Strije – kako ih spriječiti i ukloniti?

Avatar photo
strije

Većinu žena muče strije koje nastaju prilikom brzog širenja kože. U tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože, a sve rezultuje pojavom “linija” na tijelu. Iz tog razloga, strije se najčešće javljaju tokom trudnoće, u pubertetu, te pri nagloj promjeni težine.

Kolagen i elastin održavaju elastičnost kože. Ukoliko dođe do njihovog gubitka tokom povećanja tjelesne mase i rastezanja kože dolazi do formiranja izduženih brazdi koje nazivamo strije. Dolazi do oštećenja srednjeg sloja kože u kom se nalazi vezivno tkivo.

Razlikujemo dvije vrte strija: crvene i bijele. Kada se strije tek pojave na tijelu, imaju crveno-ljubičastu boju zbog velikog broja krvnih žila u njima. Ukoliko primjetite ovakve linije na svom tijelu odmah počnite sa uklanjanjem! Naime, skoro nerješiv problem nastaje prilikom povratka boje kože u strijama, odnosno kada strije postanu bijele. Tada je pigment uništen i nemoguće ga je vratiti u potpunosti.

Ono što je važno napomenuti jeste da strije nije moguće u potpunosti ukloniti. Ipak, mogu se smanjiti, a boja ublažiti, tako da budu gotovo neprimjetne. Dermatolozi imaju male tajne za borbu protiv strija. Nastavite sa čitanjem.

Pročitajte: Večernje navike na kojima će vam koža biti zahvalna već sutradan

strije
@kim_akrich

Hidratacija i njega kože kao oblik prevencije ali i liječenja

Jedan od najvažnijih aspekata prevencije strija je vanjska hidratacija kože. Obilno i svakodnevno je hidrirajte najdražim mlijekom za tijelo ili prirodnim sredstvima poput maslinovog i kokosovog ulja, jer je takva koža mekša te lakše podnosi rastezanje. Postoje i gelovi protiv strija. Njihovo redovno nanošenje dovodi do toga da strije postepeno izblijede i na taj način budu manje vidljive.

Za ublažavanje strija redovno praktikujte i pilinge, barem jednom sedmično. Odstranjivanje izumrlih ćelija kože pomaže pri nastanku nove, mlade kože. Na taj se način pospješuje regeneracija kože, a strije postaju manje vidljive.

Pravilnom brigom o koži i te kako možete smanjiti mogućnost pojave strija i uticati na to kakve će na kraju biti.

Hidrirajte tijelo i iznutra

Ključ zdrave i lijepe kože je hidratacija, kako izvana tako i iznutra! Nije dovoljno hraniti kožu izvana nego moramo paziti i na to da hidriramo organizam iznutra. Zato pripazite na unos vode koja će održati maksimalnu elastičnost kože i tako zaštititi kožu od strija.

Dvije litre vode dnevno količina je koja će vam pomoći u borbi protiv strija.

Masaža ublažava strije

Dermatolozi preporučuju redovnu masažu tijela sredstvima koja sadrže hidratizujuće epiderme. Oni poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju mogućnost nastanka strija.

Ne morate plaćati skupe masaže, dovoljna je redovna masaža pod tušem. Masaža spužvicom odlična je za poboljšanje cirkulacije, što dovodi do smanjenja vidljivosti strija.

Osim toga, za prevenciju nastanka strija na ženskim grudima preporučuje se što manje vježbati i hodati bez grudnjaka jer se time oštećuje vezivno tkivo

Retionidi najbolje uklanjaju strije

Tretinoin ili Retin-A, derivat vitamina A, doktori obično preporučuju osobama koje imaju problema sa aknama ili žele smanjiti vidljive tragove starenja. Međutim, ova tvar trenutno je jedini aktivni sastojak koji izbljeđuje strije, a radi po principu obnove kolagena koji pomaže prilikom zarastanja ožiljaka.

S obzirom na to da dermatolozi strije tretiraju kao vrstu ožiljka na koži, mogu ga preporučiti za saniranje strija. Ono što je važno napomenuti jeste da se retionidi ne smiju koristiti tokom trudnoće i dojenja.

strije
@pinterest

Kako ukloniti strije namirnicama iz kuće?

Strije je moguće tretirati jednostavno i namirnicama koje imate u kući. Kao što smo već rekli, one neće u potpunosti ukoniti strije, ali će ih ubžlažiti.

Bjelance

Bjelance sadrži amino kiseline i proteine zbog čega je to dobar izbor za ublažavanje strija. Kako ga koristiti? Potrebno je umutiti dva bjelanca i nanijeti deblji sloj na strije, pustiti da se bjelance u potpunosti osuši, a zatim je potrebno isprati hladnom vodom. Tretman je potrebno svakodnevno ponavljati najmanje 14 dana.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je još jedan način za tretiranje strija. Nanesite deblji sloj ulja na područje strija i nježno masirajte kružnim pokretima 10ak minuta. Zatim, područje obmotajte pamučnom tkaninom i grijte oko pola sata. Tretman se ponavlja najmanje mjesec dana, nekoliko puta sedmično.

Možda te zanima
alkohol

Aloe vera

Aloe vera je najbolji prijatelj vaše kože. Koristi se za liječenje mnogih oboljenja i oštećenja na koži, pa tako i za strije. Postoji nekoliko načina na koje je možete primjenjivati:

  • Utrljajte aloe vera gel na područje kože zahvaćeno strijama i pustiti ga da deluje 15 minuta, a zatim isperite kožu mlakom vodom.
  • Pomiješajte jednu četvrtinu šoljice aloe vera gela, 10 ampula E vitamina i pet ampula vitamina A; utrljavajte ovu mješavinu u kožu dok je u potpunosti ne upije.

Ponavljajte ove procese svakodnevno.

strije
@StocksyUnited

Limunov sok

Limunov sok se koristi tako što se svjež, kružnim pokretima, utrlja na područje zahvaćeno strijama. Sačekajte da koža upije sok, a onda isperite toplom vodom.

Sok od krompira

Vitamini i minerali koje krompir sadrži u sebi podstiču rast i obnovu ćelija kože. Potrebno je isjeći krompir srednje veličine na debele kriške, i njime lagano masirati kritično područje. Kada se sok iz krompira osuši, kožu isperite mlakom vodom.

Bijeli šećer

Potrebno je pomješati kašiku šećera sa manjom količinom bademovog ulja i nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu treba nanijeti na strije i lagano masirati kožu nekoliko minuta. Proces treba ponavljati svakog dana prije tuširanja u periodu od mjesec dana.

Maslinovo ulje

Zagrijte maslinovo ulje na blagoj temperaturi i njime masirati zahvaćene dijelove kože. Ostavite na koži da djeluje najmanje pola sata, da bi koža apsorbovala vitamine koji su prisutni u ulju.

Medicinski tretmani za strije

Što se tiče medicinskog liječenja strija, postoji više opcija, ali nijedna od njih nema potvrdu trajnog otklanjanja ovog problema. Najčešće se primjenjuje terapija laserom i estetska hirurgija. Laserski tretmani ne mogu u potpunosti ukloniti strije, ali mogu postati manje vidljive i neke čak mogu i vremenom nestati.

Kako se vidi iz priloženih činjenica, prevencija je najbolji “lijek” protiv strija, a ZdraviJa vam savjetuje da za njegu tijela koristite prirodne preparate koji daju odlične rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh