TOP 5 plaža koje MORATE posjetiti u oktobru

Avatar photo

Sudeći prema vremenu posljednjih dana, izgleda da je ljeto zaista gotovo. Postoje, međutim, one destinacije na kojima čak i u oktobru možete da se sunčate i kupate. Mi vam predstavljamo naš izbor od TOP 5 plaža.

Iako već pomalo zaboravljeni ljetni odmori ustupaju mjesto planinama i skijanju, još uvijek se na Mediteranu ali i dalekim destinacijama kupa, sunča i uživa, možda i više nego u špicu sezone. U Tunisu, Egiptu, antalijskom dijelu Turske, ostrvima Grčke plaže su bez uobičajenih ljetnih gužvi a more je prijatno za kupanje.

U Egiptu, na Crvenom moru je toplo i u novembru a temperature vode izjednačavaju se sa vazduhom u rasponu od 25 do 30 stepeni pa je uživanje veće na polupraznim plažama. Svi koji mogu, rado i sve više odlaze u oktobru na jesenje ljetovanje i tvrde da se ne bi više mijenjali za špic sezone.

Hurgada, Egipat

Hurghada plaža

Na Crvenom moru je toplo i u oktobru, kada se temperature vode i vazduha kreću od 25 do 30 stepeni. Vremenski uslovi su odlični, temperature umjerenije, a morska voda topla, pa je kupanje pravo uživanje.

Hurgada se izdvaja kao najpopularnije egipatsko ljetovalište koje se nalazi 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kaira. U popularnoj turističkoj destinaciji na raspolaganju su vam pješčane plaže, raznovrsna flora i fauna.

Za vrijeme vašeg boravka u Hurgadi obavezno posjetite arheološku prestonicu Egipta Luksor, koralno ostrvo Giftun sa prelijepom Rajskom plažom i beduinska sela u istočnoj pustinji.

Tunis

Tunis
@boris_dashkevich

Za sve one koji žele da istraže saharski dio Tunisa, oktobar sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni predstavlja najbolji dio godine. Zbog nižih cijena i odlične klime, ova afrička zemlja je prava preporuka.

Boravak u poznatom hotelu sa 5 zvjezdica „El Mouradi HAMMAMET” pruža istinski ugođaj. Tunis nudi mnoge stvari- turisti mogu da uživaju u ljepotama Sahare, Matmate, oaze Šebika, glavnog grada Tunisa, rajskih hotela na obodu pustinje u Tozeru i Duzu, velikog koloseuma El Džema ili ostataka drevne Kartagine u velikoj kružnoj turi.

Antalija, Turska

Antalya plaža
@tatyana_soloveva

Smještena je u zapadnim dijelu zemlje, na prelijepim plažama Sredozemnog mora. Odlikuje se bogatim istorijskim naslijeđem, pješčanim plažama i toplim, čistim morem. Ljeti prepuno turista – s jeseni savršeno za uživanje. Antalija, grad u istoimenoj regiji na jugu Turske.

Sa preko 300  sunčanih dana u godini, ovo mjesto garantuje lijepo vrijeme s jeseni, a što se smještaja tiče teško ćete naći pristojne apartmane, pa savjetujemo da se pak odlučite za hotel – koji ćete u ovo doba godine naći po zaista povoljnoj cijeni. Rijetko ko se iz Turske vratio razočaran uljudnošću i gostoprimstvom, što je svakako veliki plus.

Algarve, Portugal

Algarve
@traveldreamseekers

Ah, Portugal – dugačke plaže, sunce i sjajno vino. Da li vam treba još nešto za dobar odmor? Algarve, najjužnija regija ove zemlje, trenutno je okupana suncem i u toku dana je oko 30 stepeni, što je sjajna promjena u odnosu na kišnu i hladnu Banjaluku.

Algarve je smješten u ušuškanom dijelu Atlantika, na mjestu gdje okean naglo zavija ka Gibraltarskom moreuzu i ulazi u Sredozemno more. Ova oblast prostire se dužinom od oko 150 kilometara i počinje od gradića po imenu Tavira na istoku do grada Sagres na krajnjem zapadu.

Možda te zanima
letovanje sa decom

Plaž, odnosno plaže okružene izdubljenim, okerastim krečnjačkim stijenama visine 20 – 50 m, smatraju se zaštitnim znakom Algarvea i njegovih ljetovališta. Iako još uvijek na hladnom Atlantiku, u ovom dijelu more je ipak značajno toplije nego na sjeveru Portugala, ali ipak, nešto hladnije od Sredozemnog mora.

Krit, Grčka

Krit plaža
@grckainfo

Najjužnije grčko ostrvo je u oktobru dovoljno prazno da se ne nervirate oko gomile turista, a opet dovoljno živo da svako veče možete negdje da izađete i ne osjećate se kao da ste u nekom zabačenom selu. Zbog lokacije, Krit najduže ima prijatne temperature, pa je idealna destinacija za „jesenovanje“. Cijene hrane su iste kao i u ostatku Grčke.

Grčka ima svoje boje jeseni ili poznog ljeta. Zriju masline, rane sorte već mogu i da se beru, a slast smokava uz opor okus vina „Recine”, kozjeg sira, usoljenih srdela daju drugu dimenziju vašem odmoru na nekoj od prostranih plaža sada neopterećene suncobranima, gužvom, bukom i jurnjavom za dobrim mjestom.

Koja je vaša ovogodišnja lokacija i najljepša plaža za „jesenovanje“?

Ako ste ipak više ljubitelji jesenjeg obilaska kopna i gradova, pročitajte u kojim evropskim gradovima možete provesti čarobnu jesen.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh