Šta je zapravo SPF faktor i kako deluje?

Avatar photo
sta je spf

Iako svi znamo za proizvode sa SPF faktorom (mnogi od nas ih i koriste svakodnevno), znamo li šta je zapravo SPF i kako deluje?

U današnjem tekstu donosimo vam sva potrebna objašnjenja.

Šta je SPF faktor?

SPF, ili Sun Protection Factor, je mera koja označava nivo zaštite koju proizvod za zaštitu od sunca pruža protiv UVB zraka.

UVB zraci su deo ultraljubičastog spektra sunčevog zračenja i glavni su uzročnici opekotina od sunca, kao i dugotrajnih oštećenja kože koja mogu dovesti do raka kože.

spf kreme

Iako kreme za sunčanje uglavnom štite od UVB zraka, postoje i neke koje imaju širi spektar delovanja, pa mogu da štite i od UVA zraka.

Svi proizvodi koji štite od UVB zraka označeni su brojevima, na primer SPF15, 20, 30 ili 50. Ovi brojevi ukazuju na to u kojoj meri proizvod za zaštitu od sunca blokira štetne zrake.

SPF 15 blokira oko 93% UVB zraka, SPF 30 blokira oko 97%, a SPF 50 blokira oko 98%. Iako razlika između SPF 30 i SPF 50 deluje mala, može biti veoma značajna za osobe sa svetlom i osetljivom kožom, kao i za one sa istorijom raka kože u porodici.

Mehanizmi delovanja SPF-a

Proizvodi sa SPF-om mogu da sadrže različite aktivne sastojke koji deluju na dva načina:

  1. Fizički filteri (mineralni filteri): Aktivni sastojci koji se nalaze u ovim proizvodima, kao što su cink oksid i titanijum dioksid ostaju na površini kože i reflektuju ili raspršuju UV zrake. Ovi filteri počinju da deluju odmah po nanošenju.
  2. Hemijski filteri: Aktivni sastojci kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat apsorbuju UV zrake i transformišu ih u toplotu, koja se zatim oslobađa iz kože. Hemijski filteri obično zahtevaju 15-30 minuta da se aktiviraju nakon nanošenja.

Kako pravilno koristiti proizvode sa SPF faktorom?

spf za telo

Možda te zanima

Da bi proizvod sa SPF-om pružio optimalnu zaštitu, važno je pridržavati se sledećih smernica:

  1. Nanositi dovoljnu količinu proizvoda: Preporučena količina je oko 2 mg kreme po kvadratnom centimetru kože, što znači da je za celo telo odrasle osobe potrebno oko 30 grama (otprilike količina koja stane u čašicu za rakiju).
  2. Nanositi pre izlaska vani: Proizode sa SFP faktorom treba naneti najmanje 15-30 minuta pre izlaska na sunce, kako bi se hemijski filteri aktivirali.
  3. Redovno obnavljanje: Zaštitu treba obnavljati svaka dva sata, kao i odmah nakon plivanja, znojenja ili brisanja peškirom.

Dodatne mere zaštite od sunca

suncanje zastita

Iako su proizvodi sa SPF-om veoma efikasni, nijedan ne pruža stopostotnu zaštitu. Zbog toga je važno kombinovati korišćenje kreme za sunčanje sa drugim merama zaštite, kao što su:

  • Nošenje zaštitne odeće, šešira i sunčanih naočara;
  • Izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom najintenzivnijeg UV zračenja (između 10 i 16 časova);
  • Boravak u hlayudovini kad god je to moguće.

Korišćenje SPF proizvoda, u kombinaciji sa ovim merama, pomaže u očuvanju zdravlja kože i sprečavanju ozbiljnih oštećenja kao što su opekotine, pege, prerano starenje i rak kože.

Dakle, jasno je da je uključivanje SPF-a u vašu svakodnevnu rutinu nege kože važan korak ka njenoj dugotrajnoj zaštiti i zdravlju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh