Prirodna kozmetika: Šta je zdravo a šta ne?

Avatar photo

Zdrava kozmetika je definitivno u trendu, ali “prirodna” može značiti puno stvari – ili ne značiti ništa uopšte. Sve je prirodno. Čisto. Sigurno. Zeleno. Organsko. Mnoge kompanije za kozmetiku u posljednje vrijeme plasiraju zdrave proizvode, a svakodnevno se pojavljuju i njihovi novi, osviješteni brendovi.

Ipak, ZdraviJa je bila radoznala da sazna da li su ovi prirodni proizvodi stvarno bolji za našu kožu i tijelo? Da li bismo se trebali odlučivati za “sirove, organske sastojke u njihovom prirodnom stanju”? Zašto su ovi proizvodi tako popularni, i da li je tradicionalna šminka opasna, samo su neka od pitanja koja su nas interesovala. Namjera ovog teksta je isključivo da vas podstakne na razmišljanje kada sljedeći put budete kupovali kozmetičke proizvode.

“Prirodno” nema strogu definiciju, tako da kompanije slobodno tumače ovaj atribut.
Gotovo da ne možete znati da li to znači da su njihovi sastojci dobijeni iz biljaka? Ili iz obnovljivih izvora? Ili nisu napravljeni od materija životinjskog porijekla? Znamo li, uopšte, koliko sastojaka u datom proizvodu mora da odgovara ovim kriterijumima kako bi on zaradio etiketu “prirodno”?

Da li su “prirodni” proizvodi bolji za vas? Ne nužno.

Čak i ako su proizvodi biljni ili nesintetički, to ne znači da su sigurni, jer postoji puno prirodno proizvedenih toksičnih jedinjenja (npr. arsen i cijanid i olovo). Mnogi se uznemire kad vide natpise koji upozoravaju da šampon ili eyeliner, ili pak neka namirnica sadrže određene količine hemikalije koja izaziva rak. Toksikolozi ne mogu utvrditi koliko je opasan određeni zagađivač dok ne saznaju koliko su ljudi istom izloženi, a rizik zavisi od toga koliko ćete nečega upotrijebiti i koliko će se to apsorbovati u vaše tijelo.

Nemojte imati crno-bijelu sliku o tome koji su sastojci “dobri”, a koji su “loši”

Mnoge od hemikalija koje kompanije izbjegavaju su sintetički konzervansi kao što su parabeni i ftalati, koji se dodaju proizvodima radi sprečavanja kontaminacije mikrobom. Umjesto njih, kompanije koriste prirodne konzervanse, koje su često manje efikasni. Dakle, vaša prirodna kozmetika može biti zdrava s obzirom na to da ne sastoji petrohemikalije, ali zato može biti bogata bakterijama.

Možda te zanima
odmor

Dakle, “prirodna” oznaka ne znači puno, a pogotovo ne da je određeni proizvod bolji od svoje konvencionalne zamjene

Hajde da sumiramo: “Prirodno” ne znači nužno da je vaša šminka napravljena od biljnih derivata, ili korišćenjem obnovljivih izvora energije. Dakle, to može biti slučaj i ne mora. Prije nego što potrošite više novca kako biste u svom neseseru imali prirodni ruž, puder ili kremu, uradite jedan domaći zadatak. Pogledajte web stranicu kompanije čiji proizvod kupujete, kako biste vidjeli da li ona jasno opisuje kako proizvodi svoje proizvode, šta oni sadrže i zašto je to važno.

Marketing, čak i sa najboljim namjerama, i dalje je samo marketing. Ono što je činjenica u vezi sa “prirodnim” marketingom jeste način na koji počnete da posmatrate druge proizvode koji se ne smatraju prirodnim. Oni zaista ne moraju biti loši za vas. Konvencionalna kozmetika koju kupite prolazi iste sigurnosne standarde kao ona sa zelenim listom na kutiji, pa kupite ono što vam se više sviđa i pokušajte da se ne brinete previše. Ukoliko koristite istu vrstu maskare godinama, ne bi trebalo da uzimate u obzir popularnost prirodnih alternativa, a ako pak pronađete prirodni ruž za usne koji volite, i to je jednako sjajno.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh