Sve što trebate znati o kolagen peptidima

Avatar photo

Kolagen je poprilično poznat kao supstanca koja omogućava održavanje kože sjajnom i bez bora, ali kozmetički razlozi su potpuno sporedni, iako zaista jesu važni. Kolagen je takođe najobimniji građevinski blok u našim tijelima i čini oko 30 odsto proteina. To je protein koji je zadužen za elastičnost i podmlađivanje svih vezivnih tkiva, što uključuje kosti, tetive, ligamente, hrskavice, krvne sudove, sistem za varenje i, naravno, kožu.

Svaki put kada se krećete, bilo da radite jogu ili trčite kako biste uhvatili autobus, to je zahvaljujući kolagenu. U jednostavnim, manje naučnim riječima, kolagen je ljepilo koje drži vaše tijelo. Ljudi i životinje ga podjednako trebaju kako bi vodili normalan svakodnevni život.

Zašto je potrebno uzimati kolagen kroz suplemente?

Da, kolagen je nešto što čini naše tijelo onakvim kakvo jeste. Ipak, sa godinama, naša tijela prirodno počinju da proizvode manje kolagena. Ovo je sasvim objašnjivo kada se sjetimo da skoro svi u određenim godinama dobiju bore. Ovaj proces počinje u 30-im godinama i ubrzava se u 40-im i 50-tim, jer ćelije kože postaju manje aktivne, razvoj kostiju je neuravnotežen, a zglobovi vam pružaju nelagodnost i bol, i sve to zbog slabije proizvodnje kolagena.

Drugi faktori koji utiču na smanjenu proizvodnju kolagena mogu biti dio životnog stila kao što su pušenje, izlaganje suncu i ishrana bogata šećerom. Ovi faktori utiču na proizvodnju kolagena bez obzira na starost.

Ukoliko vam ovi preventivni zdravstveni razlozi nisu dovoljni, uzimanje kolagena kroz suplemente takođe će vam ojačati kosu, kožu i nokte. Kolagen ne samo da pomaže u podmlađivanju, već obnavlja i suhu kožu, te pomaže sa problemima poput akni. Uzimanje kolagena takođe pomaže u liječenju opstipacije i drugih problema koji uključuju crijeva, poboljšava funkciju zglobova i povećava metabolizam dodavanjem nove mišićne mase, apsorbujući usput hranljive materije. U osnovi, kolagen je Beyoncé svih suplemenata!

Kako treba uzimati kolagen kroz suplemente?

Kolagen peptidi se mogu uzeti u praškastom obliku, to je najlakši i najjednostavniji izvor, jer se lako apsorbuje kroz hladnu ili toplu vodu. To znači da možete dodati kolagen peptid u svoju jutarnju kafu ili čaj. Uticaj koji će ova mala rutina imati na vaše zdravlje i izgled je ogroman, a to ćete vidjeti kada počnete da sijate.

Našem tijelu je takođe potreban Vitamin C kako bi se u potpunosti apsorbovali hranljivi sastojci i podstakla proizvodnja kolagena, zbog čega je Vitamin C toliko popularan u njezi kože. On pomaže ćelijama kože da proizvode više kolagena, što rezultuje sjajnijom i prirodno toniranom kožom bez bora. Ipak, vitamin C se veoma lako pronalazi i u svakodnevnim namirnicama poput kelja, kivija, limuna ili narandže.

Možda te zanima
voda u flasici

Znajte da može biti teško izabrati pravi dodatak, jer kolagen prahovi nisu svi isti. Prilikom odabira pravog proizvoda, potražite onaj koji ima što manje sastojaka. Kolagenski proteinski prah treba da sadrži samo kolagen peptide, hidrolizat kolagena ili hidrolizovani kolagen.

Takođe treba izbjegavati aromatizovane praškove (jer obično imaju nepotrebne šećere koji mogu uznemiriti vaš probavni sistem) i provjeriti njihovu sertifikaciju. Takođe, ukoliko ste u prilici, prvo se posavjetujte sa porodičnim ljekarom prije nego što krenete da konzumirate kolagen.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh