VODIČ: Pronađite odgovarajuće ulje za vaš tip kože

Avatar photo
sve o uljima njega lica

Ulja su danas glavna tema kada je reč o lepoti kože. Ona će upotpuniti vašu negu kože, umanjiti iritacije i delovati kao prirodni booster.

Kako izabrati pravo ulje za određen tip kože, a da pritom ne dođe do začepljenja pora, je najveći problem mnogima. U ovom tekstu saznajte kako da odaberete baš ono ulje koje vama odgovara.

4 ključna saveta za upotrebu

kako se koriste ulja

Prije nego krenemo sa konkretnim informacijama o SVAKOM tipu ulja i za koju kožu je pogodno, hajde da vas prvo uputimo u važne osnove korištenja. Ovo su naša četiri ključna saveta.

1. Nanosite ulje na vlažnu kožu

Savet broj jedan kada se radi o upotrebi ulja jeste nanošenje na vlažnu kožu. Ulje se povezuje sa vodom i prodire duboko kroz vaše pore u unutrašnjost kože, te na taj način koža postaje dubinski hidrirana i zato se najčešće ulja povezuju sa efektom boostera.

Nanošenje ulja na potpuno suhu kožu se najčešće završi sa masnim filmom, jer ulja bez vlažnosti teže prodiru kroz kožu i to je razlog zašto mnogi odustaju od upotrebe istih.

2. Informišite se o komedogenost ulja

Neka ulja mogu dovesti do začepljenja pora i komedogenost upravo pokazuje koje ulje će određeni tip kože dobro podnositi bez mogućnosti nastanka začepljenja pora.

Tako za izuzetno suhu kožu možete koristiti ona koja su jače komedogenosti, dok bi mešoviti tip na ista reagovao problematično (nastanak akni, začepljenje pora i slično).

Skala po kojoj ću oceniti komedogenost ulja kako biste i sami imali lakši uvid će se kretati od 0-5. Za nulu će važiti da nije uopšte komedogeno dok je pet najjače.

Skala komedogenosti

  • Ulja koja uopšte ne dovode do začepljenja pora i iz tog razloga mogu se koristiti kod problematične i masne kože.
  • Laka komedogenost. Kod suhe kože mogu biti bez straha od nečistoća, mešovita koža ih može koristiti ali izrazito masna i sklona aknama bi obavezno trebala da ih izbegne.
  • 3-5 ulja jake komedogenosti koja kod mešovitog tipa i kože sklone aknama sigurno dovode do začepljenja pora, mogu biti upotrebljena u nezi samo izuzetno suhe kože ali nanošenjem na vlažnu kožu.

3. Pravilno koristite pipetu

Ulja koja dolaze sa pipetom, ne dolaze u takvom pakovanju bez razloga. Zato NIKAKO nemojte pipetom dodirivati lice (kao što je to trend na TikToku i Instagramu). Možda izgleda interesantno i privlačno, ali na taj način kontiminirate proizvod.

4. Prije upotrebe očistite kožu

Nemojte zaboraviti da pre upotrebe ulja vašu kožu pripremite, potrebno je da ona bude čista kako bi imalo zdrav efekat. Ulja su veliko bogatstvo prirode i zato birajte svoje sa najboljim dejstvima koja mu pripadaju.

Ulja za suhu kožu

pravilna upotreba ulja za lice

Osećaj neprijatnog zatezanja čak i nakon tuširanja? Imate probleme sa ljuspanjem kože i mnoštvom sitnih bora? Ukoliko je odgovor na oba pitanja da, vaša koža onda spada u suh tip i ova ulja su savršena za vas:

Kokosovo ulje (komedogenost-3)

Kokosovo ulje spada u najteža ulja i zbog mogućnosti začepljenja pora prijaće samo suhoj koži dok mešovitoj nikako jer moze dovesti samo do nečistoća. Bogatstvo masnih kiselina u ovom ulju ga čini idealnim za žednu kožu a uz to ima odlično antibakterijsko i umirujuće dejstvo.

Avokado ulje (komedogenost-3)

Avokado ulje je intenzivni ovlaživač kože bogat omega-3 masnim kiselinama kao i vitaminima A i E. Ovo ulje takođe dobro obnavlja stanice koža pa se stoga preporučuje i u nezi ožiljaka.

Maslinovo ulje (komedogenost-3)

Ulje koje zahvaljujući mnogim svojstvima hidrira ubedljivo najjače, nezasićene masne kiseline i vitamin A ovde čak deluju protiv starenja kože.

Ulja za mešovitu do masnu kožu

ulja za sve tipove koze

Vi imate uglavnom masnu T-zonu i borbu sa proširenim porama? Koža vam je sklona pojavi akni? Odgovor je da? Ako jeste, onda je to mešovit tip kože ili potencijalno mastan. Možda ste do sada mislili da baš zbog toga vašoj koži nisu potrebna ulja ali i vi možete koristiti ulja u nezi svoje kože jer postoje ona koja će je samo negovati bez izazivanja akni i to su:

Možda te zanima
Sunca

Ulje semenki grožđa (komedogenost-1)

Ulje semenki grožđa ja lako i deluje balansirajuće. Pored vitamina E je i vitamin K kao i omega-6 i antioksidansi, tako da kompletna kombinacija vraća koži vitalnost i glatkoću aspolutno bez začepljenja pora.

Ulje čajevca (komedogenost-0)

Ulje koje miriše intenzivno i medicinski ali je čudesno u borbi protiv akni jer deluje antiseptički i protivupalno. Zbog svoje jačine nije pogodno za nanošenje na celo lice u čistoj formi već samo direktno na akne kako bi se sprečilo širenje bakterija.

Jojoba ulje (komedogenost-1)

Ulje koje se koristi od davnina za negu kompletnog tela kao i kose jer je posebno poznato po antibakterijskom i antiupalnom dejstvu ali možda najposebnije po tome što ga može koristiti svaki tip kože.

Ulja za vrlo osetljivu kožu

ulja za masnu kozu

Česta crvenila, iritacije, svrab na koži su znakovi osetljivosti koji nisu nimalo za zanemariti, obzirom da su vrlo neprijatni.  Odlična vest je da postoje mnoga ulja sa izraženo umirujućim dejstvom a to su:

Ulje nevena (komedogenost-1)

Ulje nevena ima dejstvo regeneracije i deluje jako dobro na osetljivu kožu kao i onu izloženu stresu. Sprečava upale i oslobađa kožu od toksina, a pogodno je i za normalnu kožu.

Bademovo ulje (komedogenost-2)

Klasika kada je u pitanju nega uljima, vrlo često će baš ovo ulje biti izbor a posebno zbog saznanja da rešava probleme tamnih flekica i ožiljaka na koži. Obiluje antioksidantima, brzo se upija i zaključava vlažnost u koži, a sem svega navedenog štiti kožu od toksina.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh