Simptomi dehidracije organizma koji nisu ŽEĐ

Avatar photo
simptomi dehidracije

Sigurno ste bezbroj puta pročitali i čuli da je jako bitno piti dovoljnu količinu vode u toku dana kako biste ostali zdravi i hidrirani. Međutim, većina ljudi zaboravlja da pije vodu, što može dovesti do dehidracije.

Ipak, nije žeđ jedini pokazatelj da je vaše tijelo dehidrirano. ZdraviJa je zato istražila koji su sve to simptomi dehidracije na koje morate obratiti pažnju.

PROČITAJTE: Evo kada je potrebno dodatno hidriranje organizma

Znakovi koji upozoravaju na dehidraciju

Suva usta

Kada su vam usta suva to znači da vam tijelo šalje signal da niste unijeli dovoljno vode u organizam. Vaše tijelo ne može da napravi dovoljno pljuvačke ako nema dovoljno tečnosti. Pazite i na loš zadah, koji može biti uzrokovan suvim ustima. Zgrabite bocu vode i popijte što prije, jer je krivac često blaga dehidracija.

Tamnija boja urina

Što više vode imate u organizmu, vaša mokraća će biti svjetlija. Ako je tamnija boja, to znači da je koncentrisana, i to je znak da treba piti više vode.

Smanjeno uriniranje

Voda pomaže bubrezima da uklone otpad iz krvi u obliku urina. Ako bubrezi ne dobijaju dovoljno vode da nose otpad iz vašeg tijela, jednostavno nećete mokriti tako često. Umjesto toga, taj otpad ćete zadržati u svom tijelu, a ako ste hronično dehidrirani, to može izazvati ozbiljnije probleme tokom vremena. Kada je urin suviše koncentrisan, otpadni minerali se drže zajedno da bi stvorili bubrežni kamenac.

PROČITAJTE: Ovo su znakovi da vam otkazuju bubrezi

Suva koža

Ako primijetite da je vaša koža suvlja nego obično, to ne znači da je dovoljno da samo nanesete hidratantnu kremu. To bi mogao biti znak da nemate dovoljnu količinu ukupne vode u tijelu i da biste trebali više da je unosite.

https://www.zdravija.com/da-li-je-vasa-koza-dehidrirana/

Nizak krvni pritisak

Više od polovine krvi u tijelu je plazma, tečni dio krvi. Plazma se sastoji od vode, proteina i soli. Bez dovoljno vode u vašoj plazmi, vaša krv će postati koncentrisana, i biće mnogo teže da ona teče kroz tijelo do organa koji to trebaju.

Grčevi mišića

Kada ste dehidrirani, vaša krv postaje koncentrisana i zbog toga se smanjuje volumen krvi (ukupna količina krvi u vašem tijelu). Kada se ne hidrirate pravilno, neadekvatan protok krvi u mišiće uzrokuje grčeve u mišićima.

Zatvor

Poput bubrežnog sistema, probavnom sistemu je potrebno dosta vode da bi se odvijao bez problema. Voda omogućava hrani da se kreće kroz crijeva, a takođe čuva zdravlje crijeva. Konstipacija bi mogla biti znak da nema dovoljno tečnosti za prenos otpada kroz tijelo.

Možda te zanima
uspješne žene

PROČITAJTE: Ubrzajte metabolizam OVOM hranom i OVIM vježbama

Umor

Često u toku dana osjećate umor? Od umora koji osjećate u popodnevnim satima do konstantnog i svakodnevnog umora, može biti uzrokovano dehidracijom. Kada u svom tijelu nemate dovoljno vode, krvni pritisak pada, protok krvi u mozgu se usporava, a otkucaji srca se povećavaju – sve to može uticati na to da se osjećate umorno i dekoncentrisano.

Glavobolja

Ako vaš mozak ne dobija dovoljno tečnosti da bi pravilno funkcionisao, slijedi niz simptoma. Glavobolje su najčešće, a dehidracija je takođe čest uzrok migrene. Osjećaj omamljenosti, vrtoglavice i nesvjestica su neki od najekstremnijih znakova koji upućuju da vam je hitno potrebna rehidracija.

https://www.zdravija.com/15-stvari-koje-trebate-uraditi-kada-imate-najgoru-glavobolju-ikada/

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da unosite više tečnosti u organizam na dnevnoj bazi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh