Preskakanje konopca kao alternativa kardio treningu

Avatar photo
momak peskače konopac

Jedna od omiljenih dječijih igara mnogima od nas bilo je preskakanje konopca. Tada niste ni bili svjesni koliko jedna igra može imati pozitivan uticaj na tijelo i cjelokupno zdravlje organizma. Naime, za samo 15 minuta preskakanja vijače možete sagoriti čak 300 kalorija.

S obzirom da je nedostatak slobodnog vremena najčešći izgovor za izbjegavanje treninga, ZdraviJa se svakodnevno trudi da pronađe rješenje za to. Za preskakanje konopca nema izgovora. Možete ga preskakati bilo gdje. U kući, u dvorištu, ispred zgrade, u parku, na šetalištu ili parkingu. Preskakanje konopca aktivira sve mišiće, a osim toga odlično je za vježbanje brzine pokreta nogu ali i za izdržljivost. Upravo zbog toga je profesionalnim sportistima ovo neizostavan dio svakog treninga, posebno kada se radi o boksu.

djeca preskaču konopacKako prekakanje konopca utiče na zdravlje?

Osim gore navedenog, ovakav kondicioni trening ima mnoge pogodnosti kada je u pitanju zdravlje organizma. Naime, skakanje se smatra jednom od najintezivnijih aerobnih vježbi.

Jača mišiće, kosti i ligamente, a povoljno utiče i na zglobove i koljena. Pored toga, odličan je način za opuštanje od stresa. Preskakanje konopca poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od razvoja osteoporoze. Barem 10 minuta peskakanja dnevno pomoći će respiratornom sistemu, a ojačaće i pluća i povećati kondiciju.

djevojka preskače užeUkoliko se potrudite da izvodite i nešto komplikovanije vježbe sa konopcem, to će unaprijediti i rad vaših kognitivnih sposobnosti.

O čemu treba voditi računa prilikom preskakanja?

Najvažnije pravilo je da da ne skačete previsoko, u suprotnom, udarac nogama o tlo je snažniji te rizikujete da se povrijedite. Takođe, veoma važan je i položaj ruku. Laktovi bi trebali ostati blizu tijela, u visini struka, a podlaktice istegnute. Potrudite se da uže okrećete samo zglobovima. Ramena bi trebala ostati nepomjerena sve vrijeme.

Možda te zanima
kako se motivisati

Što se tiče opreme pogodne za izvođenje ovakvog treninga, bitno je nekoliko stvari. Za početak, obuća. Vijaču preskačite bosi ili u nekim laganim patikama, te izbjegavajte tvrde podloge kao što je beton. Takođe, važno je izabrati konopac koji odgovara vašoj visini. Pored toga, potrebna su 2 metra kvadratna gdje ćete izvoditi trening i malo dobre volje.

zgodna djevojkaIako tako zvuči, preskakanje konopca i nije toliko jednostavno, posebno ne u početku. Moguće je da ćete se umoriti već nakon par minuta. Ali, ne odustajte odmah. Počnite sa malim minutažama, a onda vremenom povećavajte. Takođe, poželjno je da uvedete i neke složenije vježbe među kojima izdvajamo:

  • Skok ustranu – pri spuštanju vijače skočite malo udesno, a zatim malo ulijevo; u početku vam se može činiti konfuzno, ali nakon što uhvatite ritam biće vam lako izvoditi ovu vježbu.
  • Preskakanje na jednoj nozi – naizmjenično preskačite prvo na jednoj, a zatim na drugoj nozi.
  • Skok sa ukrštenim nogama – prilikom svakog skoka ukrstite noge, a zatim se vratite u početni položaj; ukrštajte noge naizmjenično tako da vam jednom desna noga bude ispred lijeve i obrnuto.
  • Dupli skok – prilikom skoka odrazite se visoko tako da možete napraviti dva zamaha konopcem.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh