Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?

Avatar photo

Redovan trening je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja, gubitak tjelesne mase i poboljšanje vaših ukupnih sposobnosti. I brzo hodanje i trčanje omogućavaju dobro aerobno vježbanje. Šetnja se izvodi približno između 3 i 5 km na sat, što je brzina uporediva sa trčanjem. Međutim, tehnike i efekti gubitka težine pri hodu nisu identični onima koji su uključeni u trčanje.

Kalorije

Kalorije spaljene zahvaljujući hodanju itekako su uporedive sa onima koje se spaljuju trčanjem. Prema kalkulatoru za kalorije, osoba od 70 kilograma, koja je hodala brzinom od 4,5 km/h tokom jednog sata spalila bi oko 307 kalorija. Poređenja radi, ista osoba koja je džogirala 4 km/h po ravnoj površini, za isto vrijeme bi spalila oko 307 kalorija. Trčanje brzinom od 5 km/h značajno povećava količinu spaljenih kalorija. Osoba od 70 kilograma koja trči ovim tempom sat vremena, potrošiće 545 kalorija. Ako pokušavate da izgubite kilažu sagorijevanjem viška kalorija tokom vježbanja, trčanje će brže i više kalorija sagorjeti nego brzo hodanje.

Tehnika

Trčanje pri brzini od 4 km/h pali jednak broj kalorija, kao i brzo hodanje 4,5 km/h, iako je brzina trčanja ali i distanca, kraća. Razlog zašto jeste činjenica da jedna noga uvijek ostaje u kontaktu sa zemljom dok hodate. Trčanje sa druge strane zahtijeva dodatnu energiju zbog konstantnog podizanja i spuštanja nogu. Dodatne kalorije koje se spale trčanjem u poređenju sa hodanjem uglavnom se dobijaju od pokreta gore-dole kod obe noge a koji su svojstveni trčanju.

Uticaj i povreda

Brzo hodanje je sport sa nižim cjelokupnim učinkom nego trčanje. Pošto je brzo hodanje izvedeno iz prirodne radnje – šetnje, ono manje umara vaše tijelo i zglobove nego trčanje. Trčačko koljeno je povreda za koju postoji mnogo veća vjerovatnoća da će se dogoditi ako trčite nego ako brzo hodate.

Motivacija

I brzo hodanje i trčanje imaju prednosti i nedostatke u smislu motivacionog potencijala. Bićete najuspješniji u formi vježbanja koja vama lično najviše odgovara. Ukoliko uživate u trčanju, ono će vas motivisati i vjerovatno ćete brže izgubiti težinu upravo zbog bržeg trošenja kalorija koje omogućava trčanje. Pored toga, popularne trke i događaji poput polumaratona, mogu vas motivisati da mjerite svoj napredak i ostvarite ciljeve.

Možda te zanima

Međutim, ako ne uživate u trčanju, ili ako vam je to bolno i mislite da će vam uzrokovati povrede, možda ćete biti mnogo više motivisani da se bavite brzim hodanjem i tako izgubite kilograme.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh