Šta ako je vaš libido snažniji od partnerovog?

Avatar photo
libido

ZdraviJa deli sa vama svet šta da radite ukoliko je vaš libido snažniji od partnerovog. Ovo može biti pipava tema. Kako i ne bi, ne želite da pritiskate partnera da ima seks, a ipak tu je i vaše sekusalno zadovoljstvo u vezi koje je veoma važno.

libido
@pinterest

Prvo, niste jedini koji prolazi kroz ovo.

„Neusaglašeni libidoi su veoma česti, posebno kod parova koji su dugo u vezi“, kaže dr Kilen koja je medicinski savetnik.

„U stvari, postoji čak i naziv za to: Nepodudarnost seksualnog nagona (SDD).  Prema dr Kilen, neki faktori koji mogu doprineti neusklađenom libidu uključuju promena hormona koja nastaje usled trudnoće, kontrole rađanja, perimenopauzom, menopauza, nizak testosteron kod muškaraca, problemi sa štitnom žlezdom, lekovi (npr. antidepresivi, beta blokatori), hronična medicinska problemi (npr. dijabetes), depresija, umor i stres.

libido

„Najvažniji prvi korak je da se otvoreno razgovara o tome“, kaže dr Kilen. Znamo, da je ovo lakše reći nego učiniti. Pristup temi sa empatijom i podrškom je dobar početak. „Razumevanje vrste seksualne želje može biti od pomoći“, dodaje ona.

„Potpuno je normalno da libido opada ili se podiže tokom različitih perioda vašeg života. „Spontani seksualni nagon znači da se želja javlja nasumično i ne zahteva nužno stimulaciju da bi se pokrenula“, objašnjava dr Kilen.

Možda te zanima
prvi put

Reagirajuća seksualna želja znači da im je potrebna mentalna ili fizička stimulacija da bi ih pokrenuli. „Za neke parove, zakazivanje seksa pomaže (svi smo zauzeti ovih dana!)“, kaže dr Kilen. Iako zakazani seks može zvučati klinički, volimo da se prisetimo nečega što nam je rekla seksualna terapeutkinja Šamira Hauard: „Zakazivanje seksa ne čini seks manje zadovoljavajućim ili manje spontanim, ali pokazuje posvećenost davanju prioriteta seksualnoj intimnosti. Stvaranje okruženja ili situacija koje čine seks lakšim, zabavnijim i uzbudljivijim takođe može biti od koristi.

Ona daje primer planiranja večeri za sastanke koja je „izvan okvira“ za vas. „Biti privržen tokom celog dana, a ne samo kada očekujete seks, takođe može postaviti ton za više intimnosti kasnije“, dodaje ona. Zapamtite: Neusklađeni libido je potpuno normalan i ne postoji pravi način da se njime upravljate, ali uz malo truda (i možda malo kompromisa), većina parova može pronaći put do srećne sredine.

Možda vam bude interesantno: “Upoznajte svoje sekusalne fantazije”

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh