Priroda je idealno mjesto da obilježimo Svjetski dan trčanja

Avatar photo
Priroda je idealno mjesto da obilježimo Svjetski dan trčanja

Jeste li znali da je 11. novembar Svjetski dan trčanja? Svjetski dan trčanja je proslava fizičke aktivnosti koja podstiče ljude svih životnih doba da budu aktivni i redovno se kreću. Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite – važno je učestvovati te se zabaviti  i poboljšati vlastito zdravlje.

Istorijat

Obilježavanje Svjetskog dana trčanja je pokrenuo strastveni trkač s Long Islanda Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. novembra u saobraćajnoj nesreći.

Nakon dugo razmišljanja o tome kako bi trebao izgledati Svjetski dan trčanja i na koji bi ga način svi trkači u svijetu mogli obilježiti, pozvao je putem interneta sve trkače na svijetu da podrže njegovu inicijativu i organizuju grupno trčanje u svom okruženju.

Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. godine uključilo u njegovu manifestaciju povodom obilježavanja Svjetskog dana trčanja, a podaci o učestvovanju i slike s održanih događaja objavljene su sljedećeg dana na internetu. To je jedan od rijetkih događaja koji u svrhu podizanja svijesti o koristima trčanja istovremeno obilježavaju ljudi u cijelom svijetu.

Benefiti trčanja

Priroda je idealno mjesto da obilježimo Svjetski dan trčanjaTrčanje je odličan način za zadovoljavanje osnovne biološke potrebe čovjeka za kretanjem. Koristi trčanja su brojne: pomaže u mršavljenju, smanjuje rizik od bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2, povećava kapacitet pluća, poboljšava cirkulaciju i funkcije cijeloga organizma, te promoviše zdrav način života, poboljšava kvalitet sna, raspoloženje, koncentraciju, smanjuje napetost i stres te povećava  samopouzdanje.

Da bi se smanjio rizik razvoja bolesti,  preporučuje se 30 minuta redovnog trčanja, tri do pet puta sedmično, a da bi zdravstvena korist bila veća, treba povećati vrijeme i učestalost trčanja. Naravno, intenzitet aktivnosti treba prilagoditi individualnim mogućnostima pojedinca i, ako je moguće, aktivnost provoditi u prirodi, na svježem vazduhu.

Kako početi?

patike za trcanjeAko ste početnik, dovoljne su vam neke stare patike, trenerka, majica i dobra volja. Česta greška koju početnici čine jeste pokušaj da na prvom trčanju otrče sve ono što godinama nisu. Vrlo je bitno krenuti lagano, zagrijati se prije trčanja i razgibati zglobove. Za početak, jednu minutu trčite, jednu minutu hodajte puta deset dionica. Trčite lagano.

Svake sedmice podignite trčanje za jednu minutu, odmor možete ostaviti na jednoj minuti, a ako vam nije dovoljno onda i odmor dignite po potrebi na dvije-tri minute. Zapamtite da trčanje mora biti uživanje, a ne napor. Krenete li postepeno, trčanje će postati uživanje i postepeno ćete moći sve više trčati bez pauze. U suprotnom ćete ga zamrziti.

Možda te zanima

Takođe je bitno da imate određeni cilj. Dovoljno je da trčite dva do tri puta sedmično. Trčanje će vam pomoći da brige ostavite na kratko, dobijate nove ideje, regulišete zdravstveno stanje, poboljšavate raspoloženje, a uz sve to se dobro zabavljate i svakim više pređenim kilometrom pobjeđujete sebe!

Savjete za trkače početnike, ili one već profesionalno aktivne možete da potražite u našoj rubrici Vježbam.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh