Savjeti za hajking tokom trudnoće

Avatar photo
trudnoće

Sve one žene koje su pasionirani obožavaoci hajkinga, vjerovatno su se pitale kako da se bave ovom aktivnošću tokom trudnoće. Prije nego što počnete da pješačite tokom trudnoće, obavezno obratite pažnju na sljedeće stvari:

Posavjetujte se sa doktorom

Opšte je pravilo da je najsigurnije nastaviti bilo koju aktivnost koju ste ranije radili i tokom trudnoće. Ukoliko ste već bili hiker, sasvim je uredu da nastavite sa vašom omiljenom aktivnošću. Dobra je ideja, međutim, svakako posjetite svog doktora, posebno ako planirate duge šetnje i velike avanture.

Uvijek ponesite vodu i hranu

Ostati hidrirana je uvijek prioritet, a posebnu pažnju tome treba posvetiti i tokom trudnoće. Vi u trudnoći hranite i sebe i svoju bebu. Zato, uvijek sa sobom imajte puno vode i grickalica.

trudnoće
@pinterest

Obujte za broj veće cipele/patike

Prije nego što krenete u šetnju, uvjerite se da je vaša obuća udobna. Uobičajeno je da noge natiču tokom trudnoće, što ponekad zahtijeva promjenu obuće.

Ne žurite

Naučite da usporite tempo vaše šetnje u trudnoći, jer tokom drugog stanja nosite dodatnih 20, 30 ili 40 kg težine sa sobom. Zato je važno da se krećete laganim, udobnim tempom.

Pravite pauze

Uvijek pravite pauze kada osjetite potrebu, čak i ako ste napravili pauzu prije 5 minuta. Dakle bez obzira na učestalost, pauze su sasvim u redu i poželjne su kod ovakvih aktivnosti tokom trudnoće.

Izbjegavajte uzbrdice

Pokušajte da izbjegnete izazovan teren. Šetajte po ravnim površinama, vaše tijelo će cijeniti ovo.

Možda te zanima
maraton

trudnoće
@pinterest

Povedite prijateljicu

Iako znamo da je šetnja odlična za “me time”, ne bi bilo loše da sa vama u šetnju uvijek ide neko sa kim ćete razgovarati i ko će vam pomoći ukoliko to bude potrebno. Posebno je dobro imati nekoga sa sobom dok ste trudni.

Budite spremni na to da ćete često trebati u toalet

Svako ko je bio u drugom stanju zna da trudnice često moraju u toalet. Zato budite fizički i psihički spremni da idete u toalet u šumi, te obavezno nosite toaletni papir sa sobom. Ukoliko vam je to neprijatno, onda izaberite staze i rute koje imaju toalete.

Znajte koja su vaša ograničenja

Sve žene su različite, drugačije podnose trudnoću i mogu se nositi sa različitim količinama aktivnosti tokom drugog stanja. Obavezno slušajte svoje tijelo. Ako počnete da se osjećate loše, imate vrtoglavicu ili mučninu, vrijeme je da stanete i pozovete nekoga da dođe po vas.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh