Pet navika uspješnih žena

Avatar photo

Često se zadesite da gledate na televiziji, čitate u novinama ili čak posmatrate na instagramu one žene koje se čine da rade sve baš onako kako treba. Osim što su brižne majke, one naprosto izgledaju vrhunski, obavljaju teške poslove, rade na visokim funkcijama i ne možete da ne primijetite da one jednostavno sijaju! Pitate se kako je to moguće?

ZdraviJa je istražila koje su to navike uspješnih žena.

Uvijek traže nove izazove

Strah od poraza ili gubitka zaustavlja mnoge da zadaju sebi nove ciljeve. Međutim, uspješne žene koje su sigurne u sebe se ne boje gubitka, šta više, one obožavaju da sebi svakodnevno zadaju nove ciljeve koje žele da ostvare. One obožavaju da se bore, pa makar i same sa sobom. Upravo zbog toga one sebi zadaju visoke zadatke i testiraju svoje sposobnosti. Ova igra ko je bolji “ja ili ja” je odličan način da obavite sve obaveze koje vam baš i nisu drage.

Podržavaju druge ali se ne porede sa njima

Danas je veoma teško ostati ravnodušan tokom boravka na društvenim mrežama. Instagram je preplavljen fotografijama uspješnih, poznatih ljudi koji osim što zarađuju visoke sume novca, takođe izgledaju fenomenalno te putuju i na najdalje tačke ove planete. Uspješne žene se trude da uvijek daju podršku drugima, da posmatrajući te fotografije kažu drugima “bravo, uspjela si”, te se one nikada ne porede sa drugim ženama. One zadržavaju svoje JA i čine najbolje što mogu za sebe u svom okruženju i u datom trenutku.

One su odgovorne

Osim što su sebi zadale ciljeve, one ne čekaju da se želje ostvare same. Uspješne žene preuzimaju akciju od samog starta formiranja cilja. One su odgovorne, isplanirane, te se drže plana dok god ne ostvare sve svoje zadate ciljeve.

One efikasno komuniciraju

Možda te zanima
naučite skijati

Pravilno izražavanje i komunikacija su važniji nego izgled ili diploma. Posebno je važno da znate kako pravilno komunicirati, bilo sa prijateljima, kolegama ili biznis partnerima. Način vaše komunikacije je vaše ogledalo. Potrudite se da uvijek zvučite odlučno, sigurno u sebe, te u poslovnom svijetu ne dozvolite kolegama da primijete vaše promjene raspoloženja. Takođe, nemojte nikada da pametujete ako ne znate dobro o čemu pričate.

Ne boje se postaviti pitanja

Uspješne žene se ne boje poraza, niti neznanja. Šta više, one uvijek pitaju ako ne znaju, te se ne stide da pokažu da u nečemu nisu dobre. Međutim, one pokažu da su voljne da to nešto i nauče. Kada ste u situaciji poslovnoj ili privatnoj, nemojte se bojati postavljanja pitanja. Uvijek pitajte, jer na taj način osim što ćete naučiti, takođe ćete pokazati i svom šefu/partneru da ste dovoljno zainteresovani za datu temu ili problem. Uspješne žene su rođeni lideri te se one ne boje ničega pa čak ni glupih pitanja!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh