja) biće unaprijed pripremljen, a podrške za snijeg, pomoćne stanice i medicinsko osoblje biće na raspolaganju tokom trajanja trke. Takmičari će se 26. novembra vratiti u Punta Arenas.

Možda te zanima
serija

Antarktički ledeni maraton je najjužniji i najhladniji maraton na svijetu, te je jedinstvena prilika da posjetite sedmi kontinent. Možete se pridružiti i ekskluzivnom klubu 7 Continents Marathon kombinovanjem ove trke sa maratonima na svakom od ostalih šest kontinenata. Međutim, nemojte se truditi da postignete vaše najbolje vrijeme, jer vjetar može da udari sa Pola jačine 10-25 čvorova. Takođe, zaboravite na pingvine ili gomile koje će da navijaju za vas duž rute – nijedan pingvin ne živi toliko daleko na jugu i moraćete da se oslonite isključivo na sebe.

Za one koji preferiraju polumaratonsku opciju, polumaraton se održava takođe na dan maratona. Ovaj polumaraton je vaša prilika da pokrijete makar 21km (13,1 milja) na “bijelom kontinentu” i istrčite najjužniji polu-maraton na planeti.
Zvuči zanimljivo, zar ne? Pogledajte sljedeći video i probajte doživjeti atmosferu!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh