Preskakanje konopca – dinamična i učinkovita kardio vežba

Avatar photo
preskakanje konopca kardio

Mnogima od nas je preskakanje konopca bilo jedna od omiljenih igara u detinjstvu. Tada nismo ni bili svesni koliko ova igra pozitivno utiče na telo i celokupno zdravlje organizma. Naime, preskakanje konopca je visoko intenzivna kardio vežba koja brzo povećava broj otkucaja srca. Ovaj oblik kardio treninga ne samo da poboljšava kondiciju i izdržljivost, već i sagoreva značajan broj kalorija, što ga čini idealnim za one koji žele da brzo izgube višak kilograma.

Kako preskakanje konopca utiče na zdravlje?

Preskakanje konopca može imati brojne pozitivne efekte na celokupno zdravlje organizma.

Ovo je visoko intenzivna aerobna vežba koja povećava broj otkucaja srca za kratko vreme, poboljšava protok krvi kroz organizam i zbog toga je odlična za kardiovaskularno zdravlje. Redovno izvođenje ove vežbe može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati opštu kardiovaskularnu izdržljivost.

Ova aktivnost zahteva od našeg tela da stalno bude u pokretu, što znači da će postati izdržljivije. Preskakanje konopca povećava kapacitet pluća i poboljšava funkciju srca, što omogućava telu da se bolje prilagodi fizičkom naporu. Ova vežba je jedan od najefikasnijih načina sagorevanja kalorija i održavanja zdrave telesne mase.

preskakanje vijace

Kada preskačemo konopac, aktiviraju se različite grupe mišića, uključujući noge, zadnjicu, trbušne mišiće, ramena i podlaktice, čiji će tonus nakon nekog vremena biti vidno veći.

Takođe, ova vežba zahteva preciznost i koordinaciju pokreta ruku i nogu i na taj način unapređuje naše mehaničke sposobnosti.
Uz sve ove prednosti, treba napomenuti i to da je ovakav način vežbanja odličan u borbi protiv svakodnevnog stresa.

O čemu treba voditi računa prilikom preskakanja?

Najvažnije pravilo je da da ne skačete previsoko, kako udarac nogama o tlo ne bi bio prejak i kako ne biste rizikovali da se povredite. Takođe, važan je i položaj ruku. Trebalo bi da laktovi ostanu blizu tela, u visini struka, a podlaktice istegnute. Potrudite se da koristite samo zglobove kako biste okretali uže. Ramena treba da ostanu nepomična.

Možda te zanima
joga poze

Što se tiče opreme, bitno je nekoliko stvari. Za početak, obuća. Vijaču preskačite bosi ili u nekim laganim patikama, te izbegavajte tvrde podloge kao što je beton. Takođe, važno je izabrati konopac koji odgovara vašoj visini. Pored toga, potrebna su 2 metra kvadratna gde ćete izvoditi trening i malo dobre volje.

oprema za trening

Iako tako zvuči, preskakanje konopca i nije toliko jednostavno, posebno ne u početku. Moguće je da ćete se umoriti već nakon par minuta. Ali ne odustajte! Počnite sa malim minutažama, a onda s vremenom produžite to vreme.

A kad već budete vešti, možete malo zakomplikovati stvari na sledeći način:

  • Skok udesno/ulevo – pri spuštanju vijače skočite malo udesno, a zatim malo ulevo; u početku vam se može činiti konfuzno, ali nakon što uhvatite ritam biće vam lako izvoditi vežbu na ovaj način.
  • Preskakanje na jednoj nozi – skakućite prvo samo na jednoj, a zatim na drugoj nozi.
  • Skok sa malim iskorakom – prilikom svakog skoka napravite mali iskorak, a zatim se vratite u početni položaj; činite to naizmenično, tako da vam jednom desna noga bude ispred leve, pa obrnuto.
  • Dupli zamah – prilikom skoka odrazite se visoko tako da možete napraviti dva zamaha konopcem.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh