Sezona je virusa: evo kako efikasno savladati prehladu

Avatar photo
efikasno savladati prehladu

Jesen je godišnje doba koje je sinonim za prehladu i gripu. To je zbog toga što u ovom periodu najviše vremena provodimo u zatvorenom prostoru, gdje se virusi lakše prenose i šire. Simptomi prehlade su svima dobro poznati – kašalj, curenje nosa, kijavica, crvenilo grla, bol u mišićima, te često promjene temperature.

Iako traje par dana, simptomi se mogu osjećati sedmicama. ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta uz pomoću kojih ćete efikasno savladati prehladu. Počnite sa primjenom ovih savjeta odmah i prehlada će nestati u kratkom roku.

efikasno savladati prehladu
@pinterest

Istuširajte se vrućom vodom!

Započnite dan tuširanjem vrućom vodom! Znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš, posebno kada se probudite sa kijavicom i bolovima u cijelom tijelu. Međutim, upravo toplao tuš će vam pomoći da “izgurate” radni dan.

Para će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolove koje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” sinuse i ukloniti sluz. Nakon tuširanja ćete lakše disati, a i bolovi će biti smanjeni. Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrijete nakon izlaska iz kade!

Proteinski doručak i čaj!

Jaja su potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Veganska alternativa je soja – tofu ili tempeh su izvori svih esencijalnih aminokiselina.

Uz to servirajte i vruć čaj pomiješan sa limunom ili medom. Med je odličan za kašalj. Konzumirajte ga ukoliko vas boli grlo ili imate osećaj grebanja u grlu jer ga oblaže i umiruje otečenost.

Možda će vas zanimati: Proteinski doručak pogodan za gubitak kilograma

Krećite se

Ne podcjenjujte značaj redovne aktivnosti, naročito ne zimi. Pored održavanja naše cirkulacije, redovan trening povećava broj ćelija koje odbacuju bakterije. Limfociti u krvotoku i mukozni sloj nosa i disajnih puteva, čuvaju nas od stranih tijela kao što su bakterije i virusi.

Kada vježbate, broj ovih ćelija se povećava i ostaje takav i 36 sati nakon treninga. Međutim, stručnjaci preporučuju da ne pretjerujete jer to može izazvati suprotan efekat od očekivanog.

Pijte dosta tečnosti!

Hidratacija je jedna od ključnih stvari kada je u pitanju prehlada. To je zato što se organizam bori sa infekcijom prilikom čega crpi vodu iz cijelog tijela. Zato kada imate povišenu temperature dolazi do isušivanja usta, ali i noktiju, kose i kože.

Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako biste pomogli svom organizmu da se izbori protiv gripa. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

efikasno savladati prehladu
@pinterest

Ugrijte se toplom supom

Nema ljepše stvari od tople supe kada ste prehlađeni, zar ne? Supa, osim što će vas ugrijati, otvoriće vaše disajne puteve te vam olakšati prehladu. Naefikasnija je pileća supa. Osim što je hranljiva, može ublažiti bolove u grlu. Koristite vitamine i provjene lijekove.

Uzimanje vitamina je naročito važno u zimskom periodu, kada je manje vjerovatno da jedemo dovoljno svježeg voća i povrća, a više vjerovatno da postoji rizik od infekcije. S obzirom da prehlada može biti jako “dosadna” i dugotrajna, najbolje je odmah početi sa primjenom nekog provjerenog lijeka.

 

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

Od velike važnosti je da prije prve prve upotrebe svakog lijeka za prehladu pročitate uputstvo i da se posavjetujete sa svojim ljekarom i farmacutom, jer prilikom izbora ove grupe lijekova, moramo da vodimo računa o njegovom sastavu i našem upštem zdravstvenom stanju.

Poseban oprez trebaju da imaju osobe koje boluju od neke hronične bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti,  dijabetesa, glaukoma, bolesti štitne žlijezde i dr. Oni bi trebalo da izbjegavaju proizvode koji sadrže lijekove iz grupe simpatomimetika poput pseudoefedrina, ili da ih primjenjuju sa oprezom.

efikasno savladati prehladu
@pinterest

Dobro se naspavajte

Nedostatak sna čini nas sklonijim infekcijama. To nije pitanje samo dužeg spavanja jer neki ljudi, posebno oni koji su pozitivno motivisani, mogu svako veče spavati manje od sedam sati, bez posljedica. Raspoloženja takođe utiču na našu sposobnost da se borimo protiv infekcija, a ako ste pod stresom, vjerovatno ćete se lakše zaraziti.

Ukoliko ne možete da spavate zbog začepljenog nosa, dodajte još jedan jastuk i namjestite se u polu-uspravan položaj. Time olakšavate dotok vazduha i nećete se buditi tokom noći.

Savladajte prehladu uz pozitivan životni stav, koji je je takođe bitan. Možda zvuči banalno, ali ukoliko se stalno brinete za svoje zdravlje, vječito ste nezadovoljni i samim tim ćete se teže izboriti sa naletom prehlade. Ne dozvolite da vam virus promijeni planove, savladajte prehladu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh