Praktikovanje ovih rituala učiniće da se osjećate srećnije i ispunjenije

Avatar photo
da se osjećate srećnije

Postoji nešto magično u ovo doba godine: nostalgija za školskim avanturama, opalo lišće na svakom koraku, pucketanje vatre, hladnije vrijeme i priroda tako lijepa da biste pomislili da je lažna. Volimo jesen, ali nakon što početno uzbuđenje zbog pića sa okusom bundeve i džempera prođe, kraći dani i niske temperature mogu učiniti da se osjećamo fizički i psihički iscrpljeno.

Ako je to slučaj i sa vama, niste sami. Kako se godišnje doba mijenja, prirodno je da se i naša raspoloženja mijenjaju. Potvrđeno je da manjak svjetlosti može uticati na naš san i raspoloženje.

Iako je neophodno preduzeti korake da zaštitite svoje mentalno zdravlje tokom cijele godine, promjena godišnjih doba može zahtijevati dodatnu podršku. Moramo da budemo proaktivni. Ako se borite sa problemima mentalnog zdravlja, uvijek je najbolje da se konsultujete sa svojim ljekarom ili licenciranim terapeutom. Zdravija vam u ovom tekstu nudi nekoliko rituala koji mogu uticati da se osjećate srećnije i raspoloženije. Nastavite da čitate.

da se osjećate srećnije
@pinterest

Uvedite novi hobi u svoj život

Kako vrijeme napolju postaje tmurnije i hladnije, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, što znači da provodite više vremena bezumno skrolujući po telefonu, zbog čega se osjećate manje energično. Dok se ove jeseni opuštate unutar svog doma, razmislite o tome da odložite telefon i odaberete novi hobi. Hobiji pomažu u oslobađanju od stresa, a istovremeno pružaju da istražite svoj kreativni odraz. Kao bonus, hobiji vam takođe mogu omogućiti da se povežete sa članovima zajednice koji dijele vaša interesovanja. Oni vam čak mogu pomoći da bolje radite na poslu. Dakle, bilo da se radi o učenju pletenja ili pokušaju novog vježbanja, svako ima nešto u nizu hobija da proba ove jeseni.

Provodite više vremena u prirodi

Ljeto se završilo, ali to ne znači da vaše šetnje u prirodi treba da se zaborave. Bez obzira na godišnje doba, stručnjaci su dokazali da boravak u prirodi podiže raspoloženje, ublažava stres i pomaže u povećanju samopouzdanja. Ukoliko tražite više načina da iskoristite prednosti prirode, razmislite o aktivnostima kao što su planinarenje ili branje jabuka, sasvim je svejedno, bitno je samo da izaberete nešto što vam najviše prija.

Isprobajte nove recepte

Kada je u pitanju jesenje kuvanje, osjećamo da smo u mogućnosti za stvaranje mnogih, ukusnih i hranljivih obroka. Uzmite ovo kao znak da isprobate nove jesenje recepte. Stavite sebi za cilj da isprobate novi recept svake nedelje, stvorite namjeru, svrhu i nešto čemu ćete se radovati, što može biti itekako inspirativno. Još bolja opcija je da pozovete svoje prijatelje da zajedno kuvaju sa vama.

da se osjećate srećnije
@pinterest

Planirajte nešto čemu ćete se radovati

Imati nešto na umu čemu možete da se radujete može povećati sreću i učiniti da se osjećate kreativnije i produktivnije. Ali to ne znači da morate da idete na luksuzan odmor ili da planirate veliku zabavu. Ove jeseni pokušajte da isplanirate druženja sa prijateljima ili porodicom, kao što su kostimirana zabava za Noć veštica, kreativna takmičenja, gledanje filmova ili slično. Ovi događaji mogu pomoći u izgradnji anticipacije na pozitivan način. Nikako ne zaboravite da odvojite vrijeme da svoju jutarnju šoljicu kafe i učinite ga uzbudljivim, što takođe može povećati vašu sreću.

Jesenja generalka kuće kao antistres

Kao što lišće opada, promjena sezone je savršeno vrijeme da se oslobodite onoga što vam više ne služi. Smatrajte da je ovo vaš trenutak da završite stvari u domaćinstvu koje ste dugo odlagali. Provjerite lokalne organizacije u vašoj zajednici da biste donirali stare predmete ili organizujte razmjenu odjeće sa prijateljima. Osim materijalnih stvari, jesen je takođe odlično vrijeme da provjerite svoje unutrašnje ja i razmislite o tekućoj godini i mjesecima koji su pred vama. Da li ispunjavate svoje ciljeve? Koje navike želite da steknete? Zaronite dublje u sebe da bi poslednjih nekoliko meseci u godini bili najbolja verzija sebe.

Unesite prirodu u svoj dom

Kako provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, lako se dođe do osjećaja nemira. Znamo da je provođenje vremena u prirodi odlično za naše mentalno zdravlje, ali da li ste znali da elementi prirode u vašem domu mogu imati slične efekte? Neka istraživanja su otkrila da interakcija sa biljkama ili uključivanje prirodnih elemenata u prostoriju može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Možda te zanima
slusanje muzike benefiti

Jesenji dekor se u velikoj mjeri oslanja na prirodne elemente (suvo cvijeće, vjenci, bundeve itd.. ). Ukoliko bundeve i tikve nisu vaš idealan dekor, postoji mnogo drugih opcija. Pokušajte da pomjerite svoju stolicu pored prozora za više izlaganja sunčevoj svjetlosti.

da se osjećate srećnije
@pinterest

Dozvolite sebi odmor

Dokazano je da dovoljno sna pomaže u jačanju našeg imuniteta, što je nešto od čega svi možemo imati koristi u ovo doba godine. Potrudite se da napravite dosljedan raspored spavanja koji vam odgovara, a ako je vaš san već pod kontrolom, pronađite druge načine da zaštitite svoju energiju ove sezone. To bi moglo značiti da mudro birate svoje obaveze, trošite manje vremena na skrolovanje ili gajite više ljubavi prema sebi.

Ovaj članak nije namjenjen da se koristi kao tretman za sezonski afektivni poremećaj. Ako mislite da možda imate sezonski afektivni poremećaj, razgovarajte sa svojim ljekarom, stupite u kontakt sa terapeutom ili razgovarajte sa bliskim prijateljem ili članom porodice.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh