Podsjetimo se – porodica, ljubav i sreća je sve što ti danas i uvijek treba

Avatar photo
porodica

Praznici su razlog zašto je ovaj april mjesec kada su porodica, sreća i ljubav u fokusu. Ipak, možda nam treba mali podsjetnik da svu tu radost koju danas imamo treba dijeliti i uvažavati tokom cijele godine.

U većini slučajeva pokretačka snaga kroz sve izazove života jesu ljudi koje smo birali da budu naše okuženje i čije riječi toliko jasno i glasno čujemo. Danas i svaki drugi dan, zagrlite ih, izgovorite riječi zahvalnosti što su pored vas, što vas ne napuštaju kroz teške trenutke i što znaju kako da one lijepe podijele sa vama na pravi način.

Ne zaboravite da cijenite ove posebnosti koje vam se kao na dlanu pružaju. Praznični dani nam daju priliku da se povežemo sa svojim bližnjima i da stvorimo nove, predivne uspomene. Opustite se, dajte sebi mali odušak u hrani u piću, provedite vrijeme na otvorenom, ukoliko prognoza vremena to dozvoljava.

porodica
@pinterest

Možda vam bude zanimljivo: Kreativni načini da uključite djecu u vaskršnje aktivnosti

Osim toga, kada smo srećni i opušteni, to se odražava na naše fizičko i mentalno zdravlje. Naučno je dokazano da kada se smijemo i zabavljamo,  naše tijelo oslobađa endorfine koji smanjuju stres i podstiču pozitivne osjećaje. Takođe, kada provodimo vrijeme sa svojom porodicom i prijateljima, to poboljšava našu socijalnu povezanost i podržava našu mentalnu dobrobit.

Sve to ovaj predivni period čini posebnim, a kako to sve održavati tokom cijele godine i kako se pravih vrijednosti držati uvijek i prije svega? Kada se praznici završe, često se vratimo u svoju svakodnevnu rutinu i suočavamo se sa izazovom održavanja tih vrijednosti koje smo dijelili sa svojom porodicom. Prvenstveno, treba da budemo svjesni onoga što za nas jesu te prave vrijednosti i onoga što nas istinski čini srećnim. Nakon svjesnosti počinje prihvatanje istih i nakon toga rad na njima.

porodica
@pinterest

Na primjer, možemo zadržati osjećaj zajedništva sa svojom porodicom tako što ćemo redovno provoditi vrijeme sa njima, organizovati zajednička druženja, ili jednostavno razgovarati o našim regularnim danima koji se dešavaju između praznika. Možemo pokazati svoju ljubav i poštovanje tako što ćemo izraziti zahvalnost i pokazati empatiju kada su naši najbliži u nevolji. Možemo pokazati podršku tako što ćemo biti tu za svoju porodicu u teškim situacijama i davati podršku kada im je potrebna.

Ključno je zapamtiti da se vrijednosti koje gradimo tokom pranzičnih dana, nakon praznika ne zaboravljaju. Umjesto toga, trebamo ih praktikovati i njegovati tokom cijele godine kako bi postali trajni dio našeg života. Na kraju, ove vrijednosti ne samo da će poboljšati naše odnose sa našom porodicom, već će nam pomoći da izgradimo pozitivan i ispunjen život.

Možda te zanima
vjezbe disanja

 

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh