Primenjujte ovo pravilo i obavićete SVE zadatke na vašoj to-do listi!

Avatar photo
produktivnost saveti

U današnjem svetu koji brzo napreduje, efikasno upravljanje vremenom postaje sve važnije. Međutim, mnogi se suočavaju sa izazovima u organizovanju svojih obaveza i zadržavanju produktivnosti.

U potrazi za rešenjima, sve više ljudi okreće se metodama koje im pomažu da jasno definišu prioritete i fokusiraju se na ključne zadatke. Jedna od tih metoda je pravilo 1-3-5, jednostavan, ali veoma efikasan pristup organizaciji obaveza. Da li je ova metoda rešenje za naše to-do liste i probleme sa produktivnošću? Nastavite čitati i sami procenite.

Šta je pravilo 1-3-5?

Pravilo 1-3-5 je metod organizacije i prioritizacije zadataka koji pomaže ljudima da efikasnije upravljaju svojim vremenom i lakše završe sve najvažnije zadatke. Prema ovom pravilu, svaki dan treba da se fokusirate na završavanje jednog zaista velikog zadatka, tri zadatka koji nisu previše obimni i pet malih zadataka.

kako biti produktivan

Ovaj pristup vam omogućava da se fokusirate na prioritete, umesto da vas veliki broj zadataka na listi sputava. Takođe, pomaže vam da jasnije sagledate šta je zaista prioritet tog dana i da se usredsredite na to.

Kako primeniti pravilo 1-3-5?

Prvi korak je kreiranje sveobuhvatne liste svega što treba da obavite. Zatim, suzite tu listu na pregledniju dnevnu listu obaveza. Izaberite jedan veliki zadatak, tri srednja zadatka i pet malih zadataka koje želite završiti u jednom danu, tako da vaša dnevna lista obaveza sadrži samo tih devet stavki.

Na primer, ako imate veliki projekat koji treba da predate do kraja nedelje, identifikovaćete ga kao svoj jedan veliki zadatak. Zatim ćete identifikovati tri srednja zadatka, poput sastanka sa klijentom, obrade beleški sa sastanka i slanja faktura. Na kraju, pet manjih zadataka će zaokružiti vašu listu. To bi moglo podrazumevati odgovore na mejlove, određivanje termina za sastanke i slično.

Dodatni saveti

saveti za produktivnost

Sada kada imate jasan okvir, vreme je da pravilo 1-3-5 primenite u praksi. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da iskoristite ovo pravilo.

Neka vam zadaci budu što specifičniji

Kada pravimo svoju to-do listu, obično svaki zadatak opisujemo sa nekoliko reči. Vrlo je važno da jasno zapišete šta tačno treba da uradite. Na primer, umesto da napišete „mejlovi” na svojoj 1-3-5 listi, napišite „sortirati mejlove u odgovarajuće kategorije” ili „odgovoriti na označene mejlove”.

Možda te zanima

Počnite sa najtežim zadatkom

Prema mišljenju Brajana Trejsija, autora poznatog dela o produktivnosti, „Pojedi tu žabu!”, ako je prva stvar koju radite svako jutro to da pojedete živu žabu, onda ste završili sa najtežim zadatkom tog dana.

fokus posao

Vaša „žaba” je vaš najveći, najvažniji zadatak. To je ono što je najverovatnije odložiti ako nešto ne preduzmete. Dakle, „pojedi tu žabu” je još jedan način da se kaže da ako imate tri važna zadatka pred sobom, dan počnete s najvećim, najtežim i najvažnijim zadatkom.

Napišite svoju 1-3-5 listu unapred

Pre nego što odete kući s posla, izdvojite nekoliko minuta da definišete svoju 1-3-5 za naredni dan, kako biste bili spremni da počnete punom parom ujutru. Ukoliko vam je pisanje na papiru staromodno i nije za vas, pokušajte koristiti digitalne aplikacije za liste obaveza, poput Google Tasks ili Trello.

Budite fleksibilni

Ako vam se čini da je devet stavki na listi obaveza i dalje previše zastrašujuće ili ako su vaši dani prepuni sastanaka, možda ćete morati smanjiti broj stavki. Počnite sa 1-2-3 i polako napredujte do 1-3-5. Možete i da ostavite neka mesta na listi prazna i da ih popunite kada se pojave novi zadaci. Slobodno budite fleksibilni i usredsredite se na stvari koje vam najviše znače.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh