Šta je Nordijsko hodanje i gdje možete da ga trenirate?

Avatar photo

Nordijsko hodanje (NH) je aktivnost koja doživljava sve veću popularnost širom svijeta. U zemljama poput Njemačke, Austrije, Finske NH je prisutno kao vid rekreacije više od 30 godina. Takođe u zemljama u regionu, prije svega mislim na Sloveniju i Hrvatsku, NH je prisutno i zaokuplja sve veći broj ljudi.

NH je nastalo u Finskoj početkom 60-ih kao nadopuna treninga u ljetnom periodu za sportiste koji se bave nordijskim skijanjem. Krajem 90-ih dobilo je formu rekreativne aktivnosti koja se veoma brzo širi.

Rekao je ovo u razgovoru za magazine ZdraviJa direktor udruženja “Marathon” iz Sarajeva Erol Mujanović, koje će uskoro organizovati pohađanje časova NH u Sarajevu i to na proljeće.

ZdraviJa: Odakle se rodila ideja da na našim prostorima počnete sa treninzima i obukom za Nordijsko hodanje?

Erol: U posljednjih par godina sve češće dobijamo upite naših sugrađana gdje i kako se mogu baviti NH, tako se rodila ideja da na proljeće pokrenemo prve kurseve gdje će polaznici savladati osnovne tehnike ovog vida rekreacije i provesti vrijeme u druženju i prijateljskoj atmosferi. Radi se o ispunjavanju misije udruženja “Marathon” koje ima za cilj da doprinese razvoju aktivnijeg i zdravijeg društva.

ZdraviJa: Kada počinjete sa treninzima i u kojim sve gradovima i na kojim lokacijama?

Erol: Prve kurseve NH ćemo organizovati na proljeće. Najvjerovatnije polovinom aprila. Još uvijek finliziramo detalje i nabavljamo potrebnu opremu.  U početnoj fazi samo u Sarajevu, a kasnije se nadam da će NH zaživjeti i u drugim gradovim BiH. Sarajevo ima predivnu oklinu, tako da imamo veliki izbor za održavanje treninga – Dariva, Vrelo Bosne, Veliko polje na Igmanu itd.

ZdraviJa: Kakva fizička spremnost je potrebna kako bi se neko bavio ovim sportom?

Erol: NH je odličan izbor rekreacije za apsolutne početnike, kao i za nekoga ko se aktivno bavi fizičkom aktivnošću. Nisu potrebne nikakve prethodne pripreme. Osobe sa srčanim problemima i visokim pritiskom dobro bi bilo da se posavjetuju sa svojim doktorom. NH se veoma često koristi u rehabilitaciji osoba sa određenim zdravstvenim problemima. Svi su dobro došli.

ZdraviJa: Šta je potrebno od opreme za bavljenje Nordijskim hodanjem?

Erol: Od opreme za NH su potrebni prije svega štapovi. Štapovi za NH se razlikuju od štapova za trekking. Takođe, potrebna je udobna sportska odjeća i patike. Patike mogu biti za trail trčanje ili bilo koje druge koje su odobne za nošenje.

Možda te zanima
trening u paru

ZdraviJa: Kakvu ishranu preporučujete za osobe koje žele da se bave ovim sportom?

Erol: Ishrana treba da bude balansirana, bogata vitaminima i mineralima. Pretile osobe trebaju da vode računa o smanjenom unosu kalorija. Ovaj vid rekreacije ne zahtijeva posebno vrstu ishrane. Slični su principi kao i za trčanje i za bavljenje drugim sportovima. Kao i u Školi trčanja Klix, i ovdje ćemo ishrani posvetiti posebnu pažnju i savjete, jer je taj aspekt jednako važan koliko i samo treniranje.

ZdraviJa: Možete li objasniti, za sve one koji bi željeli da se bave Nordijskim hodanjem, koje i kakve benefite ovaj sport donosi za naše tijelo, mišiće, ali i psihičko stanje, duh?

Erol: NH je jednistvena forma vježbanja kojom se mogu baviti svi – i početnici i osobe sa određenim zdravstvenim problemina, kao i fit osobe. Nakon plivanja NH je fizička aktivnost koja angažuje najveći broj mišića, pa je samim tim odlična aktivnost za sagorijevanje kalorija i gubljenje viška kilograma. Takođe, značajno pomaže da se eliminiše stres. Srećni smo i ponosni što ćemo nakon liderske uloge u promociji rekreativnog trčanja u BiH imati i lidersku ulogu u promociji i razvoju Nordijskog hodanja u našoj zemlji.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh