Prestanite da skrolujete – Ove vrste meditacija efikasno smanjuju praznični stres

Avatar photo
praznični stres

Praznični stres zna da bude jako ometajući za našu svakodnevicu u kojoj bismo trebali da budemo uzbuđeni i veseli, ali imamo rješenje za vas: MEDITACIJA. Između porodičnih večera sa rođacima koji vole da se svađaju, čekanja u dugim redovima tokom praznične kupovine ili suočavanja sa neizbježnim kašnjenjima tokom putovanja, praznici se mogu osjećati kao najstresnije doba godine. U savršenom svijetu, svi bismo voljeli da održavamo svoje redovne zdrave rutine tokom ovih mjeseci, ali ponekad to jednostavno nije moguće.

Dakle, umjesto da vršite pritisak na sebe da sve obaveze ispunite, zastanite, udahnite i pronađite male trenutke tokom dana da biste sebi pružili malo ljubavi uz laku i brzu meditaciju.

Meditacija je nevjerovatan način za održavanje smirenosti tokom stresnih trenutaka sezone jer se može raditi skoro svuda. Takođe ne morate imati nikakvo prethodno znanje ili iskustvo da biste započeli. Evo nekoliko načina za meditaciju koji vam mogu pomoći da praznike proslavite sa lakoćom i radošću.

Možda vam bude interesantno: 5 znakova da vam je potrebna mentalna pauza

praznični stres
@pinterest

16 sekundi za opuštanje i mir

Smatrate da nikada nemate dovoljvno vremena za maditaciju? Zapravo vam nije potrebno 20 minuta, pa čak ni 10 minuta. Umjesto toga, probajte ovu meditaciju od 16 sekundi svaki put kada se osjećate pod stresom, preopterećeni ili zabrinuti. Ova meditacija poznatog duhovnog učitelja Davidija savršena je da pobjegnete od stresne situacije i da se odmorite.

Trajanje: 16 sekundi

Vježba: Za početak razmislite o nečemu što vas je mučilo ove nedjelje. Možda ste propustili let, izgubili novčanik ili prosuli kafu po omiljenoj košulji (šta god vam prvo padne na pamet). Kada imate misao u glavi, zatvorite oči i duboko udahnite kroz nos. Obratite pažnju na to kako dah putuje sve do vašeg stomaka. Pustite ga da odstoji na trenutak prije nego što ponovo izdahnete. Obratite pažnju na dah dok izdišete, pauzirajte na trenutak. Sada se možete vratiti svom normalnom disanju. To je bilo 16 sekundi! Ako ste pratili svoj dah tokom tih 16 sekundi, niste razmišljali o prošlosti ili budućnosti, jednostavno ste živjeli u trenutku. Najvjerovatnije niste ni razmišljali o onome što vas je mučilo ove nedjelje. Bili ste potpuno prisutni u sadašnjosti.

Meditacija za one koji doživljavaju stres u saobraćaju

Suze Yalof Schwartz kreirala je ovu genijalnu meditaciju za one trenutke kada se osjećate nemirno dok ste u saobraćaju. Iako je ova meditacija prvobitno bila dizajnirana za putovanja u kolima, odlična je i za odložene letove. Zamislite ovu meditaciju kao savršen antistres za stvari koje su van vaše kontrole.

Trajanje: 1 minut

Vježba: Prvi korak je svijest. Počnite tako što ćete pogledati put i automobile ispred sebe. Registrujte svoje okruženje i kako se osjećate. Možda nema kretanja, ili kasnite, pod stresom, iznervirani ili želite da vrištite. Bez obzira kako se osjećate, postanite svjesni svega. Sljedeći korak je skeniranje tijela. Počnite od stopala i primjetite kakav je osjećaj u njima, zatim pređite na gležnjeve, noge i stomak. Nastavite dok ne registrujete svaki dio svog tijela sve do vrha glave. Posljednji korak je povezivanje sa svojim dahom. Počnite tako što ćete udahnuti kroz nos na četiri brojanja, pustiti dah da se spusti u vaš stomak, zadržite ga tu četiri brojanja, a zatim ispustite takođe na četiri brojanja, i na kraju ponovo zadržite isto na broju četiri. Ponovite ovo disanje nekoliko puta dok ne počnete da osjećate kako se vaše tijelo opušta. Sada otvorite oči i ponovite frazu “to je ono što jeste” tri puta. Čak i ako je saobraćaj i dalje nepodnošljiv za vas, trebalo bi da je vaša uznemirenost bar malo umanjena.

praznični stres
@pinterest

Meditacija zahvalnosti

Praktikovanje zahvalnosti je uvijek važno, ali je posebno važno tokom sezone praznika kada možete lako izgubiti perspektivu i otpustiti okidače. Ova meditacija zahvalnosti Deepaka Chopre će vas vratiti svjesnosti.

Trajanje: 5 minuta

Možda te zanima
saveti za jutro

Vježba: Počnite tako što ćete pronaći mirno mjesto gde možete da budete sami. Za početak, zatvorite oči i polako, duboko udahnite kroz nos sve do stomaka. Zadržite dah na trenutak prije nego što ga ispustite kroz usta. Pauzirajte, a zatim nastavite još nekoliko puta dok se ne osjetite povezanije. Sada se fokusirajte na svoje srce, osjetite kako kuca, a možda čak i stavite ruke preko njega ako želite. Postavite sebi pitanje “na čemu sam zahvalan/na”. Nakon toga pustite da se vaš um ispuni slikama, riječima ili ljudima koji na ovo pitanje odgovaraju. Sada recite sebi u mislima, “šta god da se desi danas, ja neću suditi”. Ponovite frazu nekoliko puta. Za kraj, polako mrdajte rukama i nogama, otvorite oči i vratite se u svoje tijelo.

praznični stres
@pinterest

Meditacija namijenjena gurmanluku tokom praznika

Duga je sezona ukusnih slastica i vina. Ponekad je teško reći “ne” svemu tome, što nas dovodi do toga da se prejedamo i da se ne osjećamo sjajno, ili se ponekad osjećamo krivim kada želimo da se prepustimo i uživamo u hrani koju sezona nudi. Ova meditacija Amande Gilbert je tu da vam pomogne da jedete pažljivo, tokom cijele sezone.

Trajanje: 1 – 5 minuta

Vježba: Počnite tako što ćete udahnuti nekoliko puta da biste pomogli sebi da se sredite i povežete sa svojim tijelom prije nego što počnete. Ova meditacija treba da se obavlja uz hranu, pa kada budete spremni, odvojite trenutak da pogledate obrok ispred sebe. Opazite boje, mirise i oblike. Prije nego što uzmete prvi zalogaj, zapitajte se kako se trenutno osjećate. Jeste li stvarno gladni ili umjereno gladni? Da li zaista uživate u tom prvom zalogaju? Nastavite da ponavljate ovu praksu dok uzimate sljedeći zalogaj i tako dalje. Zaista registrujte svaki komad hrane i zapamtite da jedete polako i pažljivo. Kada uzmete posljednji zalogaj, zastanite na trenutak i cijenite hranu koja vas je ispunila.

Nadamo se da će vam ovi načini za meditaciju pomoći da ovi praznici u vašem sjećanju ostanu kao najdivniji bez puno stresa i nervoze i da ćete svakom danu pristupiti sa puno pažnje i zadovoljstva.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh