Šta ne smijete propustiti u Rimu?

Avatar photo

Rim. Vječni grad je pravo ime za Rim zato što vam je potrebna vječnost da vidite sve što ovaj predivni glavni grad može ponuditi. ZdraviJa prenosi savjete bloga theeverygirl.com kako podnijeti životni stil la dolce vita i istinski uživati ​​u Rimu. Neke od ovih savjeta ćete pronaći i u vodičima, a neki su skriveni dragulji vrijedni potrage. Krenimo!

Obiđite znamenitosti tokom izlaska ili zalaska sunca

Daleko najbolja ideja koju možete imati tokom boravka u Rimu je da prije izlaska sunca prošetate po uspavanom gradu. Bez obzira na to kakva ste osoba, da li volite rano ustajanje ili ne, ovo su idealna vremena da vidite mjesta kao što su Fontana Trevi, Koloseum, Španske stepenice, Panteon ili bilo koju pjacu prije nego što se prepuni gomilama koje drže štapove za selfie, guraju se za slike, i čekaju za ulazak. Rano jutro ili kasna noć daju vam prednost koju mnogi ne doživljavaju. I kad god da obilazite ovaj grad, radite to pješke!

Iskusite umjetnost jedenja

Ako inače jedete večeru oko 19h, nećete imati sreće dok ste u Rimu. U stvari, većina restorana još uvijek neće biti otvorena. Generalno, Italijani počinju večeru oko 20:30 – ili čak i kasnije. Učinite kako Italijani rade i uživajte u aperitivu uz slani čips, masline i pečene orahe koji ga prate, te tako dočekajte večeru. U Rimu ćete poželjeti da završite svaki obrok sa sladoledom. Dok god ste u italijanskoj prestonici, nećete pogriješiti sa izborom sladoleda, gdje god da ga kupite. Ako tražite posebno iskustvo, idite u Giolitti. Takođe, obavezno posjetite Panteon, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Posjetite muzeje

Od muzeja u Vatikanu i Galerije Borghese do Nacionalnog muzeja u Rimu, postoje brojne kolekcije koje vrijedi posjetiti. Nama omiljeni je muzej Kapitola, smješten na trgu Piazza del Campidoglio, na brdu Capitoline, a napravljen je od dvije zgrade okrenute jedna prema drugoj sa impresivnim trgom u sredini. U njoj se nalazi nevjerovatna zbirka antičkih rimskih bronzanih i mramornih kipova, srednjovijekovne i renesansne umjetnosti, kao i brojne razrađene freske – ali najbolji dio je najljepši pogled na Rimski forum.

Možda te zanima

Živite kao lokalac

Zaboravite hotele i odsjednite u apartmanu kad god možete. Sa toliko mnogo opcija za pronalaženje smještaja, sada je lakše nego ikada da pronađete mjesta koja nisu hoteli. Na ovaj način ćete zaista steći utisak o kulturi življenja u Rimu. Idite u prodavnicu i kupujte samo lokalne favorite. To je nova rutina koju možete prigrliti bez obzira koliko dugo ostajete. Govorite italijanski kada god možete – ciao, ili grazie mille, jer će vas Italijani zaista prihvatiti kada vide da pokušavate da govorite njihov jezik.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti vrijedni kada budete odlučili da putujete u Rim.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh