Topla ili hladna voda – vodič za ljepotu i zdravlje tijela

Avatar photo
vodič za ljepotu

Iako smo svi za to da s vremena na vrijeme prekršimo pravila (život je prekratak da bismo uvijek igrali po knjizi), postoje smjernice kojih se treba pridržavati kada je u pitanju odlučivanje između hladne i tople vode, bilo da je pijate ili da se tuširate sa njom. Ako želite da vaše tijelo radi za vas, pročitajte sledeće savjete kao vodič za ljepotu i zdravlje u narednim danima. Voda je ovoga puta glavni sastojak.

vodič za ljepotu
@pinterest

Benefiti za ljepotu

Podočnjaci su vaša bolna tačka? Ovo je razlog kada trebate pribjegavati hladoj vodi. Pranje lica hladnom vodom može da djeluje kao adstringent i učini da se vaša koža privremeno povuče i zategne, što može pomoći u smanjenju otečenosti takođe. Hladna voda zatvara i pore, zbog čega koža izgleda ujednačenije. Dakle, ako ste se probudili izgledajući iscrpljeno i natečeno, posegnite za hladnom vodom za jutarnje umivanje.

Benefiti za tijelo

Ako uspijete da prevaziđete početnu nelagodnost, praktikovanja hladnog tuša to može imati brojne prednosti za vaše tijelo i kožu. Ovo uključuje smirivanje svraba kože, povećanje cirkulacije, sagorijevanje masti, smanjenje bolova u mišićima nakon treninga.

Kada hladna voda dodirne vaše tijelo, vjerovatno ćete ispustiti onaj prvi dah koji će prouzrokovati ledeni mlaz. Ovakva primjena hladne vode pozitino utiče i na:

  • unos kiseonika
  • otkucaje srca
  • budnost

Možda će vas zanimati i ovo: Korištenje leda kao skincare rutine

vodič za ljepotu
@pinterest

Topla voda

Benefiti za ljepotu

Kada je u pitanju pranje lica, Američka akademija za dermatologiju preporučuje upotrebu mlake vode. Većina proizvoda za čišćenje lica je dizajnirana tako da najbolje funkcioniše sa toplom vodom, a ne sa hladnom, tako da ćete izvući maksimum iz bilo kog proizvoda koji koristite tako što ćete održavati blagu toplinu temperature vode.

Možda te zanima
saveti za negu selebritiji

Benefiti za tijelo

Pijuckanje tople vode tokom dana ima brojne prednosti koje ne biste dobili sa ledenom vodom. Za početak, topla voda može pomoći u razgradnji hrane u stomaku, što olakšava varenje, a takođe može poboljšati i rad crijeva i ublažiti zatvor. Ostale prednosti odabira tople vode uključuju gubitak težine (topla voda povećava tjelesnu temperaturu, što zauzvrat povećava i metabolizam), poboljšanu cirkulaciju krvi i eliminaciju toksina koji mogu uzrokovati prerano starenje.

vodič za ljeptu
@pinterest

Ako imate problema da se opustite ili zaspite noću, možda ćete biti u iskušenju da se istuširate toplim tušem da biste ublažili stres tokom dana. Ovo je uobičajena praksa za opuštanje mišića prije spavanja, jer topli tuševi aktiviraju parasimpatički nervni sistem koji nas čini umornim.

Odlučite koja temperatura vašem tijelu najviše prija, slušajte ga i praktikujte to iz dana u dan, promjene u zdravlju i ljepoti će ubrzo biti vidljive.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh