Savjeti kako da vaše dijete bude samostalno i odgovorno

Avatar photo
dijete

Postati samostalan i odgovoran član društva je ključni cilj u odgoju svakog djeteta. Kako bi svoje dijete naučili da bude samostalno i odgovorno, potrebno je osigurati pravu ravnotežu između nezavisnosti i podrške. Roditeljstvo nije lako, ali slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta, roditelji mogu pomoći da njihovo dijete postane samostalna i odgovorna osoba.

Možda vam bude interesantno: Kako djeci ograničiti vrijeme provedeno na telefonu

Osigurajte djeci da se osjećaju sigurno i ugodno u svom okruženju

Roditelji bi trebali razviti blisku vezu sa svojom djecom i slušati ih kako bi im pružili podršku i ohrabrili ih da izraze svoje osjećaje. Ovo je ključno za razvoj samopouzdanja. Slušanje djetetovih misli i osjećaja te pružanje emocionalne podrške je pravi način da se dijete osjeća sigurno i prihvaćeno.

dijete
@pinterest

Dopustite djetetu da preuzme određeni stepen odgovornosti za sebe

Ovo bi moglo uključivati davanje određenih zadataka koje dijete može obavljati samostalno, poput oblačenja ili spremanja sobe. Dijete bi takođe trebalo imati priliku da donosi odluke i snosi posljedice tih odluka, tako da može naučiti da bude odgovorno za svoje postupke. Ovdje se roditelji moraju suočiti s izazovom balansiranja između prevelike zaštite i prevelike slobode. Dijete treba imati priliku preuzeti određene zadatke, no važno je da ti zadaci budu primjereni dobi i razvojnim sposobnostima djeteta.

Pročitajte: Sport, vaspitač i društvo – uticaj na razvoj djeteta

Bitno je da dijete stekne određene vještine koje će mu pomoći u samostalnosti i odgovornosti

Ovo dosta zavisi od godina djeteta i njegove spremnosti na određene zadatke. Vještine poput kuhanja, pranja rublja i upravljanja novcem su neki od njih. Roditelji bi trebali biti strpljivi i ponuditi podršku dok dijete uči nešto novo i njemu nepoznato.

Važno je i ovo: Kako da budete podrška svojoj djeci kada su tužni

Možda te zanima
igra za klince

dijete
@pinterest

Dijete treba da ima jasan set vrijednosti i pravila koja mora poštovati

Pravila o ponašanju u kući, ali i izvan nje su osnovi kulture koje dijete ne uči nigdje drugo, nego u krugu svoje porodice. Roditelji treba da se pobrinu da dijete razumije zašto su ova pravila važna i kako ih poštivati. Budite jasni i dosljedni u definisanju ovih pravila, kako bi dijete znalo što se očekuje od njega.

Posljednje i možda najvažnije je da dopustite djetetu da napravi greške i da uči iz njih. Roditelji trebaju biti spremni da pruže podršku i pomoć u slučaju neuspjeha ili problema, ali istovremeno dopustiti djetetu da samostalno rješava probleme i pronalazi rješenja.

Kada vaše dijete postane samostalno i odgovorno, ne samo da ćete biti ponosni na svoje uložene napore, već ćete stvoriti i čvrst temelj za zdrav razvoj vašeg djeteta kao odrasle osobe u budućnosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh