Šta stoji iza japanskog koncepta Ikigai?

Avatar photo

Ovaj japanski koncept može biti tajna za pronalaženje svrhe u vašem životu.

Kombinovanjem japanskih riječi iki, što znači život i gai, što znači vrijednost, ikigai je postao koncept koji govori o pronalaženju vaše svrhe u životu. „Ikigai može biti preveden kao „razlog za postojanje“, to jeste ono što vas svakog jutra tjera da ustanete iz kreveta“, napisao je u Guardianu, koautor knjige „Ikigai: Japanska tajna dugog i srećnog života“, Héctor García. S obzirom na to da je Japan poznat po tome što u njemu žive najstariji stanovnici Zemlje, a prosječan život traje 87 godina za žene i 81 godinu za muškarce, ikigai bi takođe mogla biti tajna njihove dugovječnosti.

Kako pronaći svoj Ikigai

Ikigai je često predstavljen Venovim dijagramom gdje se sljedeći elementi preklapaju:

  • Ono što volite
  • Ono u čemu ste dobri
  • Ono što svijetu treba
  • Ono za šta možete biti plaćeni

Ono što pronađete na raskršću ovih stavki je vaš Ikigai. Ukoliko ste već penzionisani, možete ukloniti posljednju stavku i još uvijek možete pronaći svoj ikigai od preostale tri.

U stvari, posao za koji ste plaćeni možda neće imati nikakve veze sa vašom svrhom – ikigai. U istraživanju sprovedenom na 2.000 japanskih muškaraca i žena koje su sprovele Centralne istraživačke službe u 2010. godini, samo 31 posto učesnika smatrao je svoj rad svojom svrhom, prenosi BBC. Mnogi japanski penzioneri pronalaze veću svrhu u svojim hobijima nakon što napuste kancelariju, koji ne samo da ih čini i dalje aktivnim, već i njihovim životima daju smisao nakon što završe svoje karijere.

Razmislite o svom “toku”

Dok zasigurno možete napraviti spisak četiri elementa pomenuta iznad i shvatiti šta je u središtu svih njih, pronalaženje vašeg ikigai-a takođe može biti jednostavno ako se zaustavite u nekom momentu u toku dana i zapitate se: Zašto ja radim ovo?

„Kada uđemo u stanje „toka“ gubimo osjećaj prolaznosti vremena“, rekao je Garcia, stanovnik Barselone koji je u Tokiju živio 13 godina, za The Independent. „Da li ste se ikada toliko unijeli u zadatak da ste zaboravili da pijete i jedete? Koji je to zadatak bio? Upamtite te trenutke kada ste toliko zaneseni i imate „tok“, jer se vaš ikigai može kriti baš u tim trenucima.“

Možda te zanima
plastika ekologija

Jednom kada primijetite koje zadatke radite potpuno zaneseni, pokušajte da napravite promjene u svom životu kako biste se fokusirali na stvari koje imaju više značenje za vas.

„Na primjer, ja lično sam postao bolji u svom svakodnevnom poslu kada sam naučio da kažem „ne“ stvarima za koje sam osjetio da mi se ne sviđaju, a sa druge strane sam počeo da stavljam sebe u situacije da radim stvari koje volim i u kojima sam dobar“, rekao je Garsija. „Takođe sam posvetio više vremena svojim hobijima: Jogi i fotografiji, i uživam u njima više nego ikad.“

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh