JEDNA vežba koja će zategnuti vaše telo i sagoreti masne naslage

Avatar photo
obrnuti plank vezba

Uvek je dobro vreme za vežbanje i brigu o zdravlju, ali početak godine je savršeno vreme. Danas ćemo govoriti o jednoj odličnoj vežbi koja će vam pomoći da rezultati koje priželjkujete stignu brzo. Radi se o obrnutom plenku (reverse plank), vežbi koja nije toliko popularna kao klasični plenk, ali podjednako je učinkovita i korisna za celo telo.

Ako ste čuli za plenk, onda znate da se radi o izdržaju gde je potrebo da telo što duže ostane mirno, u položaju u kojem su mišići aktivirani. Obrnuti plenk je nešto drugačiji, jer osim izdržaja traži i lagano spuštanje tela prema podu. Vežba je vrlo jednostavna, ne zahteva nikakvu opremu, a verujemo da će vam već nakon prvih nekoliko dana redovnog vežbanja postati lakše da je izvodite.

Kako se izvodi ova vežba?

obrnuti plenk varijacije

Sednite i naslonite se na dlanove. Zatim zategnite stomačne mišiće i zadnjicu, te podignite kukove od zemlje. Telo treba da vam stoji ravno, od peta do ramena. Potrudite se da u toj pozi ostanete bar 25-30 sekundi. Ako niste u formi, počnite s izdržajem od 15 sekundi. Zatim je potrebno da zadnjicu polako spuštate prema podu, da biste nakon što dodirnete pod telo ponovo podigli u položaj za izdržaj. Svaki dan ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Na početku je dovoljno da izdržaj traje 15 sekundi, ali nakon nekoliko dana produžite ovo vreme.

Šta možete da očekujete ako redovno izvodite ovu vežbu?

trening plank

Možda te zanima
vježbe za tanje noge

  • Već nakon nekoliko dana ćete osetiti prve rezultate, ponajviše kada su u pitanju stomačni mišići, ramena, zadnjica i zadnji deo nogu.
  • Primetićete da vam se zatežu stražnjica i bedra.
  • Metabolizam će vam biti brži. Dok se nalazite u ovoj pozi, kalorije se troše više nego kad izvodite dinamičke vežbe.
  • Bolje držanje i manje bolova u kičmi i leđima. Obrnuti plenk garantuje poboljšanje držanja tela jer prilikom izvođenja ove vežbe koristimo mišiće koji podržavaju kičmu.
  • Ravan i zategnut stomak. Prilikom izvođenja vežbe važno je ne spuštati zdjelicu, ne zabacivati glavu, leđa moraju ostati ravna.
  • Obrnuti plenk ne samo da jača mišiće ruku, stomaka i nogu, već i isteže mišiće u delu ramenog pojasa.

ZdraviJa vam preporučuje da odmah počnete sa ovim jednostavnim, ali izazovnim izdržajem, jer verujemo da rezultati neće izostati.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh