#realnoljubav je fenomen sa 7 lica

Avatar photo
ljubav

Ne ljubi se u čelo tek onako. Iza tog dodira usana sa vrelom površinom kože stoji nešto posebno. Iskrena zaštitnička, ljubav. Zar nije dovoljan i jedan takav poljubac u godini da znaš da te neko prati i neće tako lako odustati od tebe. Znaš li šta još znači poljubac u čelo?

Ne znači samo taj dodir na koži, već tihi govor srca, kojim se izražava sigurnost i poštovanje. To je gesta nevinosti, koja govori voljenoj, da je uz nju uvijek, i da će je zaštititi, od svijeta što je okružuje. To je osjećanje čiste ljubavi, koja ne treba ni riječi, samo dodir da osjeti, tugu ili radost života.

Koliko god da je ovaj čin poetičan i opjevljiv, u potrazi za viševjekovnom univerzalnom definicijom ljubavi, nameće se pitanje da li je uopšte moguće u dovoljnoj mjeri pojednostaviti najuzvišenija osjećanja koja iz nje proizilaze. Stari Grci su ljubavi dali lice čovjeka.

Možda vam bude zanimljivo: Kako da poboljšate svoje seksualno samopouzdanje ovog Valentinova?

Koja je vaša sigurna i bezuslovna?

  • Eros – Romantična, partnerska, ispunjena čežnjom, strašću, nagonom i željom da udahnete voljenu osobu.
  • Philia – Prijateljska, bratska, pouzdana ljubav. Utemeljena na uzajamnom osloncu i razumijevanju.
  • Storge – Iskonska, prirodna, instinktivna, bezuslovna, zaštitnička ljubav roditelja prema djeci.
  • Agape – Ljubav kao univerzalni čin požrtvovanja, posvećenosti, podrške, nesebičnog davanja drugima i svijetu oko nas.
  • Ludus – Razigrana i slobodna, zavodljiva i rasterećena. Nezaboravno zabavna.
  • Pragma – Nosi težinu života na svojim plećima i velike životne uspjehe, osećaj pobjede u igri ljubavi. Karakteriše je tolerancija, predanost, strpljenje, vjerovanje u zajedničku istrajnost i nagradu zajedničkog mira.
  • Philautia – Ljubav prema nama samima. Bezuslovno prihvatanje sebe kao ultimativni čin ljubavi.

Previše intrigantna i previše kompleksna, realno, ljubav je za sve nas toliko individualna. Ne pokušavaj da je shvatiš na način kako drugi žive svoju. Nekome je more, nekome planina, nekome oluja, nekome mirna luka, tebi treba jedna da te digne 3 metra iznad neba i kaže “tu sam za tebe, pored tebe, zbog tebe”.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh