Vježba koja će zategnuti vaše tijelo i sagorijevati masti

Avatar photo

Nikada nije kasno početi pripremu za sezonu kupaćih kostima, ali i posvetiti se svom zdravlju. Kako bi se maksimalno brzo pripremili, najbolje je izabrati jednu najdjelotvorniju vježbu i nećete dugo čekati na rezultat.

ZdraviJa vam donosi priču o obrnutom planku, vježbi koja nije toliko popularna kao običan plank, ali podjednako je učinkovita i korisna za cijelo tijelo.

Ako ste čuli za plank, onda znate da je suština ove vježbe ostanak u pozi u kojoj morate biti – odnosno to je vježba izdržaja tokom koje se svi zategnuti mišići učvršćuju. Obrnuti plank je nešto drugačiji, jer osim izdržaja traži i lagano spuštanje prema podu.

Sve u svemu, vježba je vrlo jednostavna, a vjerujemo da će nakon prvih nekoliko dana i vama postati jednostavnija i za rad.

Kako se izvodi vježba

popsugar.com

Sjedite i naslonite se na dlanove. Zatim zategnite trbušni zid i zadnjicu, te podignite kukove od zemlje. Na taj način formirate ravnu liniju skroz od ramena do peta. Potrudite se da u toj pozi ostanete 30 sekundi. Ako niste u formi, počnite s izdržajem od 15-ak sekundi. Zatim zadnjicu polako spuštajte prema podu kako biste tijelo opet postavili u položaj za izdržaj. Svaki dan ponovite tri do pet izdržaja, prvo po 15-ak sekundi, a kako budete ulazili u formu, produžite vrijeme trajanja izdržaja na 30-45-60 sekundi.

Možda te zanima
kardio

Efekti

popsugar.com
  • Već nakon nekoliko dana ćete osjetiti prve promjene na području cijelog trbušnog zida – svih trbušnih mišića, ramena, zadnjice i stražnjeg dijela nogu.
  • Zategnuta stražnjica i bedra. U poređenju sa običnim plankom, obrnuti plank više opterećuje glutealne mišiće.
  • Poboljšanje metabolizma. Dok se nalazite u ovoj pozi, kalorije se troše više nego kod izvođenja dinamičkih vježbi. Kod većine ljudi koji praktikuju ovu vježbu je primijećeno da nemaju problema sa metabolizmom.
  • Ravna kičma. Obrnuti plank garantuje poboljšanje držanja tijela jer prilikom izvođenja koristimo mišiće koji pomažu ravnom držanju kičme. Ovo je posebno važno za one koje rade u kancelarijama.
  • Oslobađanje od bolova i grčeva u leđima. Ako obrnuti plank radite barem tri do četiri puta sedmično, oslobodićete se bolova u leđima. Ova vježba aktivira skoro sve mišiće.
  • Ravan i zategnut stomak. Prilikom izvođenja vježbe važno je ne spuštati zdjelicu, ne zabacivati glavu, leđa moraju biti maksimalno ravna. Obrnuti plank ne samo da jača mišiće ruku, stomaka i nogu, već i isteže mišiće u dijelu ramenog pojasa.

ZdraviJa vam preporučuju da odmah krenete sa ovim jednostavnim, ali izazovnim izdržajem, a vjerujemo da rezultati neće izostati.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh