Saveti kako da vam čitanje postane svakodnevna navika

Avatar photo
kako vise citati

Negde nakon “izgubiti kilograme”, “prestati odlagati obaveze” i “zaljubiti se”,  dolazi i “redovno čitati”, kao jedan od ciljeva koje mnogi postavljaju u periodu praznika.

Dobra knjiga može biti veoma opuštajuća, a možete i naučiti mnogo stvari. Ako želite da vam čitanje postane navika, prvo morate da shvatite da je čitanje vrlo ugodno – kada birate vaš omiljeni žanr ili izuzetno dobru knjigu.

Ako vreme trošite na neku manje interesantnu knjigu (ili izuzetno tešku), čitanje će vam biti naporno i delovati kao posao. U takvim situacijama budite slobodni da ostavite tu knjigu i pronađete neku koja će vas oboriti s nogu.

Sledeći saveti će vam pomoći da čitanje postane vaša navika, doživotno!

Odaberite vreme

Trebali biste imati neki termin tokom dana kada ćete čitati najmanje 5-10 minuta. To je vreme kada ćete uzeti knjigu u ruku bez obzira na sve. Na primer, stvorite naviku da se družite sa knjigom tokom doručka ili ručka.

Ako odlučite da ćete čitati svaki put kad sedite na wc šolji, ležite u dnevnoj sobi ili krevetu, to je bar 4 puta po 10 minuta, a 40 minuta čitanja dnevno je sjajan početak.

Uvek nosite knjigu sa sobom

citanje knjiga

Ako se vozite gradskim prevozom ili čekate pregled doktora, izvadite svoju knjigu i čitajte. Na taj način će vam i vreme proći dosta brže.

Smanjite gledanje u ekrane

Ako zaista želite da čitate više, pokušajte smanjiti vreme provedeno ispred TV-a ili na telefonu. Ovo može biti težak izazov za mnoge. Ipak, sat manje ispred televizora ili računara može značiti sat više čitanja. Zar to nije dovoljna motivacija?

Čitajte svom detetu

Stvaranje navike čitanja kod dece najbolji je način da osigurate da će i oni postati strastveni čitaoci u budućnosti, a to im može pomoći da budu uspešniji ljudi. Zato, knjigu u ruku i pravac u dečiju sobu.

Možda te zanima
suočiti sa tugom

Čitajte zabavne knjige

lista knjiga

Čak i ako nisu književna remek-dela, te knjige će učiniti da želite da čitate – a to je i cilj. Nakon što vam čitanje postane navika, možete preći na teže stvari.

Postavite visok cilj

Recite sebi da želite da pročitate 50 knjiga ove godine (ili neki drugi broj). Zatim pokušajte to da postignete. ALI, nemojte zaboraviti da uživate u čitanju i da ne pravite sebi od toga stresan posao.

Organizujte sat čitanja ili dan za čitanje u vašoj kući

Ako isključite TV ili internet u večernjim satima, možete imati sat kada svi članovi vaše porodice čitaju. Takođe, možete odrediti jedan dan kada ćete većinu vremena provesti uz knjigu i topao čaj. To zvuči primamljivo, zar ne?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh