Peptidi u rutini njege kože – evo o čemu se radi

Avatar photo
njege kože

Jeste li već čuli za peptide u njezi kože? Šta su oni tačno i da li zaista poboljšavaju cjelokupan izgled i stanje kože ili je ovo samo još jedan pokušaj da se vaša koža oporavi? Ovaj sastojak postaje sve popularniji u rutini njege kože, a ZdraviJa vam donosi odgovore na pitanja o peptidima i sve što treba da znate o njima.

Šta su peptidi?

Peptidi su aminokiseline koje se nazivaju gradivnim blokovima određenih proteina potrebnih našoj koži, poput kolagena i elastina.

Peptidi su neophodni za strukturu i funkciju kože, uključujući čvrstinu, teksturu i cjelokupan izgled. Oni djeluju na način da govore našem tijelu da treba da se izliječi. Na primjer, kada doživimo povredu zgloba, peptidi signaliziraju našem tijelu da usmjeri svoje napore na to specifično ciljano područje.

njege kože
@pinterest

Kako peptidi rade?

Peptidi stimulišu vlakna kolagena i elastina u našim tijelima koja prirodno opadaju sa starenjem. Dakle, redovnim nanošenjem proizvoda koji sadrži peptide protiv starenja, pomažete svom tijelu da ono izgradi novi kolagen, čineći da vaša koža izgleda zdravije i čvršće.

Takođe, peptidi mogu pomoći i u smanjenju pora, crvenila, te kod ublažavanja upala, a sve ovo smanjuje pojavu bora. Kada se peptidi formulišu za njegu kože, ti proizvodi proboljšavaju tkivo i obnavljaju ćelije, te pomažu kod smanjenja znakova starenja.

Da li bi trebalo da uključite peptide u svoju rutinu?

Stručnjaci vjeruju da većina ljudi može imati koristi od upotrebe ovakvih proizvoda koji sadrže peptide, te da se to posebno odnosi na one preko 30 godina, jer tada zalihe kolagena u tijelu počinju da se iscrpljuju. Smatra se da je ove vrste proizvoda najbolje početi koristiti otprilike u tim godinama, ili ranije ukoliko počnete primjećivati stvaranje bora. Takođe, tinejdžeri skloni aknama i iritacijama mogu imati koristi od proizvoda koji sadrže peptide.

Možda te zanima
sampon za suhoa pranje prirodni

njege kože
@pinterest

Da li peptide ikada treba izbjegavati?

Kada se radi o izbjegavanju upotrebe ovakvih proizvoda, ZdraviJa vam savjetuje da primjenite isto pravilo sa peptidima kao što biste i sa bilo kojim drugim proizvodom za njegu kože. Ukoliko uočite da nešto iritira vašu kožu ili uzrokuje pojavu akni ili osipa, ne bi trebalo to da koristite.

Takođe, ono što je važno jeste da ne bi trebalo da kombinujete direktne kiseline sa peptidima. Razlog zašto ovo izbjegavati objašnjen je kroz podložnost peptida hidrolizi, koja prekida veze između peptida, smanjujući njihovu efikasnost i pretvarajući ih u pojedinačne aminokiseline.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh