Redovan ginekološki pregled kao prevencija zdravlja žena

Avatar photo
redovan ginekološki pregled

Ginekološki pregled je najbolja prevencija zdravlja reproduktivnih organa kod žena. To omogućava otkrivanje oboljenja još u početnoj fazi kada je šansa za potpunim i trajnim izlječenjem visokopostotna.

Koliko puta ste čitali i slušali o ovoj temi? Vjerujemo nebrojeno. A sada drugo pitanje. Da li zaista redovno posjećujete ginekologa? Nadamo se da je vaš odgovor bio pozitivan, a ako nije, preporučujemo vam da izdvojite nekoliko minuta vremena te članak pročitate u cjelosti.

Svaka žena koja je odgovorna prema vlastitom zdravlju i tijelu redovno obavlja ginekološke preglede. To je preventivna zdravstvena mjera koja obezbjeđuje sigurnost u pogledu fizičkog i repoduktivnog zdravlja. To je sigurna zaštita od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti, premalignih i malignih promjena genitalnog trakta. Osim toga, tokom posjete ginekologu, možete potražiti i savjete u vezi sa zdravim životnim stilom ili bilo kakvim nedoumicama koje imate, te umanjiti zdravstvene rizike.

ginekološki pregled

Sama posjeta ginekologu preporučuje se već od trinaeste ili petnaeste godine života kada tinejdžerke odlaze kod ginekologa kako bi saznale sve neophodne informacije koje se tiču menstrualnog ciklusa, kontracepcije i zaštite od seksualno prenosivih bolesti. Rutinski ginekološki pregled najmanje jednom godišnje preporučuje se svim djevojkama i ženama koje su stupile u seksualne odnose.

Najčešća oboljenja reproduktivnih organa

Veliki broj bolesti u ranoj fazi može se uočiti putem PAPA testa koji se radi jednom u godini dana.

Rak grlića materice

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan problem u Evropi u kojoj više od 185 500 žena živi sa dijagnostikovanim rakom. Svake godine ova bolest se otkrije kod oko 60 000 žena, a skoro 30 000 ih umre od ove bolesti. Da bi se bolest otkrila na vrijeme i liječenje završeno uspješno, potrebno je ići na redovne ginekološke preglede. Ukoliko se otkrije na vrijeme, u većini slučajeva je izlječiv.

Do stvaranja kancera dolazi zbog promjena na ćelijama grlića materice i njihovog nekontrolisanog umnožavanja. U većini slučajeva raku grlića prethode predmaligne promjene koje mogu spontano da se povuku, ali i da se razviju u rak. Proces stvaranja karcinoma traje dugo, čak i do 10 godina.

Iako nema jasnih simptoma, djevojke i žene mogu primijetiti vaginalno krvarenje i kada je menstrualni ciklus završen, krv u urinu, stomačne bolove, nemogućnost trpljenja mokrenja, bolovi u donjem dijelu leđa, oticanje nogu, naglo mršavljenje, te promjene u mokraći i stolici.

doktor

Hlamidija

Među seksualno prenosivim bolestima, hlamidija je jedna od najčešćih, a izazivač oboljenja je bakterija, Chlamydia Trachomatis.

Kao i kod raka grlića materice, simptomi su blagi ili ih uopšte nema, razvijaju se podmuklo, prije nego što žena i primijeti problem. Ova bakterija i te kako može oštetiti ženske reproduktivne organe, a čak dovesti i do neplodnosti.

Herpes

Herpes je virusna infekcija koja se javlja u ustima ili na spoljšnjosti polnih organa muškaraca i žena. Prenosi se direktnim kontaktom, dakle poljupcem ili seksualnim odnosom sa osobom koja je već zaražena. Ako neko ima herpes, ne mora značiti da će ga odmah prenijeti na partnera, ali u slučaju da zaraženi ima ranice na navedenim predjelima, šansa za prenos infekcije je znatno veća.

Osim plikova, javljaju se bolovi u mišićima, otečeni limfni čvorovi, povišena temperatura kao i bol prilikom mokrenja.

pacijetkinja čeka

Kandidijaza

Najčešći uzročnik ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja prirodno živi u vagini. Pod različitim uticajima, na primjer pri liječenju antibioticima, prilikom oslabljenog imuniteta, pod uticajem sunca, hormonskih promjena ili u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivice uzročnika.
Kandidijazu skoro uvijek prati vrlo neugodan svrab i bijeli, gusti iscjedak sa grumenčićima. Polni odnos je bolan, a za vrijeme mokrenja javlja se žarenje. Kod muškaraca se bolest najčešće odražava svrabom glavića penisa i prepucijuma.

Humani papilloma virus (HPV)

Istraživanja su pokazala da se oko 50% seksualno aktivne populacije, tokom svog života, zarazi nekom vrstom ovog virusa. Poznato je više od 100 tipova ovog virusa, od čega je većina njih bezopasna za zdravlje.

Možda te zanima
prekidanje sna

Najčešće se prenosi polnim putem, ali i direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom zaražene osobe.

Hepatitis B

Ovo je virusna bolest koja se prenosi krvlju, zaraženim iglama injekcija i polnim odnosom. Akutni oblik hepatitisa B razvija se u hronični oblik, a iz ovoga lako nastane ciroza i rak jetre. Virus se tokom porođaja prenosi i sa majke na dijete. Zato je pretraga na hepatitis B obavezna za sve trudnice tokom prva tri mjeseca trudnoće. Ako je majka nosilac virusa, dijete se vakciniše odmah nakon porođaja.

Što se simptoma tiče, moguće je da se uopšte ne odražavaju ili se odražavaju samo jakim umorom i tek kasnije žutom bojom kože i bjeloočnica.

razgvor pacijenta i doktorice

Prevencija

Za stabilno reproduktivno zdravlje važno je održavanje zdravih životnih navika. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, svježeg voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki, ribe i jaja, kombinovano sa redovnom fizičkom aktivnošću, naročito je značajno za optimalan hormonalni balans i jak imunitet.

Da bi se smanjio rizik od seksualno prenosivih bolesti, kao i neželjene trudnoće, preporučuje se korištenje barijerne kontracepcije, tj. kondoma. Svoje reproduktivno zdravlje žena štiti tako što ima stalnog seksualnog partnera i koristi zaštitu prilikom seksualnog odnosa.

Važno je posavjetovati se sa ginekologom, posebno ako se uoče neke promjene kao što su, na primjer, poremećaj menstrualnog ciklusa, krvarenja, bolovi ili izostanak menstrualnog ciklusa.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh