Putni kalendar za 2020. godinu – odmor, zabava, sport

Avatar photo
putni kalendar

Nova godina, novi putni ciljevi. Ovo je godina za velike snove i brojna putovanja. Od sportskih događaja do udobnih odmarališta i muzičkih festivala tokom sunčanih dana, sastavili smo nekoliko ključnih datuma za vaš putni kalendar. Planirajte već sada i učinite da vam 2020. bude godina za pamćenje.

Januar

Olakšajte sebi 2020. zimskim odmorom na suncu Tenerifa. Ako pak sanjate o snježnim vrhovima i želite da skijate u januaru, naš savjet vam je da posjetite obronke Bergama, Grenobla ili Bazela.

Februar

Februar u Njemačkoj je poseban doživljaj. Uživajte u dobroj energiji Karnevala u Kelnu (20-26 februar) ili se opustite na sjajnom Dizeldorfskom karnevalu koji ima isto vrijeme trajanja. Ukoliko ste romantični tip, odletite u Veronu za ugodni odmor tokom Valentinova.

Mart

Sa proljećem u vazduhu, u martu nema zelenije države od Irske. Posjetite Cliffs of Moher ili se uputite u Dublin na Dan Svetog Patrika 17. marta i uživajte u tradicionalnoj muzici koja se ori Irskom tokom Festivala.

U međuvremenu, pet dana vatrometa i kostima čekaju vas u Valensiji tokom gradskog festivala Las Fallas (15-19. mart). Ne možete čekati Oktoberfest? Zaputite se na Starkbierzeit, manje poznati festivalu piva u Minhenu, koji traje od 13. marta do 5. aprila.

Pročitajte: Ultimativni vodič kroz Irsku – šta posjediti, kultura, običaji, kuhinja

April

Pripremite se za najveću amsterdamsku uličnu zabavu godine. King's Day 27. aprila pružiće vam pogled na gradske ulice, kanale i mostove koji zuje uz živu muziku, DJ-eve i veliku pijacu na otvorenom.

Želite da uživate na proljetnom suncu? Obogatite svoj putni kalendar i prepustite se aprilskom bijegu na Siciliju, u Maroko ili Egipat. Temperature tada još uvijek nisu previsoke, ali je ugodno toplo, što znači da možete uhvatiti zrake sunca, istraživati znamenitosti, ali se i okupati. April je takođe savršen mjesec za obilazak drevnih atrakcija Atine.

Maj

Odletite u Nicu i ispratite Monako Grand Prix (21-24. maj), obiđite London i Chelsea Flower Show (19-23. maj) ili osigurajte svoje mjesto u mega klubovima na Ibici tokom otvaranja sezone (od 9. maja pa nadalje).

Jun

Iskopajte šatore koji vam skupljaju prašinu u podrumu i spremite se za neke od najvećih evropskih muzičkih festivala. Zabava tokom cijele noći na lisabonskom festivalu St. Anthony (12-14. jun), oživljavanje Uliksa uoči Dablinskog Bloomsdaya (11-16. jun) ili odlazak u Krakov za Lajkonik (30. jun), jedan od najpopularnijih gradskih događaja na otvorenom, su jednako dobar izbor.

Jul

Kako temperature rastu, ritam se nastavlja u Portugalu i Španiji. Julski muzički festivali uključuju Lisabonski Nos Alive (8-11. jul), i Super Bock Super Rock (16-20. jul), a u istom periodu Benicassim poziva gošće na još jedno ljeto puno zabave u Barseloni.

Ukoliko već dugo želite da otputujete na istok, ovo je pravo vrijeme jer 24. jula počinju Olimpijske igre u Tokiju. U ovom mjesecu se odigrava i poznati Wimbledon, koji može biti posebno zabavan ljubiteljima bijelog sporta.

Avgust

Na redu je jedna od najvećih svjetskih borbi za hranu – La Tomatina u Valensiji (26. avgust). Proslavite 54. godišnjicu londonskog karnevala Notting Hill (30-31. avgust) ili odletite u Budimpeštu na muzički festival epskih razmjera – Sziget, koji se održava u prirodnom okruženju smještenom u srcu Dunava.

Septembar

Mjesec kada većina Mediterana još uvijek uživa u blistavim temperaturama. Pošto je ovo mjesec kada počinje nova školska godina, septembar nudi napuštene plaže širom Evrope, gradove bez gužvi i povoljniji smještaj. Ovo je savršen mjesec za upijanje sunca u odmaralištima u Algarveu ili Hrvatskoj, ili za uživanje u posljednjim žurkama na Ibizinim završnim zabavama. Od 19. septembra posjetite Oktoberfest u Minhenu za pravi pivski doživljaj Njemačke.

Možda te zanima
odeca od algi

Oktobar

Šetnja po rimskoj četvrti Trastevere dok je okupana zlatnim svjetlom, ili jesenje lišće u Pragu i Berlinu su savršena prilika za posljednje uživanje u ugodnim temperaturama. Oktobar je jedan od najljepših mjeseci u godini za odmor u Evropi.

Možda vas zanima: Prag – zlatni grad okupan zlatnim bojama jeseni

Novembar

Od sredine novembra sve do početka januara, božićne pijace će se pojaviti na trgovima gradova širom Evrope. Spakujte svoje zimske kape i šalove i upijte svečanu atmosferu u gradovima poput Brisela, Kelna, Krakova, Praga, Amsterdama i Budimpešte.

Decembar

Mnogi evropski gradovi dočekuju Novu godinu na specifičan, zabavan i jedinstven način. Besplatni koncerti i spektakularni vatromet samo su dva dobra razloga za putovanje u decembru.

Ovi prijedlozi, nadamo se, olakšaće vam planove putovanja za ovu godinu. Popunite svoj putni kalendar, te nam šaljite svoje prijedloge.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh