Tijelo žene od mladosti do starosti doživi ove drastične promjene

Avatar photo
tijelo zene zdravlje godine

U životu svake žene, u periodu između 20 i 60 godina starosti, događaju se najvažnije stvari, donose najveće odluke, poput završetka školovanja, zapošljavanja, udaje, djece, razmišljanja o penzionisanju i slično. Osim vanjskih uticaja, na odluke koje donosimo utiču i promjene kroz koje prolazi ženino tijelo.

Sa dvadeset i više smo tjelesno najaktivnije, sa trideset je krajnje vrijeme da pojačamo mišićni tonus, sa četrdeset i više treba jačati libido, a sa pedeset se suočiti sa menopauzom koja dramatično djeluje na žensko tijelo i psihu.

Ovo je lista promjena koje očekuju svaku mladu, s kojima se suočava svaka zrela, a s kojima se znala i morala nositi svaka mudra žena.

Od 20 do 30

To su godine kada smo u čvrstom zagrljaju mladosti. Većinu vremena je zdrava žena poletna i puna energije. Kontrola težine ne zahtijeva pretjerano treniranje. Masne naslage se tope kao i sladoled, dječju poslasticu kojeg još nismo u potpunosti prerasle.

Vježbanje daje brze rezultate

Odlično doba za sticanje discipline u vježbanju. U ovoj dobi tijelo žene odlično prihvaća pozitivna djelovanja treniranja. Brzi metabolizam i velika količina mišićne mase optimalni su uslovi u kojima se tijelo vrlo brzo prilagođava na nametnuti ritam. Dvadeset i više godina starosti je zato najbolje vrijeme da se postigne željeni izgled tijela.

tijelo žene zdravlje mladost

Problemi sa kožom uzrokovani stresom

Trčeći za karijerom, prekovremeni sati, probijanje u svijetu posla kao i haos koji vlada u društvenom životu, sve to utiče na nivoe stresa kojima je mlada žena izložena. Zanemarivanje zdrave prehrane, preskakanje obroka, ostajanje budan duboko u noć, izlasci i alkohol, sve to, u najmanju ruku, narušava zdravlje kože.

Nutricionistica Helen Ford preporučuje prehranu bogatu proteinima, žitarice i mnoštvo tamnog voća i povrća. Ključno je izbjegavati alkohol i truditi se da uredno spavamo. U toj dobi poželjno je piti vitamin C, nastojati da uzimate minerale, izbjegavate obično i konzumirate riblje ulje.

Seksualna energija je na najvišem nivou

Tvoji reproduktivni organi su na vrhuncu. Plodnost je u prvom planu, a hormoni divljaju. To znači kako je seksualni apetit nezasitan, osim ako djevojka/žena ne pije kontracepcijske tablete, za koje se vjeruje da utiču na libido.

PMS postaje sve gori

Zbog povišenih nivoa hormona, grčeva, osjetljive kože i grudi, menstrualni ciklus, a posebno PMS, mnogo su izraženiji. Postoje posebni prirodni lijekovi koji umanjuju tegobe uzrokovane menstrualnim ciklusom. Ulje noćurka jedno je od takvih, prirodnih, lijekova, a dobro je za umanjivanje osjetljivosti grudi.

Od 30 do 40

Tridesete i četrdesete su godine u kojima hormoni imaju tendenciju da ispadnu iz balansa. “To znači kako je sve što ti se događa posljedica životnog stila koji odabiremo”, kaže nutricionistica i kondiciona trenerica Jane Mitchell.

Gubitak mišićnog tonusa

Prirodna atrofija mišića započinje u ovim godinama. Tada je pravo vrijeme da se uzmu bučice i počne vježbati, kako bi zadržali mišiće, jer s godinama oni će se sve više topiti.

Izloženost stresu uzrokuje debljanje

Postoji mit kako se žene počnu debljati čim napune 30 godina, ali to nema veze sa starosti, već sa životnim tempom. Žene koje u toj dobi rade, sklonije su poslovima u kojima sjede, pa se prvi problemi pojave oko struka. Zbog stresa otpuštamo hormon koji potiče naše tijelo da skladišti masti oko trbuha.

tijelo žene zdravlje Bore

Naše tijelo proizvodi znatno manje kolagena, pa se lice sužava, dobijamo prve bore, što je jedan od prvih znakova starenja.

Tijelo se sve teže oporavlja

Ovo pravilo najviše se odnosi na žene koje u tridesetima i četrdesetima odluče da imaju djecu. Njihov stomak se teže oporavlja od devet mjeseci rastezanja, a povratak na staru tjelesnu težinu pravi je izazov. U suprotnosti sa mišljenjem kako lakše smršaju one porodilje koje se brzo vrate na posao, nagomilanih kila se lakše riješe žene koje ostanu kod kuće s djecom.

“Ukoliko se vratite na posao, bićete izloženi ogromnim pritiscima pa će ishrana postati neuredna, a nastojanja da se vratite na normalnu težinu, uzaludna. Baš u takvim situacijama žene se najviše udebljaju”, kaže Jane Mitchell.

Od 40 do 50

Libido je na udaru

Zbog niskih nivoa hormona ili jednostavno zbog iscrpljenosti koju uzrokuje svakodnevni život, urušava nam se libido. U toj situaciji mogu pomoći omega-3 kiseline, koje možemo pronaći u ribi, bademima, lješnjaku i slično. Vitaminski napici su poželjni. Magnezijum, kalcijum i vitamin D treba svakodnevno unositi u organizam.

Menopauza kuca na vrata

Većina žena, dok su mlađe, ni ne razmišljaju o menopauzi. Međutim, pojedini simptomi se mogu pojaviti mnogo ranije nego što to očekujemo. “Naša tijela imaju zadani broj jajašaca i jednom kada su ona iskorištena nastupaju znakovi menopauze”, kaže Jane.

Šećer i alkohol u potpunosti treba izbaciti, a vježbanje i dalje treba ostati sastavni dio svakodnevice.

tijelo žene zdravlje Lice se mijenja

U ovoj dobi naše se lice drastično mijenja, što je posljedica gubitka masnoće iz obraza. Bore dolaze u prvi plan, nos se spušta prema dolje, očne udubine se produbljuju, jer i kosti više nisu kao što su nekada bile.

Zglobovi postaju sve slabiji

Osteoporoza nije samo riječ koju čujemo u reklami za lijekove, već je stvarnost koja očekuje mnoge žene u ovoj starosnoj dobi. Stručnjakinja za artritis, doktorica Janet Lord upozorava kako na to pitanje treba obratiti pažnju, jer je kod žena te dobi vrlo učestala pojava osteoartritisa.

Možda te zanima

Prijašnje povrede sada dolaze na naplatu, tjelesna težina takođe je bitna, budući da se pojavljuju oštećenja na čašicama zgloba, pa on više ne radi glatko kao prije.

Nije poznato je li problem u potrošenom koštanom materijalu, atrofiji mišića ili sve slabijoj regenerativnoj sposobnosti našeg tijela, ali činjenica je kako krajem ovog životnog doba artritis postaje ozbiljno pitanje.

Od 50 do 60

U tim godinama ulazimo u menopauzu i sve promjene uzrokovane su tim fenomenom. Međutim, na koji način se menopauza odražava na kvalitetu života žene u ovim godinama individualna je stvar i ne postoje jedinstvena iskustva kojih bi se mogli čvrsto držati.

Opada interes za seks

Hormonalne promjene i pad nivoa estrogena uzrokuju smanjenje seksualne želje. U ovoj životnoj fazi ženama slabi libido i dožive suhoću rodnice.

Stvaraju se naslage oko trbuha

Usporen metabolizam, niski nivoi hormona, posebno testosterona, dio su uzročnika debljanja oko struka. Takvih naslaga teško se riješiti.

Depresija

Osim hormonalnih promjena, koje utiču na ženu, to je vrijeme kada djeca napuštaju dom, kada se vrši revizija života i, uopšteno, kada smo, zbog promjena, skloniji da padnemo u depresiju.

tijelo žene zdravlje organizamSlabe kosti

Slomiti nogu ili ruku, kuk ili bilo koju kost u ovim godinama znači dugotrajan oporavak, a često i komplikovane operacije. Zašto? Zato što je gustoća kostiju znatno manja od one kada smo imali 40 godina, a osteoporoza je bolest koja zahvata veliki broj žena.

Na kosti zato treba jako dobro paziti, piti kalcijum sve vrijeme. Šećer i alkohol treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, a nivo endorfina držati visoko, vježbom koja odgovara volji i želji pojedine žene.

Pravila nema, kada je menopauza u pitanju, svaka je žena slučaj za sebe. Bitno je znati šta nas očekuje i ponašati se u skladu sa preporukama doktora.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh