Šta jesti prije i poslije treninga za najbolje rezultate

Avatar photo
poslije treniga

Kada je u pitanju transformacija našeg tijela, tu postojim mnogo faktora koji igraju bitnu ulogu. Već znamo kako je dobra ishrana ključna za sveukupno zdravlje, tako da bi to svakako trebalo da se nađe na našoj listi prioriteta prije, tokom i poslije treninga. Bez obzira na nivo vaše kondicije i intenzitet treninga, ovaj vid energije prilikom treinga biće vam od velike koristi. Evo koju to hranu treba da konzumirate prije i poslije treninga za najbolje rezultate.

poslije treninga
@pinterest

Šta jesti prije treninga

Da biste dali svoj maksimum na treningu, veoma je važno da prije toga imate jedan obrok koji će vam pružiti energiju. To bi trebalo da bude izbalansiran obrok koji uključuje integralne žitarice, proteine, ugljene hidrate i zdrave masti, 3-4 sata prije treninga. Kako se vrijeme treninga približava, oko 1-2 sata prije, najbolje bi bilo da se odlučite za nešto lakšu užinu koja vam neće izazivati mučnine, grčeve i osjećaj usporenosti. U neke od svojih zdravih užina mogli biste da uvrstite na primjer bananu i puter od kikirikija ili borovnicu i jogurt.

Sa druge strane, ukoliko ne volite da jedete prije treninga, sasvim je u redu da preskočite užinu sve dok ste dobro hidrirani i ne osjećate slabost.

Šta jesti poslije treninga

Cilj uzimanja obroka ili užine nakon treninga je da dopuni vašu energiju i oporavi ćelije iscrpljene treningom hranljivim materijama. Najbolje bi bilo u ovakav obrok uključiti ugljene hidrate koji će vašem tijelu povratiti energiju. Potrebni su vam proteini koji pomažu u oporavljanju mišićnog tkiva i proizvode zdrave masti za zaštitu ćelija. Sa druge strane, ukoliko niste u mogućnosti da jedete poslije treninga, zamijenite taj obrok sa brzom užinom kao što je tunjevina, kuvano jaje ili jogurt.

Možda će vas zanimati: Kako izbjeći prejedanje nakon treninga?

Važnost hidratacije

Da, ovo je stvar koju je uvijek korisno ponoviti. Hidratacija je ključ dobrog treninga. Prije svega, voda će pomoći u sprečavanju grčeva i neželjenih povreda mišića. Poželjno je da se držite zlatnog pravila koje sugeriše osam čaša vode dnevno. Svaka fizička aktivnost povećava vaše potrebe za hidratacijom, pa ne zaboravite to kada krenete sa vježbanjem.

Možda te zanima
letnjih dana

poslije treninga
@pinterest

Prirodni dodaci koji povećavaju energiju

Priznaćete, u nekim danima potrebno nam je i malo dodatne energije prije ili poslije treninga. ZdraviJa nudi neke potpuno prirodne suplemente koji vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Brzo svarljivi ugljeni hidrati

Kada imate veoma malo vremena prije treninga, a potrebna vam je energija da biste uradili to najbolje što možete, naš prijedlog svakako su brzo svarljivi ugljeni hidrati. Uzmite hranu kao što su banane ili sos od jabuke, te budite spremni za efikasan i energičan trening.

Kurkuma i đumbir

Kurkuma i đumbir su prirodne antiinflamatorne namirnice koje mogu pomoći u smanjenju bolova u mišićima, tako da je ovo odličan dodatak koji možete isprobati nakon treninga. Dodajte ih u smuti ili vaš omiljeni obrok začinite baš sa ovim aromama.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh