Trening tokom menstruacije – Da ili Ne?

Avatar photo
Menstruacija

Često se respravlja na temu vežbanja u toku menstrualnog ciklusa. Sigurno si se i ti nekada zapitala da li je u redu da odeš na trening tokom svoje menstruacije. Mnoge žene preskaču svoje treninge u ovom periodu meseca iako za tim nema preterani razlog.

Postoji mnogo benefita od vežbanja tokom menstrualnog ciklusa. Tokom ovog perioda menjaju se hormonu koji se luče u našem telu i zbog toga često imamo manje energije nego inače. Ipak, ukoliko počenmo sa izbegavanjem vežbanja, to nam neće pomoći da sačuvamo energiju.

Menstruacija

Bolje raspoloženje

Dobar trening veoma lako ulepša dan i podigne raspoloženje. Takođe, pospešuje i cirkulaciju. Utiče i na smanjenje glavobolje i grčeva koji su česta pojava tokom ciklusa.

Povećanje nivoa endorfina

Vežbanje stimuliše lučenje endorfina u našem organizmu. Endorfin pozitivno utiče na smanjenje bolova tokom ovih dana. Ovo je hormon sreće i sa tim u vezi sigurno ćemo se osećati manje depresivno.

Grčevi

Birajte meke vežbe i one koje dodatno uključuju istezanje i vašu karlicu. Ovo će pomoći da smanjite grčeve koji se javljaju tokom menstrualnog ciklusa.

Menstruacija

 

Koje vežbe su dozvoljene?

Idealne vežbe za one dane u mesecu svakako su mnogo manje intenzivnije od regularnih koje radite. Dajemo vam predlog da tih dana probate lagani kardio trening, pilates ili trening snage. Naučna istraživanja pokazala su da progeseron negativno utiče na građenje mišića u telu. Na početku menstrualnog ciklusa, ovaj hormon je dosta nizak što može predstavljati pravi trenutak da uradite neke od vežbi snage i pojačate klopu koja je bogata proteinima.

Možda te zanima
maraton

A bazen?

Apsolutno preporučljivo. Plivanje može dodatno ublažiti vaše menstrualne bolove i grčeve koji se jave tokom ovih dana. Dodatno će vam popraviti i raspoloženje.

Menstruacija

Saznaj kako masaže mogu da potpomognu tvojoj vagini.

Ono najvažnije je da radiš kako se i osećaš. Nije strašno preskočiti jedan ili dva treninga ukoliko misliš da se ne osećaš dobro. I to je potpuno u redu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh