Savjeti kako da vam čitanje postane svakodnevna navika

Avatar photo

Negdje nakon “izgubiti kilograme”, “prestati odlagati obaveze” i “zaljubiti se”,  dolazi i “redovno čitati”, kao jedan od ciljeva koje mnogi postavljaju ispred sebe, i to sa pravom.

Dobra knjiga može biti veoma opuštajuća a možete i naučiti mnogo stvari koje su izvan vašeg dnevnog horizonta. Ako želite da vam čitanje uđe u naviku, prvo shvatite da je čitanje vrlo ugodno, i to onda kada čitate vaš omiljeni žanr ili izuzetno dobru knjigu. Ako se družite sa vama manje interesantnom knjigom (ili izuzetno teškom), čitanje će vam biti naporno i djelovati kao posao. U takvim situacijama budite slobodni da ostavite tu knjigu i pronađete neku koja će vas oboriti s nogu.

Sljedeći savjeti će vam pomoći da čitanje postane vaša navika, doživotno!

Odaberite vrijeme

Trebali biste imati nekoliko termina tokom svakog dana kada ćete čitati najmanje 5-10 minuta. To je vrijeme kada ćete uzeti knjigu u ruku bez obzira na sve. Na primjer, stvorite naviku da se družite sa knjigom tokom doručka ili ručka.

Ako odlučite da ćete čitati svaki put kad sjedite na wc šolji, ležite u dnevnoj sobi ili krevetu, to je bar 4 puta po 10 minuta, a 40 minuta čitanja dnevno je dobar početak.

Uvijek nosite knjigu sa sobom

Ako se vozite gradskim prevozom ili čekate pregled doktora, izvadite svoju knjigu i čitajte. Na taj način će vam i vrijeme proći dosta brže.

Smanjite televiziju/Internet

Ako zaista želite da čitate više, pokušajte smanjiti vrijeme provedeno ispred TV-a ili na internetu. Ovo može biti težak izazov za mnoge ljude. Ipak, sat manje ispred televizora ili računara može značiti sat više čitanja. Zar to nije dovoljna motivacija?

Čitajte svom djetetu

Stvaranje navike čitanja kod djece najbolji je način da osigurate da će i oni postati strastveni čitaoci u budućnosti, a to im može pomoći da budu uspješniji ljudi. Zato, knjigu u ruku i pravac u dječiju sobu.

Možda te zanima

Čitajte zabavne knjige

Čak i ako nisu književna remek-djela, te knjige će učiniti da želite da čitate – a to je i cilj. Nakon što vam čitanje postane navika, možete preći na teže stvari.

Postavite visok cilj

Recite sebi da želite da pročitate 50 knjiga ove godine (ili neki drugi broj). Zatim pokušajte to da postignete. Međutim, budite sigurni da i dalje uživate u čitanju i da ne pravite sebi od toga stresan posao.

Organizujte sat čitanja ili dan za čitanje u vašoj kući

Ako isključite TV ili internet u večernjim satima, možete imati sat kada svi članovi vaše porodice čitaju. Takođe, možete odrediti jedan dan kada ćete većinu vremena provesti uz knjigu i topao čaj. To zvuči primamljivo, zar ne?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh