Znate li šta se krije iza japanskog koncepta Ikigai?

Avatar photo
ikigai

Japanski koncept ikigai predstavlja filozofiju za koju mnogi veruju da može biti ključ za pronalaženje smisla i svrhe života.

Reč ikigai je kombinacija japanskih reči iki, što znači život, i gai, što znači vrednost ili vrednost nečega. „Ikigai može biti prevedeno kao „razlog za postojanje“, odnosno ono što vas svakog jutra tera da ustanete iz kreveta“, napisao je u Guardianu, koautor knjige „Ikigai: Japanska tajna dugog i srećnog života“, Héctor García.

S obzirom na to da je Japan poznat po tome što u njemu žive najstariji stanovnici sveta, a prosečan životni vek traje 87 godina za žene i 81 godinu za muškarce, ikigai bi takođe mogla biti tajna njihove dugovečnosti.

Kako pronaći svoj Ikigai

pronaci ikigai

Ikigai se često ilustrira Venovim dijagramom gde se preklapaju četiri ključna elementa:

  • Ono što volite
  • Ono u čemu ste dobri
  • Ono što svetu treba
  • Ono za šta možete biti plaćeni

U preseku ovih elemenata leži vaš ikigai. Čak i ako ste u penziji, uklanjanjem zadnjeg elementa (ono za šta možete biti plaćeni) i dalje možete pronaći svoj ikigai kroz preostale tri komponente. Važno je napomenuti da vaš posao, za koji ste plaćeni, ne mora nužno biti vaša svrha ili ikigai.

Istraživanje koje je 2010. godine sprovela Centralna istraživačka služba u Japanu, a u kome je učestvovalo 2.000 japanskih muškaraca i žena, pokazalo je da samo 31% ispitanika smatra svoj rad svojom svrhom, preneo je BBC.

Mnogi japanski penzioneri otkrivaju dublji smisao kroz svoje hobije, nakon što završe svoju karijeru, što im omogućava da ostanu aktivni i srećni tokom celog života.

Pronalaženje stanja „toka”

ikigai knjiga

Verovatno možete napraviti spisak četiri pomenuta elementa i shvatiti šta je u središtu svih njih, zar ne? Međutim, ikigai možete pronaći i na još jednostavniji način, tako što ćete se u toku dana zaustaviti i zapitati se: Zbog čega ja radim sve ovo?

Možda te zanima
nervozna

Dakle, jedan od načina da pronađete svoj ikigai jeste da razmislite o trenucima kada ste potpuno zaneseni nekom aktivnošću. Stanje „toka” (flow), kako ga opisuje García, nastupa kada gubite osećaj za vreme dok radite nešto što vas duboko ispunjava.

Zapamtite te trenutke, trenutke kada ste toliko posvećeni zadatku da zaboravljate na osnovne potrebe poput hrane i pića. Upravo u tim trenucima može se kriti vaš ikigai.

Kada prepoznate koje aktivnosti vas dovode u stanje „toka”, pokušajte da prilagodite svoj život kako biste se više posvetili stvarima koje za vas imaju dublje značenje.

García deli svoje iskustvo: „Postao sam bolji u svom svakodnevnom poslu kada sam naučio da kažem ne stvarima koje mi se ne sviđaju, dok sam se istovremeno stavljao u situacije da što više radim stvari koje volim i u kojima sam dobar. Takođe sam posvetio više vremena svojim hobijima, poput joge i fotografije, i uživam u njima više nego ikad. ”

Dakle, ikigai je dubok i smislen koncept koji može značajno poboljšati kvalitet vašeg života. Potrudite se da ga pronađete!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh