Ovo su znakovi koji mogu ukazivati na to da vam je dete nadprosečno inteligentno

Avatar photo
Znakovi inteligencije kod dece

Inteligencija je fascinantan i kompleksan aspekt ljudske prirode, a prepoznavanje znakova nadprosečne inteligencije kod dece može biti posebno uzbudljivo za njihove roditelje.

Dok svako dete ima jedinstvene talente i sposobnosti, neki mališani pokazuju izuzetnu radoznalost, sposobnost učenja i kreativnost koja ih izdvaja od vršnjaka. Razumevanje ovog potencijala, adekvatna podrška i usmeravanje imaju veliku ulogu u njihovom razvoju.

U ovom tekstu, navešćemo neke od znakova koji mogu ukazivati na to da je vaše dete nadprosečno inteligentno, kao i načine na koje možete pomoći svom mališanu da razvije svoje jedinstvene veštine i sposobnosti.

Šta je nadprosečna inteligencija?

deca i inteligencija

Nadprosečna, odnosno visoka ili veoma visoka inteligencija se odnosi na kognitivne sposobnosti koje su značajno iznad proseka u populaciji.

Ona se najčešće meri standardizovanim testovima inteligencije koji procenjuju različite aspekte intelektualnih sposobnosti pojedinca.

Osobe sa nadprosečnom inteligencijom često pokazuju napredne veštine i sposobnosti u raznim oblastima u odnosu na druge ljude ili svoje vršnjake (kada su u pitanju deca).

Merenje inteligencije vrši se standardizovanim testovima prilagođenim uzrastu osobe čija se inteligencija meri i referentnoj grupi za koju je test standardizovan. Rezultat testa je količnik inteligencije (IQ), koji se izračunava formulom:

IQ = (MU (mentalni uzrast) / KU (kalendarski uzrast)) × 100

pametno dete

Kod odraslih, IQ se ne meri u odnosu na uzrast, već rezultat predstavlja relativnu razvijenost inteligencije unutar referentne grupe.
U zavisnosti od vrednosti količnika inteligencije, visina inteligencije se deli na nekoliko grupa:

 • Veoma visoka inteligencija (IQ viši od 130; ukoliko je IQ viši od 140, radi se o potencijalnim genijima)
 • Visoka inteligencija (IQ između 111-130)
 • Prosečna inteligencija (IQ između 90-110)
 • Niska inteligencija (IQ ispod 90)

Znakovi koji ukazuju na to da je dete nadprosečno inteligentno

Ukoliko smatrate da je vaše dete potencijalno visoko ili veoma visoko inteligentno, trebalo bi da se obratite stručnjacima, tačnije psiholozima, kako bi mogli biti sprovedeni adekvatni testovi.

Međutim, pre posete stručnjaku, pažljivo pratite kako se vaše dete ponaša u različitim situacijama. Obratite pažnju na njegova interesovanja, način razmišljanja, sposobnost rešavanja problema i nivo kreativnosti.

Vodite dnevnik ili beleške o postignućima, pitanjima koja postavlja i situacijama u kojima je pokazalo napredne sposobnosti. Ovo može biti korisno kada budete razgovarali sa psiholozima.

kako znati da je dete pametno

Neki od znakova na koje treba posebno obratiti pažnju jer potencijalno ukazuju na to da se radi o detetu visoke ili veoma visoke inteligencije su sledeći:

1. Rana upotreba reči i bogat rečnik

Nadprosečno inteligentna deca često počinju da govore vrlo rano, mnogo ranije nego njihovi vršnjaci i pokazuju izuzetno bogat i razvijen rečnik za svoj uzrast. Ona lako usvajaju nove reči i koriste ih ispravno u razgovoru, pokazujući napredne verbalne sposobnosti.

2. Izuzetna radoznalost

Deca sa visokim intelektom su izuzetno radoznala i postavljaju mnoštvo pitanja o svetu oko sebe. Njihova želja za učenjem i razumevanjem je prisutna od najranijeg detinjstva i često će se upuštati u razgovore sa odraslima o temama koje ih interesuju.

3. Sposobnost fokusiranja i dugotrajne pažnje

Nadprosečno inteligentna deca često mogu da se fokusiraju na određenu aktivnost ili temu duže nego njihovi vršnjaci.

da li je moje dete inteligentno

4. Izraženo logičko razmišljanje

Nadprosečno inteligentna deca pokazuju sposobnost logičkog razmišljanja i rešavanja logičkih problema već u ranom uzrastu. Oni mogu lako da sagledaju uzročno-posledične veze i koriste logiku kako bi došli do rešenja problema koji bi obično bili prekompleksni njihovim vršnjacima.

5. Razvijena mašta i kreativnost

Visoko inteligentna deca imaju bujnu maštu i neretko su jako kreativna. Ona vole da izmišljaju priče, crtaju, smišljaju nove igre ili nova pravila za neke stare igre.

6. Osetljivost i empatija

Ova deca su uglavnom vrlo osetljiva na emocije drugih ljudi i pokazuju visok nivo empatije. Oni često razumeju složene emocionalne situacije i obrasce i mogu biti veoma saosećajni.

7. Brzo učenje i dobra memorija

Deca sa visokim intelektom brzo usvajaju nove informacije i dugo ih pamte. Njihova sposobnost da brzo uče i pamte velike količine informacija omogućava im da postižu dobre akademske rezultate.

8. Samosvest i perfekcionizam

inteligencija deca

Ova deca često imaju visoku samosvest i teže ka perfekcionizmu. Oni u vrlo ranom dobu postavljaju visoke standarde za sebe i mogu biti veoma samokritični.

9. Interesovanje za kompleksne teme

Visoko inteligentna deca često pokazuju interesovanje za neobične, kompleksne i apstraktne teme, često uživajući u razgovorima o svemiru, prirodi, nauci ili umetnosti.

Pored ovih znakova, važno je da obratite pažnju i na to kako se vaše dete slaže sa drugom decom. Naime, nadarena deca ponekad ne tolerišu drugu decu, jer ne mogu da shvate zbog čega njihovi vršnjaci ne rade nešto na isti način kao oni ili zbog čega nešto rade sporije ili lošije od njih.

Osim toga, korisno je i da porazgovarate i sa učiteljima, nastavnicima ili vaspitačima, o tome kako vaše dete funkcioniše u školi/vrtiću, kakva su mu interesovanja, kako se slaže sa drugom decom, kako se nosi sa obavezama i slično.

Možda te zanima
nega bebe maslinovo ulje

Kako podržati razvoj detetove inteligencije

citanje deci

Ako prepoznate neke od ovih znakova kod svog deteta, postoje različiti načini na koje mu možete pomoći da razvije svoje jedinstvene veštine i sposobnosti:

 • Pružite mu izazove: Ponudite detetu složenije zadatke i aktivnosti koje će ga stimulisati i motivisati.
 • Podstičite radoznalost: Odgovarajte na pitanja vašeg deteta i podstičite ga da istražuje.
 • Obezbedite resurse za učenje: Nabavite knjige, igračke i materijale koji će podržati detetov intelektualni razvoj.
 • Podržavajte kreativnost: Omogućite detetu slobodno vreme za kreativne projekte i aktivnosti.
 • Pomozite mu da razvija emocionalnu inteligenciju: Učite dete empatiji i razumevanju osećanja drugih kroz razgovor i igre.
 • Stvorite stimulativno okruženje: Okružite dete raznovrsnim izvorima inspiracije, od muzeja i biblioteka do prirode.
 • Podstičite samostalnost: Dajte detetu priliku da samostalno istražuje i uči kroz iskustvo.

Testovi inteligencije

Za testiranje nadprosečno inteligentne dece koriste se različiti standardizovani testovi koji su dizajnirani da procene različite aspekte kognitivnih sposobnosti. Najčešće korišćeni testovi uključuju:

1. Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC)

Ovo je jedan od najčešće korišćenih testova za merenje inteligencije kod dece uzrasta od 6 do 16 godina.
Sadrži verbalne i neverbalne subtestove koji procenjuju različite aspekte inteligencije, kao što su verbalno razumevanje, perceptivno rasuđivanje, radna memorija i brzina obrade informacija.

2. Stanford-Binet Intelligence Scales

pametna deca

Ovo je još jedan veoma poznat test inteligencije koji se koristi za decu, ali i odrasle.

Test procenjuje pet glavnih faktora inteligencije: fluidno rasuđivanje, znanje, kvantitativno rasuđivanje, vizuelno-prostorno rasuđivanje i radnu memoriju.

3. Kaufman Assessment Battery for Children (KABC)

Dizajniran je za decu uzrasta od 3 do 18 godina, sa naglaskom na procenu sposobnosti učenja i rešavanja problema.
KABC-II uključuje subtestove koji procenjuju sekvencijalno i simultano procesuiranje, planiranje, učenje i znanje.

4. Raven's Progressive Matrices

Ovaj test meri neverbalne sposobnosti i koristi se za procenu opšteg intelektualnog kapaciteta.
Sastoji se od niza slika sa uzorcima koje ispitanik treba da kompletira, što zahteva logičko rasuđivanje i vizuelno-prostornu sposobnost.
Postoji nekoliko verzija prilagođenih različitim uzrastima.

5. Cattell Culture Fair Intelligence Test (CFIT)

deca i socijalizacija

Ovaj test je dizajniran da minimizira uticaj kulturnih i jezičkih razlika na rezultate. Procenjuje kognitivne sposobnosti kroz serije neverbalnih zadataka, uključujući prepoznavanje obrazaca i rešavanje problema.

6. Naglieri Nonverbal Ability Test (NNAT)

Fokusira se na procenu neverbalnih sposobnosti, koristeći zadatke koji se baziraju na prepoznavanju obrazaca i prostornom rasuđivanju. Test se sastoji od zadataka koji zahtevaju identifikovanje odnosa među oblicima i slikama.

Kod svih ovih testova, psiholog je taj koji analizira rezultate i pruža detaljno tumačenje koje uključuje ukupni IQ i rezultate po različitim domenima.

Na osnovu rezultata, psiholog može preporučiti dodatne obrazovne programe, podršku ili strategije za razvoj sposobnosti deteta.
Pravilno sprovođenje testiranja i interpretacija rezultata mogu pomoći u prepoznavanju i podršci nadprosečno inteligentne dece, omogućavajući im da maksimalno iskoriste svoje potencijale.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh