Šta je emocionalna zavisnost i kako da se borimo protiv nje

Avatar photo

Da li ste se nekada našli u situaciji da osjećate kako je veza sa vašim emotivnim partnerom ili prijateljem konstantno burna, bez obzira koliko se vi trudili da ne pokrenete oluju. Zapravo, ispostavilo se da neki od nas mogu biti zavisni od haosa i drame, ali ovo je stvar prepoznavanja problema i samoiscjeljenja, a ne srama. Ovakva emocionalna zavisnost obično potiče od onoga čemu smo i sami svjedočili još u ranom djetinjstvu, iako to naravno ne mora uvijek da bude slučaj. Danas govorimo o tome kako da prepoznamo znakove emocionalne zavisnosti i da njome upravljamo.

Emocionalna zavisnost definiše se kao svijet u kojem se nesvjesno oslanjamo na uznemirujuće ili negativne misli, emocije ili reakcije, a koje su nam ranije mogle pomoći da se izborimo i umirimo, ali su sada destruktivne.

emocionalna zavisnost
@pinterest

Prihvatanje i analiza emocionalne zavisnosti nije uvijek tako jednostavna kao što izgleda. Istraživanja su pokazala da većina ljudi često nije ni svjesna da su formirali navike negativne emocionalne zavisnosti.

Istina je da ovakvo raspoloženje uvijek traži društvo i uvlači za sobom i druge ljude. Ovo je zapravo podsvjesna želja da zadržimo druge ljude blizu sebe u ovakvoj situaciji. Sve ove negativne misaone navike formirane su kroz traumatične životne događaje, nedostatak ljubavi drugih i prema sebi, nisko samopoštovanje ili čak nasilno ponašanje.

Kako da utičemo na našu emocionalnu zavisnost na podsvjesnom nivou?

Da biste se oslobodili ponašanja i osjećaja koji stvara vaša emocionalna zavisnost, prvo ćete morati da postanete svjesni svojih obrazaca ponašanja i razmisljanja. Za početak, fokusitrajte se na zahvalnost umjesto na određene nedostatke koji vas sputavaju. Kada postanete svjesni svojih obrazaca ponašanja i razmišljanja imaćete i mogućnost napredovanja, rasta i stabilnog načina razmišljanja.

U trenutku kada prepoznate problem pruža vam se mogućnost da se ti negativni obrasci preusmjere i pretvore u pozitivne. Drugim riječima, ovo je uvijek izbor koji vi sami pravite.

Možda te zanima
libido

emocionalna zavisnost
@pinterest

Naravno, svjesni smo da nije lako ispraviti godine i godine određenog ponašanja i ovakve vrste zavisnosti.

Kao prvi korak da započnete proces samosvijesti, ZdraviJa vam savjetuje da jednostavno postavite sebi neka pitanja. Da li sam na pravom putu? Jesam li zaista srećna? Kakav je moj odnos sa okolinom? Osim ovoga, super bi bilo da neke od svojih prijatelja ili poznanika pitate kakvo je zapravo vaše ponašanje prema njima. Jedini uslov za ovakvo nešto je naravno da oni budu potpuno iskreni prema vama i da daju prave odgovore koje ćete vi da prihvatite, bez obzira kakvi oni bili. Vjerujemo da  je ovo odličan način da započnete svoju praksu samosvijesti, budite hrabri!

Još jedan od načina da pobijedite emocionalnu zavisnost je da upoznate svoje emocije. Zapitajte se da li možete da govorite o ovome i detaljno opišete kako se osjećate. Ukoliko ste u mogućnosti da budete otvoreni i na pravi način prepoznajete svoja osjećanja, biće vam lakše da definišete i zašto se ona javljaju svakodnevno.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh