Švajcarska – nezaboravne lokacije koje morate vidjeti

Avatar photo
Švajcarska

Planirate uskoro da putujete u Švajcarsku, ali ne znate odakle biste krenuli i šta u stvari da posjetite u ovoj prelijepoj zemlji. Većini je ona sinonim za sir, čokoladu, vino i prelijepu prirodu. Ipak, Švajcarska krije još mnogo toga i zato se ZdraviJa potrudila da vam donese nekoliko nezaboravnih lokacija koje ne biste trebali da zaobiđete kada se nađete u ovoj zemlji.

Takođe, u nastavku teksta vam donosimo i par zanimljiovsti o Švajcarskoj i njenom stanovništvu.

Skijanje u sjenci Matterhorna

Na skijaškom odmaralištu Zermatt, možete se spustiti niz vrhunske padine s odličnim pogledom na ikonički Matterhorn u obliku zuba. Za malo drugačiji doživljaj od skijaškog, postoje i drugi načini da se divite Matterhornu. Putujući do Rothorn-a, koji je udaljen 30 minuta vožnje žičarom od Zermatta, bićete očarani spektakularnom panoramom okolnih planina.

Istražite bogate lokalne običaje i kulturu

običaji
@valais.ch

Švajcarski kantoni su dom za tako široku raznolikost tradicija i festivala na kojima ćete se često osjećati kao da ste svaki put otišli u neku drugu zemlju.

U Basler Fasnatu se možete pridružiti maskiranim bubnjarima koji šetaju ulicama Bazela, na planini Rigi možete učestvovati u borbama švajcarskih rvačica, ili se uputiti u kanton Valais na godišnju trku vještica na skijama Vitches Dovnhill.

Tokom cijele godine se dešavaju različiti festivali koji svaki na svoj način doprinose neobičnosti i ekscentričnosti švicarske kulture.

Opustite se i uživajte u pogledima na GoldenPass liniji

golden pass švajcarska
@goldenpass.ch

Linija GoldenPass je scenski put kroz Švajcarsku i pruža vam priliku da vidite neke od najljepših pejzaža u zemlji. Oko pet i po sati vožnje, putovanje će vas odvesti iz Lucerna u Montro (ili obratno) kroz šest švajcarskih kantona putem tri planinska prelaza (uključujući bruniski prelaz) i pejzaže sa jezerima, vodopadima i dolinama sa tipičnim švajcarskim selima.

GoldenPass nije direktan i morate presjedati u Interlakenu i Cvajsimmenu. Uvjerite se da je baterija fotoaparata potpuno napunjena, jer ćete sigurno željeti da snimite puno fotografija.

Vozite se do Jungfraujoch, najviše stanice u Evropi

Švajcarska
@aletscharena.ch

Na 3.454 metara nadmorske visine, Jungfraujoch u Bernskom Oberlandu je najviša željeznička stanica u Evropi. Vožnja do Jungfraujocha je siguran način da se divite švajcarskim Alpima u svom sjaju.

Putujući duž prolaza Kleine Scheidegg, moguće je vidjeti predivne vrhove planina Eiger, Jungfrau i Monch. Sa vrha u Jungfraujochu vidjećete glečer velikog Aletsch-a od 23 kilometra, najduži u Alpima.

Stopite se s prirodom u švajcarskom nacionalnom parku

nacionalni park

Nacionalni park Švajcarska, najstariji nacionalni park na Alpima, osnovan 1914. godine, nalazi se u kantonu Graubunden u istočnoj Švajcarskoj. To je kapija prirode i pokriva preko 170 kvadratnih kilometara, sa 80 kilometara planinarskih staza koje vam omogućavaju da istražite sve što vam srce poželi.

Ibeksi, divokoze, marmote, zlatni orlovi su samo neki od stalnih stanovnika parka koji se mogu primijetiti sa staza.

Otkrijte porijeklo svemira u CERN-u

cern švajcarska
@microcosm.web.cern.ch

CERN, na periferiji Ženeve je nešto što se ne može propustiti. Možda vam se neće baš tako često pružiti prilika da dođete do Velikog Hadron Collider-a, najvećeg i najmoćnijeg specifičnog akceleratora na svijetu koji se prostire na 27 kilometara prstena pod švajcarskom i francuskom teritorijom.

Ako je akcelerator uključen, iz očiglednih razloga, nije ga moguće posjetiti. Ali mikrokosmos, Globus i fascinantna izložba „Svemir čestica” vrijedi posjetiti kako biste saznali o ljudima iza LHC-a i eksperimenata koji su ih proslavili.

Planinarite u Alpima

Alpi Švajcarska
@myswitzerland.com

Planinarenje u Švajcarskoj je iskustvo koje vjerovatno nikada nećete zaboraviti. U svom malom prostoru, Švajcarska ima toliko impresivnih staza, dramatičnih planinskih vrhova i tihih, izvanrednih dolina za istraživanje.

Zahvaljujući jasno označenim stazama i u područjima skijališta, brojnim liftovima i autobusima, lako ćete se kretati.

Degustacija vina u Vaudu

Vaud vino
@myswitzerland.com

Mnoga od vina koja se proizvode u Švajcarskoj nećete pronaći nigdje drugo, pošto se izvozi samo mala marža. Kanton Vaud je jedno od najboljih mjesta za degustaciju vina i naročito vinograd Lavauk, jer 12 kilometara vinograda samo čeka da bude istražen.

Sa odličnom atmosferom, čistim planinskim vazduhom i spektakularnim pejzažima, to je iskustvo koje ne treba propustiti.

Naučite umjetnost proizvodnje sira u Gruieres-u

sir
@lamaisondugruyere.ch

Švajcarski sir neće vas sigurno ostaviti ravnodušnim. Le Gruiere je vjerovatno najpopularniji i najpoznatiji švajcarski sir. U srednjovjekovnom gradu Gruieresu, možete otkriti umjetnost stvaranja sira u La Maison du Gruiere, te ga probati rastopljenog.

Možda te zanima
ciscenje frizidera

Gradske ulice takođe su prijatne za istraživanje, a ne biste trebali propustiti uživanje u tradicionalnom meringue i bogatoj kremi Gruiere, još jednoj specijalnosti u ovom regionu.

Isprobajte neke od najboljih svjetskih švajcarskih čokoladica

čokolada
@myswitzerland.com

Posjetite Maison Cailler u Brocu, jednu od najstarijih fabrika čokolade na svijetu. Istražite Cirih i naučite priču o čokoladi Lindt. Sve ovo i još više je moguće u Švajcarskoj, domu nekih od najboljih svjetskih čokoladnih poslastica.

Možda vas bude zanimalo i koje to aktivnosti možete raditi u Cirihu, potpuno besplatno.

Doživite istoriju u Chateau Chillon

Chateau ChillonŠvajcarska je dom mnogih istorijskih dvoraca, ali možda niko drugi nema tako lijepu okolinu kao Chateau Chillon. Smješten na malom stjenovitom ostrvu, dvorac stoji na vrhu Ženevskog jezera sa zapovjednim pogledom na okolne planine, poput nekog lika iz bajke.

To je najposećenija istorijska zgrada širom Švajcarske i vjerovatno ćete provesti nekoliko sati lutanja kroz njegove spavaće sobe, dvorišta i tamnice ili se samo diviti pogledima.

Zanimljive činjenice o Švajcarskoj koje možda niste znali

Švajcarska je jedna od najmanjih, ali i najspecifičnijih zemalja na svijetu. Svi znaju za čuvene švicarske čokolade, sir i satove. Ipak, ima mnogo više jedinstvenih stvari o ovoj zemlji. Nemojte biti iznenađeni ako nakon čitanja ovog teksta poželite da spakujete torbe i da preselite u ovu zemlju!

 • Da li ste ikada poželjeli da iznajmite kravu? Vjerujemo da jeste. Dobro došli u Švajcarsku, gdje je to u stvari moguće. Zar ne bi bilo divno praviti sir od kravljeg mlijeka vaše krave?
 • U Švajcarskoj nikada niste više od 16 km udaljeni od jezera. Ukupno u njoj ima oko 1.500. Dovoljno da provedete sjajan ljetni odmor!
 • Čist vazduh, obilje prirode i visokokvalitetna zdravstvena zaštita u Švajcarskoj doveli su do drugog najvišeg životnog vijeka u svijetu – odmah nakon Japana.
 • Kao zemlja koja voli životinje, protiv zakona je da držite jedno morsko prase u kući. Morate imati par. Nije li to divno?
 • Svuda postoji besplatna voda. Kad god vidite vodu koja prolazi kroz česmu bilo gdje i u bilo kojem gradu, samo napunite svoju bočicu, sigurna je za piće. Samo grad Cirih ima oko 1.200 fontana kroz koje protiče voda 24 sata dnevno.
 • U slučaju da vam 1.500 jezera nije dovoljno, bićete srećni da čujete da su Švajcarci napravili bazene u rijekama. Voda rijeka poput Rhine ili Aarea je tako čista, da je čudesno plivati u njima. Neki ljudi čak koriste riječne struje kako bi putovali kući poslije posla, a tokom ljeta. Svoje stvari čuvaju u vodootpornim torbama i bukvalno plutaju kući.
 • Švajcarci su veliki gurmani. Pored svoje poznate čokolade i sira, proizvode neka od najboljih vina na svijetu – ali ih drže za sebe. Samo oko 2% izvoze iz zemlje, pa ako tražite jedinstveno iskustvo u vinu, Švajcarska je vaša destinacija!
 • Šta vam još zanimljivo pada na pamet kada razmišljate o Švajcarskoj? Jodeling, očigledno! Festival se održava svake tri godine sa 10.000 jodelera, bacačima zastavice i alfornima koji pokazuju svoje posebne vještine.
 • Švajcarci prilično aktivno učestvuju u političkim odlukama u svojoj zemlji. Oni imaju pravo da osporavaju zakon koji je usvojio Parlament ako mogu u roku od 100 dana prikupiti 50.000 potpisa.
 • Nakon toga, zakazuje se nacionalno glasanje i svi građani odlučuju prostom većinom ako žele prihvatiti ili odbiti taj zakon. Ovo nije samo teoretska mogućnost, već se redovno radi.
 • Švajcarska spada u jednu od ekološki najčistijih zemalja na svijetu: godišnja emisija CO2 po glavi stanovnika je oko 5-6 metričkih tona (u poređenju sa 18-19 za SAD).
 • Individualna stopa recikliranja svih recikliranih materijala u Švajcarskoj je između 80 i 95% za staklo, aluminijum, papir, karton i PET plastiku. Švajcarska elektroenergetska mreža čini 56% hidroelektrana i 39% nuklearnih. To je manje od 5% termalne snage.

Zar ovo nisu dovoljni razlozi da posjetite ovu magičnu zemlju?

Za još destinacija koje možete obići, posjetite našu podrubriku Putujem i pronađite najbolje za sebe. A u komentarima nam pišite šta biste voljeli da posjetite i o kojim destinacijama još želite da vam pišemo.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh