Šta je to maca prah i koje su njene zdravstvene prednosti?

Avatar photo

Sigurno ste čuli za maca prah, korjenastu biljku koja pripada porodici rotkvica, najčešće dostupnu u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, te nosi naziv “Peruanski ginseng”. Prednosti i koristi maca praha su cijenjene od davnina, a nedavno je popularizovana kao dodatak prehrani, te spada u kategoriju „superhrane“ odnosno porodici namirnica bogatih visokom količinom fitonutrijenata koji pridonose ljudskom zdravlju.

Iako je najpoznatija kao afrodizijak za muškarce, maca je zbog svog sastava kao stvorena za žene. Sadrži idealnu kombinaciju vitamina, minerala i elemenata u tragovima, enzime, te esencijalne masne kiseline.

Maca prah pozitivno utiče na žensku plodnost, menstrualni ciklus i libido te pomaže u slučaju tegoba povezanih sa PMS-om i klimaksom. Ima dokazan anti-aging uticaj te ne podmlađuje samo kožu, kosu i nokte, već i cijeli organizam.

Organizmu daje energiju, štiti od svakodnevnog  stresa, a učinkovita je i u slučaju hroničnog umora, depresije i anksioznosti. Inače maca (lepidium meyenii walp), znana i kao krompir Anda, odavno se koristi u narodnoj i tradicionalnoj kineskoj medicini u slučaju artritisa, reume, bolesti disajnih puteva te na primjer za poticanje probave i snižavanje holesterola.

Zanimljiva činjenica je da je maca bogatija kalcijumom od mlijeka, te je upravo zbog toga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze. Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj koristi organizma. Kalcijum, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na nervni sistem, potiču apetit i pozitivno utiču na probavu. Steroli, kalcijum i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavanju fizičke izdržljivosti.

Možda te zanima
djumbir benefiti

Njen prah koji okusom podsjeća na okus kafe, kakaa i cikorije, vrlo je jednostavan za konzumiranje.

Osim sa toplom vodom, možete ga miješati i sa voćnim napicima ili stavljati u muslije, kaše, pudinge, supe, sosove, prelive i slično. Prah se odlično slaže i sa zgnječenim voćem, posebno bananama, medom, rastopljenom čokoladom, kakaom, maslacem od kokosa i kikirikija te začinima poput cimeta, vanilije, susama i kardamoma.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh