Spirulina: Čudo iz prirode kojem morate dati šansu

Avatar photo

Kad biste trebali povezati pojmove, a da sa jedne strane među ponuđenim stoji: „Najstarija i najzdravija biljka“, a sa druge strane da je jedan od pojmova spirulina, teško da bismo ih povezali. Zašto? Pa zato jer je veoma malo informacija poznato o tom organizmu iz porodice algi.

Spirulina

Spirulina je otkrivena prije otprilike  4.000 godina i u azijskim zemljama ima veliku i redovnu upotrebu, dok se ljudi sa naših prostora veoma rijetko, ili skoro pa uopšte ne odluče da je uvrste u svoj život. Kako bismo saznali sve njene prednosti, jer mana nema, ZdraviJa je ispitala pozitivne strane konzumiranja spiruline.

Na Evropski kontinent je stigla 1969. godine, kad je u Francuskoj otvorena prva fabrika za njenu preradu. Samo nekoliko godina kasnije, iste fabrike su otvorene u Japanu, Kaliforniji, na Tajlandu i Havajima. Kako smo saznali, veoma ju je jednostavno uzgajati, uspijeva u toplim vodama, a čak je putem interneta moguće naručiti akvarijume u kojem su mlade spiruline te ih tako možete sami uzgajati.

Spirulina

Nutritivne prednosti koje ima ova modrozelena alga mnogobrojne su i širokog su spektra, što je čini nezaobilaznom namirnicom, posebno u prehrani vegetarijanaca, vegana, anemičnih osoba, dijabetičara, ali i onih koji zbog ekonomskih ili geografskih razloga nemaju dovoljno nutrijenata u prehrani.

Sadrži 60 posto bjelančevina, 18 amino kiselina te vitamine A, C, E, D i B. Zbog značajne količine vitamina B12, pomaže u razvoju zdravog živčanog tkiva, ali i metabolizma svake ćelije u organizmu. Takođe sadrži i kalijum, kalcijum, magnezijum, željezo, natrijum, fosfor, cink i selen. Kako biste još bolje shvatili bogatstvo te biljke, jedna dnevna doza spiruline ima više željeza nego dvije porcije špinata.

Naime, spirulina je odlična za izbacivanje toksina iz organizma i ima laksativno djelovanje, a bogata je i hlorofilom koji doprinosi boljoj krvnoj slici te uravnotežuje PH organizma.

Možda te zanima

Otkrili smo vam skoro sve o spirulini, algi koja vam može promijeniti život na bolje. Ukoliko se odlučite ovo čudo prirode uvrstiti u svoj svakodnevni život, savjet je da se ipak konsultujete sa ljekarom te u dogovoru sa njim prilagodite dnevnu dozu koju ćete uzimati. Ovaj savjet se posebno odnosi na trudnice.

Za kraj ćemo vam otkriti jednu malu tajnu, ali nemojte da vas to obeshrabri i da odustanete. Naime, spirulina ima intenzivan ukus i miris, ali to ne bi trebao biti problem, ako u obzir uzmemo sve dobre stvari koje ona posjeduje.

P.S. Javite nam svoja iskustva.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh