Tipovi masaže lica + evo kako – korak po korak

Avatar photo
masaže lica

Do sada smo često govorili i naglašavali važnost čišćenja, hidratacije i tretmana lica, ali ono o čemu se malo manje govori a jednako je važno jesu i masaže lica. Mnogi stručnjaci za njegu kože smatraju da ova jednostavna rutina donosi dugoročne koristi, te da njoj svakako treba da posvetimo nešto više pažnje.

Šta je masaža lica i zašto nam je važna?

Masaža lica je tehnika koja uključuje upotrebu ruku ili alata za nježno masiranje kože lica. Ona pomaže u povećanju cirkulacije krvi, opušta mišiće lica, smanjuje natečenost i daje savršen sjaj. Svakoga dana možete masirati lice pet minuta, ali profesionalna masaža i njega lica preporučuje se jednom u 3-4 nedelje. Ovaj ciklus obnavljanja kože osiguraće vam glatku i ujednačenu kožu.

masaže lica
@pinterest

Šta masaža čini vašem licu?

Osim što stvara prijatan opuštajući osjećaj, ova masaža pokreće naše mišiće lica, te pokreće krv kako bi se stvorio ujednačen ton. Masaža lica čisti pore i omogućava našim proizvodima za njegu kože da bolje rade posao. Ona takođe pomaže i u ispuštanju ustajale tečnosti koja izaziva nadutost i natečenost lica.

Tipovi masaže lica

Limfna drenažna masaža lica

Limfa je tečnost u našem tijelu koja nosi toksine i eliminiše otpad. Sastoji se od vode, proteina i soli. Akumulirana limfa se može drenirati masažom. Ovo je odlična tehnika ukoliko želite da podmladite kožu dubinskim čišćenjem.

Šijacu ili masaža lica pritiskom prstiju

Ova vrsta masaže koristi akupresuru koja se vrši na određenim tačkama na licu, a koje se nazivaju energetski kanali. Oni koji praktikuju ovu kinesku tehniku koriste specijalne uređaje, prste ili dlanove kako bi tonirali mišiće i smanjili pojavu bora na licu.

Klasična masaža lica

Klasična masaža lica najčešći je i najpoznatiji oblik koji koriste mnogi kozmetičari širom svijeta. Ona uključuje pokrete poput tapkanja, milovanja, gnječenja i štipanja. Podstiče proizvodnju kolagena i čini kožu opuštenom.

Kobido masaža lica

Kobido zapravo znači “drevna ljepota”. Ovo je najstarija vrsta masaže lica, a koristi čak 47 tehnika za masažu 16 mišića lica. To je duboka relaksirajuća masaža koja takođe pomaže u ublažavanju bolova.

masaže lica
@pinterest

Kako sprovesti masažu lica

Koliko god jednostavno izgledalo, mogi će se složiti da su ipak mala uputstva poželjna kada se radi o masaži lica. ZdraviJa vam korak po korak objašnjava kako da uradite ovaj tretman lica kod kuće.

Prije svega, važno je da pripremite vašu kožu. Operite lice mlakom vodom, hidrirajte kožu, izaberite ulje, isparite lice da biste omekšali pore i olakšali prodiranje ulja. U slučaju da imate osjetljivu kožu sklonu aknama ili masnu kožu, prilikom masaže držite se laganog pritiska.

Možda te zanima

Masirajte čelo – stavite zglobove između obrva i pomjerite ih prema liniji kose. Ponovite ovo pet puta.

Masirajte područje oko očiju – budite veoma nježni prema koži oko očiju jer je ona prilično osjetljiva. Koristite kotrljajuće pokrete domalog prsta i ponovite ovo pet puta.

Masirajte obraze –  naslonite zglobove na obraze blizu nosa i prevucite ih preko obraza prema ušima, te ponovite pet puta.

Masirajte područje usta – napravite ‘V’ oblik kažiprstom i srednjim prstom. Postavite prste tako da je kažiprst iznad gornje usne, a srednji prst ispod donje usne, zatim nježno pritisnite i povucite prema ušima.

Masirajte bradu – postavite dlanove ispod jagodica i masirajte prema liniji kose.

Masirajte vrat – tretman završite sa vratom, masirajte ga vertikalnim pokretima od ključne kosti prema licu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh