Trikovi koje trebate znati prilikom kupovine namirnica

Avatar photo
namirnica

Bilo da ste jedna od onih osoba koje u nabavku idu svake nedelje ili kupovinu namirnica obavljate na mjesečnom nivou, sigurni smo da nekad, koliko god zna da bude zanimljivo, isto tako može biti i veoma iscrpljujuće. Redovi, prevelik izbor i šta izabrati, a tek kada dođete na dio sa voćem i povrćem postaje zbunjujuće. Evo nekoliko trikova koji će vam olakšati odlazak u nabavku i pomoći da se bolje organizujete.

Napravite listu potrebnih namirnica

Ovo bi mogla da bude zaista velika ušteda kada se radi o kupovini namirnica. Osim što će vas spaiti od kupovine nepotrebne hrane koja će na kraju da bude samo višak, ova lista pomoći će vam da odredite koji su to proizvodi koje ćete moći da koristite za više od samo jednog obroka. Odlučite šta želite da pravite tokom nedelje, a zatim pokušajte da vidite kako te proizvode možete da kombinujete i iskoristite na više načina.

namirnica
@pinterest

Ne kupujte praznog stomaka

Kada vam šećer u krvi padne, vaše tijelo želi trenutno olakšanje. Ukoliko se to desi baš za vrijeme vaše nabavke, to može značiti da ćete u vašu korpu dodavati satkiše i grickalice koje vam vjerovatno ne trebaju. Iako nam se sigurno ovo svima dogodilo u nekom trenutku, pokušajte da krenete kupovinu namirnica nakon što ste jeli, kako biste izbjegli da potrošite više novca nego što vam je potrebno.

Kupujte sezonsko voće i povrće

Sasvim je prirodno da naša tijela žude za voćem koje je trenutno u sezoni, a ono što naše tijelo traži uvijek treba da poštujemo. Složićemo se da sezonski proizvodi imaju mnogo bolji okus. Zato, u ljetnjem periodu opskrbite se na primjer breskvama ili trešnjama, a možete se odlučiti i za povrće poput paprike, krastavca ili paradajza. Sa druge strane, zimi probajte tikvice, mrkvu ili citrusno voće koje je bogato vitaminom C i odlično u borbi protiv prehlade.

namirnica
@pinterest

Pročitajte deklaraciju

Prehrambena industrija je veoma dobra u skrivanju onoga što proizvodi zaista sadrže, zbog čega je tako važno pročitati deklaraciju proizvoda. Kada na artiklu piše “malo natrijuma” ili “bez šećera” tu bi možda mogli da budu drugi sastojci koji nisu tako dobri za vas, odnosno drugi oblici šećera ili dodatih toksina. Ako niste sigurni u vezi sa proizvodom i ne možete da razumijete polovinu njegovih sastojaka, pogledajte da li postoji zdravija alternativa. Prednost današnjice je što zaista postoji mnogo alternativa za određeni proizvod, iskoristite to.

Ne izbjegavajte zamrznute proizvode

Naravno, svi volimo svježe proizvode, ali oni ne traju uvijek tokom cijele nedelje, tako da je poželjno imati malo smrznutog povrća i voća pri ruci. Osim toga, održaće se duži vremenski period, tako da ne morate da brinete da će se uskoro pokvariti, te ih i kasnije možete iskoristiti.

Možda te zanima
preporuke francuski klasici

Odlučite se za zdrave i zasitne grickalice

Mnogi smatraju da treba da jedete uvijek kada ste gladni, a ne samo na osnovu toga koje je doba dana. Međuobroci i grickalice često mogu značiti upakovanu hranu sa visokim sadržajem šećera, dodatkom toksina i natrijuma. Isplanirajte unaprijed vrijeme za užinu kupujući zdrave i zasitne grickalice koje će vas održati sitima tokom dana. ZdraviJa preporučuje humus sa krekerima ili povrćem, orašaste plodove ili grčki jogurt sa bobičastim voćem.

namirnica
@pinterest

Ne pretjerujte

Određivanje količine porcija i proizvoda koji su vam potrebni nije lako. Naravno, ne želimo više puta da se vraćamo u nabavku jer nam je ponestalo nečega iz kuhinje, ali isto tako ne želimo ni višak stvari koje će ostati u kuhinji dok im jednostavno ne istekne rok. Dakle, prije nego što krenete u nabavku ispitajte šta to već imate kod kuće. Obratite pažnju na one artikle koji mogu da traju duže ili se čuvaju u zamrzivaču, a zatim se osvrnite na svježe proizvode koji imaju nešto kraći rok trajanja. Uvjerite da kupujete samo ono što će vam biti potrebno i što ćete iskoristiti do sljedeće nabavke.

Kupujte za svoje tijelo

Svijet zdravlja nudi nam bezbroj opcija, a kada je u pitanju izbor prehrambenih proizvoda, najvažnije je da slušate svoje tijelo i šta ono traži. Otkrijte šta je dobro za vaše tijelo i šta mu prija, a šta ne, pa prije svega kupujte u skladu sa tim.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh