Trik za prirodno izbjeljivanje zuba

Avatar photo

Priznaćemo da su zubi najljepši ukras na našem licu i jedna od prvih stvari koje ljudi uoče na nama. Kao i koža, zubi su indikatori ličnog zdravlja i higijene.
Jedna od stvari koje negativno utiču na bjelinu vaših zuba jesu kofein i nikotin. Uživaoci kafe i cigareta sigurno su primijetili da njihovi zubi dobijaju žutu boju i pored svakodnevne higijene.

Ukoliko ste veliki ljubitelj kafe, strastveni pušač ili jednostavno želite da svoje zube učinite još bjeljim i blistavijim, ZdraviJa ima rješenje. Svakodnevno ispirajte usta kokosovim uljem.

zuba

Tehnika čišćenja usta i zuba uz pomoć ulja koristila se i hiljadama godina unazad. S obzirom da je ulje „ljepljivo“ krećući se po svim šupljinama u ustima do kojih četkica za zube ne može doći, ono za sobom kupi sve bakterije i ostatke hrane. Osim što poboljšava zdravlje zuba i desni, čini vaše zube bjeljima.

Kokosovo ulje ubija bakterije u vašim ustima, a ni na koji način ne šteti desnima i zubima. A, osim što čisti i izbjeljuje zube, sprečava neprijatan zadah.

Kako to radite?

Ispiranje radite jednom dnevno, odmah nakon što ustanete, prije pranja zuba i bilo kakvog obroka ili napitka.

kokos

Kašikom zagrabite kokosovo ulje i pustite da se otopi u vašim ustima.

Mućkajte tako usta 20 minuta. Kako vam se mućkanje ne bi činilo kao vječnost, za to vrijeme možete sebi pripremiti kafu ili doručak, pospremiti sobu ili provjeriti današnje obaveze.

Možda te zanima
posadi avokado

Nakon 20 minuta ispljunite. Ni slučajno nemojte progutati!

Isperite usta toplom vodom, a zatim operite zube kao i obično.

Osim kokosovog ulja, možete koristiti bilo koje drugo nerafinisano prirodno ulje (suncokretovo, maslinovo itd).

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh