Polazak u školu i te kako može proći bez suza

Avatar photo
polazak u školu, Polazak u skolu, dve devojcice sa rancevima skacu

Pripreme za novi period u životu vašeg djeteta, polazak u školu, može biti izuzetno stresan, kako za vašeg mališana, tako i za vas roditelje. Psiholozi, pedagozi i učitelji savjetuju roditeljima da se naoružaju strpljenjem, budu realni u očekivanjima, te da prije samog polaska u školu razvijaju kod djeteta kulturne i radne navike.

ZdraviJa Vam u nastavku teksta donosi nekoliko savjeta koji će vam olakšati pripreme, polazak i prve dane u školi.

Pripreme

Psihoterapeuti naglašavaju da je igra prirodno sredstvo učenja i kao takva je od izuzetne važnosti za dijete. Odgajajući dijete u atmosferi u kojoj postavlja pitanja, dobija odgovore i zabavlja se učeći počinjemo ga pripremati za školu vrlo rano. Postoje razne igre u kojoj razvija svoja osjetila i stiče vještine koje će mu kasnije, kada krene u školu, biti od velike pomoći.

Na primjer, ako dijete uključimo u pripremanje namirnica, usput ga učimo nekim osnovnim mjerama (dužine, težine). I u svaku igru koje se igramo s djetetom možemo uključiti brojanje, azbuku i abecedu. Naravno, tako se igramo dok dijete pokazuje interes, nikada ga ne forsiramo jer smo mi odlučili da će ono sada naučiti brojati do deset.

Kako se bliži školska godina dolaze na red i konkretni zadaci poput nabavke pisaćeg stola, stolice, školske torbe, knjiga te ostalog pribora. U nabavku je najbolje uključiti i dijete, tako što će, recimo, odrediti dio u sobi gdje će biti pisaći sto, naravno uz naše sugestije s obzirom na izvor svjetla.

Korisni savjeti:

 • Prošetajte sa svojim djetetom do škole, pokažite mu igrališta, parkiće i školu izvana. Ako je moguće zamolite portira ili dežurnog učenika da vas pusti u predvorje gdje se najčešće nalaze dječiji crteži, panoi s kolažima. Dok razgledate možete mu pričati o lijepim doživljajima iz vašeg školskog doba.
 • Pričajte mu šta će sve učiti u školi i kakve će predmete imati.
 • Ukoliko poznajete nekog školarca, zamolite ga da vama i vašem djetetu pokaže knjige i sveske.
 • Pročitajte mu neku pjesmicu iz čitanke.

Smanjite stres

Strah i stres djeteta smanjuje se dobrom pripremom, a sam odgoj djeteta do polaska u školu takođe je dio pripreme. Ono što savjetuju stručnjaci je da roditelji dopuste djetetu da bude samo zaslužno za svoje uspjehe i odgovorno za svoje neuspjehe.

Pojedini roditelji osjećaju strah ili strepnju pred početak upisa djeteta u prvi razred. Postoji opasnost da ti strahovi pređu na dijete, te ga nepotrebno blokiraju već na samom početku obrazovanja i školovanja. Psiholozi ističu da se često događa da roditelji predstavljaju školu kao nešto prekrasno.

polazak u školu
@nickiscom

U najboljoj namjeri oni su skloni pretjeranom uljepšavanju onoga što dijete u školi očekuje (lijepe knjige, dobar učitelj, dobri prijatelji i slično). S obzirom da će dijete uskoro samo upoznati školu koja nije uvijek takva, nepotrebno se izlažemo mogućnosti da izgubimo povjerenje djeteta.

Takođe, neki roditelji se služe školom kao sredstvom za plašenje djeteta. Ulazak u školu je zapravo ulazak na neprijateljsku teritoriju, a uplašeno dijete nije sposobno pokazati svoje dobre strane i nepovjerljivo je prema učitelju od koga stalno očekuje da će biti kažnjeno.

Možda vam bude korisno i ovo: Kako unaprijediti koncentraciju kod djeteta

Kako da se roditelji oslobode straha? Prije svega, informisanjem o školi u koje će ići njihovo dijete, a u slučaju da su i dalje u strahu, bilo bi dobro da se posavjetuju sa stručnom osobom, psihologom ili psihoterapeutom, kako bi na koncu pomogli svom djetetu u pripremama.

Testiranje i prvi dani škole

Spremnost za školu utvrđuje se putem testova intelektualne i psihičke zrelosti. U testovima se stavlja težište na ispitivanje fine motoričke koordinacije, jer je usko povezana s razvojem govora i ostalih mentalnih funkcija djeteta. U uobičajenim uslovima razvoja djeteta zrelost će se iskazati kao buđenje interesa da se napravi ili izvede određena aktivnost.

Možda te zanima
kaka ojačati imunitet

S obzirom da se djeca brzo prilagode na novu sredinu, u prvim danima škole najčešće ih stavljaju u grupe kako bi komunicirali i radili s vršnjacima, te razvili osjećaj saradnje, dijeljenja školskog pribora i uopšte razvili osjećaj pripadnosti grupi.

U prvim danima se vidi koja su djeca povučena, pa ih učitelji, kroz određene zadatke i igre nastoje staviti u prvi plan kako bi se oslobodili i priključili grupi. Učitelji su stava da djeca trebaju učiti slova ako sama žele, te da pred polazak u školu trebaju samo razvijati motoriku kroz crtanje, bojenje i određene motoričke vježbe, kao što su korištenje makaza za papir i ljepilo.

Savjeti pedagoga za roditelje:

 • Za dijete trebate uvijek imati vremena i strpljenja.
 • Uvijek primjenjujte pozitivne metode moralnog odgoja.
 • Poštujte djetetovu potrebu za igrom.
 • Osigurajte kvalitetne uslove za učenje kod kuće.
 • Ostvarite dobar kontakt sa učiteljem.
 • Kontinuirano pomažite djetetu u učenju i savladavanju koncentracije.
 • Pokažite vlastitim primjerom da cijenite intelektualni rad.
 • Budite realni, korektni i tolerantni prema djetetu i njegovom učitelju.
 • Ohrabrujte svoje dijete i pokažite mu da vjerujete u njegove sposobnosti i  napredovanje.
 • Razvijajte djetetovu samostalnost, kreativnost i odgovornost prema školskim obavezama, ali ih nikako ne izvršavajte umjesto djeteta.
 • U saradnji sa školom rješavajte svaki problem koje vaše dijete ima sa učenjem ili učenicima u razredu.

Možda vam bude zanimljivo: 14 razloga da djeci čitate naglas

Dragi roditelji, uz sve ove savjete koje vam je ZdraviJa sa radošću pripremila, nadamo se da ćete sigurno sa mnogo uspjeha i bez suza, istinski uživati u pripremama vaših mališana za uzbudljive školske dane.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh