Savjeti za detoks organizma nakon praznika

Avatar photo
detoks

U vrijeme praznika većina ljudi ne može da odoli svim delicijama koje se pripremaju, te smo skloni pretjerivanu u hrani i piću. Ukoliko ste i vi jedan od onih koji se pronalaze u ovoj konstataciji, tada sigurno znate da je vrijeme za postrpaznično čišćenje organizma. ZdraviJa ima nekoliko provjerenih i korisnih savjeta za vas, a ovi detoks savjeti će vam sigurno pomoći da pročistite organizam.

Sljedećih pravila se držite minimalno tri dana, a u idealnom slučaju čitavu sedmicu. Rezultati će zasigurno biti vidljivi, a vi ćete se osjećati mnogo bolje.

Birajte zdrave tečnosti

Prije svega zaboravite na alkohol i sokove! Ove napitke zamijenite zelenim čajem, matcha latte-om ili detoks vodom o kojima smo već pisali. Takođe, svaki dan konzumirajte do dvije litre vode.

Zbog svoje uloge prirodnog čistača tijela, voda je vrlo efikasno oružje za detoksikaciju. Njene prednosti koriste ljubitelji vježbanja i zdravog života, a osim što je piju u dovoljnim količinama, sve više je kombinuju sa drugim sastojcima.

detoks
@pinterest

Krećite se

 

Krećite se više nego uobičajeno. Znojenjem ćete preko kože izbaciti nepotrebne i štetne toksine, te ćete ubrzati metabolizam i podstići i brži gubitak kilograma. Potrudite se da vožnju autom ili autobusom zamijenite šetnjom ili vožnjom bicikla. U slučaju da ulazite u  zgradu u kojoj ima lift, vi se ipak odlučite za stepenice. Zapamtite, svaki korak je važan!

Možda vam bude interesantno: Jutarnji detoks trikovi koji rade posao

Pazite šta jedete

Da bi se vaše tijelo u potpunosti očistilo od toksina i nezdrave hrane, potrebno je da izbacite prerađene proizvode, mliječne proizvode, hljeb, meso i šećer. Znamo da se ovo čini teškim i saglasni smo da apsolutno nije lako, međutim za samo nekoliko dana ovakve ishrane osjećaćete se mnogo bolje.

Nezdrave namirnice zamijenite svježim voćem i povrćem, kao i žitaricama od cijelog zrna, jajima i ribom. Recepti koje smo do sada mnogo puta isprobali i preporučili kao zdrave, možete pronaći u našoj rubrici JEDEM.

detoks
@pinterest

Provodite vrijeme u prirodi

Potrudite se da što više vremena provodite na svježem vazduhu kako bi i vaša pluća udisala zdrav i čist vazduh. Odmorite od elektronike, dima u kafićima, te uživajte u tišini i ljepoti prirode.

Možda te zanima
zdrave palacinke sa borovnicama

Započnite dan ovim napitkom

Svako jutro započnite čašom tople limunade sa kurkumom. Dodajte sok jednog limuna u čašu tople vode, potom dodajte i malu kašiku kurkuma začina. Ovaj napitak će ubrzati vaš metabolizam, popraviti imunitet, te pozitivno uticati i na probavu. Takođe, topla limunada na prazan stomak utiče i na ubrzanje gubljenja težine.

detoks
@pinterest

Opustite se

Potrudite se da se tokom ove sedmice opuštate što više. Izolujte se od stresa, te isprobajte meditaciju. Pustite sebi laganu instrumentalnu muziku i odmarajte uz predivne, lagane zvukove. Takođe, obradujte svoje tijelo i počastite se toplom detoks kupkom.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i recepti biti od koristi, te da će vas motivisati da se i nakon praznika vratite zdravim životnim navikama.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh