Svjetski dan zdrave hrane kao borba protiv gladi u svijetu

Avatar photo

Hrana je preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Današnji dan je posvećen  obilježavanju Svjetskog dana zdrave hrane i obilježava se u mnogim zemljama u svijetu u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Posvećen je borbi protiv gladi u svijetu, ali i borbi za bolji kvalitet namirnica.

Savremeni način života potisnuo je tradicionalni način prehrane i zamijenio ga industrijskim prerađevinama. Trebamo biti svjesni da organska hrana nije ništa skuplja od konvencionalne, a zdravlje mora biti na prvom mjestu.

Zdrava ishrana se ne zasniva samo na usvajanju zdravih životnih navika nego odricanju od loših prehrambenih i životnih navika čime ćete se osloboditi negativnih efekata loše prehrane kao što su hronični umor, depresija, ovisnost o hrani i naravno suvišni kilogrami.

Današnji, ubrzan tempo života dodatno nam otežava situaciju, jer nam je lakše otići u obližnji supermarket i kupiti hranu, nego se zaputiti do tržnice i kupiti nešto zdravije. Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u snalaženju na haotičnom tržištu hrane. Pročitajte ih i učinite nešto dobro za sebe:

Kupujte sezonsko voće i povrće

Jeste li primijetili da ljeti čak i paradajz u trgovačkim centrima ima bolji okus dok je zimi poput nezaslađene gumene bombone, ne možete ga ni progutati?

To je zato što je ljeti njihova sezona i veliki trgovački centri, zbog dobre ponude i velike potražnje, nabavljaju proizvode od domaćih proizvođača. Informišite se o tome kad je najbolje kupovati određene proizvode i čitajte iz koje zemlje potiču.

Čitajte šta piše na deklaraciji

Mnogi kupci ne čitaju deklaracije koje, zakonski, moraju sadržavati informacije o sirovinskom sastavu i roku upotrebe. Čitanje deklaracija posebno je bitno za osobe koje imaju probleme sa alergijama na hranu, kao i da budete sigurni da ste na pravom putu do zdrave hrane.

Na deklaraciji se moraju navesti svi korišteni aditivi u količinama prema redoslijedu i zastupljenosti, što vam može omogućiti izbor između zdravijih i manje zdravih namirnica. Posebno izbjegavajte umjetne zaslađivače poput aspartama koji mogu biti štetni za razvoj djece, a nalaze se u slatkišima i proizvodima sa natpisom “bez šećera”.

Možda vam bude korisno: Znaš li da čitaš etikete na prehrambrenim proizvodima?

Kupujte lokalno kad god možete

Kad god imate priliku, otiđite na pijacu i kupite namirnice iz domaće proizvodnje. Takođe, raspitajte se ko u blizini vašeg grada ima seosko domaćinstvo i uzgaja domaće proizvode za prodaju. Povežite se s tim ljudima i garantovano ćete uvijek imati provjereno svježu hranu koja nije tretirana.

zdrave hrane

Uzgajajte kod kuće

Možda nemate mjesta za vrt, ali ako imate balkon možete uzgojiti razne vrste povrća, smanjiti troškove i zdravije se hraniti.

U teglama ili saksijama zaista možete uzgajati svašta, od paprike, krastavaca, mrkve, celera, peršuna do voća poput limuna, kupine ili ribizla. Uljepšaćete balkon ili terasu, a pritom obogatiti svoj tanjir.

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

Takođe, možete da uzgajate i razno začinsko bilje poput bosiljka, nane, majčine dušice, koprive, kadulje i drugih začinskih biljaka koje volite. Na taj način ćete uštediti novac, a s druge strane, imaćete domaći proizvod koji ćete s ponosom koristiti u vašoj kuhinji.

Pripremite organizam za zimu

Povrće je jako zdravo i trebamo ga jesti uz svaki obrok. Za period jesen/zima nutricionisti savjetuju da se jede fermentirano povrće.

Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata vitaminima i probiotičkim bakterijama koja može da nas zaštiti od gripe i virusa.

Možda vam bude interesantno: Evo koji vitamini su vam potrebni zimi

Ove činjenice i savjeti, sigurni smo, biće vam od koristi pri odluci da se hranite zdravo, te da uz neki zdravi obrok doprinesete Svjetskom danu zdrave hrane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh