Recepti za ZdraviJa postpraznični detoks

Avatar photo

U vrijeme praznika većina ljudi ne može da odoli svim delicijama koje se pripremaju, te smo skloni pretjerivanu u hrani i piću. Ukoliko ste i vi jedan od onih koji se pronalaze u ovoj konstataciji, tada sigurno znate da je vrijeme za postrpaznično čišćenje organizma. ZdraviJa ima nekoliko korisnih savjeta za vas, a ovi recepti će vam sigurno pomoći da pročistite organizam.

Sljedećih pravila se držite minimalno tri dana, a u idealnom slučaju čitavu sedmicu. Rezultati će zasigurno biti vidljivi, a vi ćete se osjećati mnogo bolje.

Birajte zdrave tečnosti (recepti)

Prije svega zaboravite na alkohol i sokove! Ove napitke zamijenite zelenim čajem, matcha latte-om ili detoks vodom o kojima smo već pisali. Takođe, svaki dan konzumirajte do dvije litre vode.

Zbog svoje uloge prirodnog čistača tijela, voda je vrlo efikasno oružje za detoksikaciju. Njene prednosti koriste ljubitelji vježbanja i zdravog života, a osim što je piju u dovoljnim količinama, sve više je kombinuju sa drugim sastojcima. Recepti koje smo već isprobali provjereno dobro djeluju na zdravlje organizma.

Krećite se

hajking planinarenje kretanje druzenje prijatelji

Krećite se više nego uobičajeno. Znojenjem ćete preko kože izbaciti nepotrebne i štetne toksine, te ćete ubrzati metabolizam i podstići i brži gubitak kilograma. Potrudite se da vožnju autom ili autobusom zamijenite šetnjom ili vožnjom bicikla. U slučaju da ulazite u  zgradu u kojoj ima lift, vi se ipak odlučite za stepenice. Zapamtite, svaki korak je važan!

Pazite šta jedete

Da bi se vaše tijelo u potpunosti očistilo od toksina i nezdrave hrane, potrebno je da izbacite prerađene proizvode, mliječne proizvode, hljeb, meso i šećer. Znamo da se ovo čini teškim i saglasni smo da apsolutno nije lako, međutim za samo nekoliko dana ovakve ishrane osjećaćete se mnogo bolje.

Nezdrave namirnice zamijenite svježim voćem i povrćem, kao i žitaricama od cijelog zrna, jajima i ribom. Recepti koje smo do sada mnogo puta isprobali i preporučili kao zdrave, možete pronaći u našoj rubrici Pravim, kao i na ZdraviJa TV Youtube kanalu.

Jedan od naših omiljenih je recept za detoks supu, a video pogledajte u nastavku.

Provodite vrijeme u prirodi

Potrudite se da što više vremena provodite na svježem vazduhu kako bi i vaša pluća udisala zdrav i čist vazduh. Odmorite od elektronike, dima u kafićima, te uživajte u tišini i ljepoti prirode.

Možda te zanima
imunitet

Započnite dan ovim napitkom

Svako jutro započnite čašom tople limunade sa kurkumom. Dodajte sok jednog limuna u čašu tople vode, potom dodajte i malu kašiku kurkuma začina. Ovaj napitak će ubrzati vaš metabolizam, popraviti imunitet, te pozitivno uticati i na probavu. Takođe, topla limunada na prazan stomak utiče i na ubrzanje gubljenja težine.

Opustite se

Potrudite se da se tokom ove sedmice opuštate što više. Izolujte se od stresa, te isprobajte meditaciju. Pustite sebi laganu instrumentalnu muziku i odmarajte uz predivne, lagane zvukove. Takođe, obradujte svoje tijelo i počastite se toplom detoks kupkom.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i recepti biti od koristi, te da će vas motivisati da se i nakon praznika vratite zdravim životnim navikama.

 

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh