Sama na putu – šta možeš da očekuješ od ovakve avanture?

Sama
Sama

Da se razumemo odmah na početku, putovati negde potpuno sama nije lako. Mišljenja sam, da je dobro da barem jednom u životu odeš na takav put kako bi bolje upoznala sebe, svoje potrebe i čula svoje misli.

Pre nešto više od mesec dana, prvi put sam otišla sama na put. Kad kažem sama, mislim bukvalno sama. Nemaš prijatelje u tom gradu, sama si u hotelskoj sobi i ceo dan provodiš u potpunosti sama. Moj put trajao je samo 4 dana. Bila sam u jednom od najpopularnijih gradova na svetu, u Parizu.

Ovde želim da ti ispričam iskrenu priču o tome šta možeš očekivati ukoliko planiraš samostalni put i ukoliko se razmišljaš da li uopšte negde treba da odeš sama.

Možda ti bude korisni: “Praktično pakovanje proizvoda za negu”

Sama
@blonde.ta

Tišina

Ono što mi je najteže padalo, bila je tišina. Tišina u sobi, tišina tokom vožnje metroom, tišina tokom obilazaka bilo koje znamenitosti i tišina tokom obroka. Svaki put kada bih sela u neki restoran, osetila bih se pomalo čudno, kao da svi gledaju u mene i očekuju da se još neko pojavi za stolom. Ali to se nije događalo. Kolika god tišina bila u svetu oko mene, u mojoj glavi po prvi put su počela da se postavljaju neka pitanja. Kako ću sad, kuda treba da idem ( s obzirom na to da nisam imala internet u svakom trenutku), da li me neko prati, moram da čuvam stvari ponovili su to već 5 puta tokom vožnje, zašto ima ovoliko ljudi, nedostaje mi mama.

Iskreno, i sada kada se prisećam toga, zaista mi je bilo da tokom tog prvog dana ne počnem da plačem na sred ulice. To veče kada me je pozvala majka, trudila sam se da ne vidi da sam pomalo uznemirena i da mi nije sve jedno. Jer njoj sigurno nije bilo sve jedno. Ali, ovaj osećaj teskobe, prošao je već sledećeg jutra kada sam se probudila. Shvatila sam da mi je u naredna tri dana cilj da uživam i vidim sve u gradu u kom do sada nikad nisam bila.

Pripremi se na ovakav šok. Bićeš potpuno sama, okružena strancima. Ako nisi sigurna da to možeš, probaj da jedan dan budeš sama u svom gradu ili da odeš u drugi grad u svojoj državi i testiraj ovo.

Odrastanje

Ovo je ključna stvar zbog koje mislim da je dobro da otputuješ negde sama. Imam 24. godine i do sada nisam imala ovakav vid odvajanja od porodice. Bilo je sjajno videti da se ipak nekako snalazim u tome. Da samostalno mogu kupiti kartu za metro, napraviti plan obilazaka, popričati sa konobarima i pitati za pravac ljude na ulici. Tek kada si sama, zapravo shvataš razmere svoje samosvesti i samostalnosti. Počneš da ceniš i ovakve stvari koje u prvi mah izgledaju kao sitnice.

Ma koliko god godina da imaš, uvek se još malo može porasti i naučiti nešto o sebi, a svaki izlazak iz zone komfora je prilika za rast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teodora Adamović (@blonde.ta)

Možda te zanima
horoskop novembar

Komunikacija

Obzirom na to da volim da pričam, nedostajalo mi je da se nekim tako bez razloga popričam na ulici. Počela sam da pitam ljude za pravac, sa konobarima bih razgovarala šta mi oni predlažu da probam dok bih čuvare u muzeju pitala koja je njihova omiljena slika u prostoriji u kojoj rade. Čak sam se odvažila da poručim par puta na francuskom koji sam tek nedavno počela da učim.

Ovo je sjajan način da postaneš otvorenija prema okolini, ali i svojim potrebama i iskrena prema sebi.

Slikanje

E, sad dolazimo do jednog zaista smešnog problema, ali kad ste devojka koja voli svoj Instagram, zaista krucijalnog. NEMA KO DA VAS SLIKA. Uh. Nemaš pojma koliko mi je ovo teško palo. U početku mi je zaista bilo neprijatno da priđem i pitam nekoga da me slika, ali ej! jednom sam u Parizu i ko zna kada ću biti opet, moram imati neku sliku. I ovo sam prevazišla. Mada zaista nemam baš puno svojih slika, jer kada te slikaju slučajni prolaznici, jako je lepo od njih da su zastali da te jednom slikaju. Budi zahvalna i na tome.

Sama

Iskreno, sada jedva čekam da ponovo negde odem sama. Možda je za prvi put bilo previše otići u jedan tako veliki grad, ali šta je tu je. Ovaj put mislim da bih se bolje pripremila, ako ništa ponela bih tripod sa sobom za slikanje. Što se tiče misli, nekako mi je sada i lakše da budem sama i jednostavno ćutim. Naučila sam koliko je važno imati vreme samo za sebe i da je ponekad solo kafa zapravo pravi predah od maratona koji nam život priredi.

Ukoliko nisi sigurna gde bi to mogla sama da odeš, preporučujem ti da pročitaš tekst: “Destinacije za SOLO putovanja”

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh